Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Droga do spełnienia

Droga do spełnienia

JoannaDe 07:33, 04 wrz 2017

AnnaCh napisał(a)
Ligustr zimozielony? No chyba raczej nie

Aniu, ujmę to tak :u mnie jest zimozielony i myślałam że on tak ma. Nawet w opisach jest napisane :częsciowo zimozielony.

Więc chyba jednak tak
AnnaCh 08:26, 04 wrz 2017

To u mnie i mojego taty i teściowej łysy zimą całkowicie
Anda 09:30, 04 wrz 2017

Ligustr jest zimozielony przy łagodniejszych zimach. W mojej okolicy ligustr też jest zimozielony.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Kawa 12:22, 04 wrz 2017

Toszko , Jolu, Asiu, Kasiu, Aniu, Poliś, Ewuś DZIĘKUjĘ

tuje rozważałam, ale ...

nie

pnączy żadnych nie będzie, ligustr u mnie na pewno nie jest zimozielony

za płotem jest droga i za drogą działki na których się coś dzieje

rozważając wszystkie za i przeciw

posadzę jednak graba

jakoś wizualnie w ogóle mi tu tuja nie pasuje
boje się że zamknie mnie zupełnie, odetnie i chyba mi to nie pasuje

cis - cisa bym dała...gdyby tylko było mnie na niego stać.. a w tej chwili to nie realne

wiem że graby chorują, ale przy zeszłorocznych tujach tez przeszłam stres i patrząc na to że typowe kwasoluby u mnie nie chcą rosnąć to jednak.... to jest na ich minus

prześwity w tym żywopłocie - jeżeli chodzi o widok do domu w zimie jakoś i nie przeszkadza bo z tej strony mam okno kuchenne i jadalniane i chyba nawet wolałabym widzieć co się na drodze dzieje

spadające i suche liscie...hmmm liści mi leci sporo z drzew z działki obok worek więcej jakoś mi nie przeszkadza

jedyne czego żałuję to że nie posadziłam tuji w miejscu cisów i cisów w miejscu tuji to jest ten błąd
ale jego już nie da się naprawić

dziękuje Wam baaaardzo

będzie żywopłot - PO CAŁOŚCI
12:29, 04 wrz 2017
ja mam tuje ponad 100mb ...myslałam o grabie czy cisie ( ten mam z frontu 20mb) ...zywopłot ciety 2-3 razy w sezonie w takiej ilości by mnie wykończył
anka_ 12:37, 04 wrz 2017

Kawa napisał(a)
...cis - cisa bym dała...gdyby tylko było mnie na niego stać.. a w tej chwili to nie realne
...
Za cisa z gołym korzeniem płaciłam 4zł za szt. Biorąc pod uwagę, że sadzi się go dużo mniej na metr to wcale drożej nie wychodzi. I więcej wybacza od graba.
Ale jak tylko tak teoretycznie.... bo decyzja podjęta...
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
mrokasia 12:53, 04 wrz 2017

Kamila, mam nadzieję, że młoda już zdrowa a przynajmniej znacznie zdrowsza i Ty w lepszej kondycji.

Dziękuję ślicznie za fotę rozchodnika, choć nie ukrywam, że miałam nadzieję na jakiś szerszy kadr z kompozycją - tam obok chyba jakaś rozplenica się plącze .

A co do żywopłotu - rozumiem, że decyzja podjęta. Ja osobiście jednak posadziłabym tuje... Mam tu w okolicy takie cięte grabowe i one długo wiosną (tak do początku maja) słabo wyglądają - są pokryte zeschłymi, pozwijanymi liśćmi. Naprawdę nie będzie Ci to przeszkadzać???
AgataP 12:57, 04 wrz 2017

Widzę że będzie grabowo
Napiszę i ja swoje zdanie, a co mi tam

Ja tam lubię ich ( grabów) zmienność, świeżość liści wiosną, dojrzałość latem i piękny kolor jesienią, zimą ażur gałązek wcale mi nie przeszkadza. Liczę że jak będzie duży to i ptaki sobie znajdą w nim miejsce.
Cięcie brałam pod uwagę, w końcu mam ogród i wiem że muszę w nim pracować by coś ładnie wyglądało. Bez pracy nie ma kołaczy jak mawia moja Mama

Tuj nie lubię i lubić nie będę, mam kilka i kombinuję jak wyciąć kolejną.
Nienawidzę jak sypie mi się z nich jak tylko je ruszę, odkurzania i czyszczenia nie biorę pod uwagę, bo to nie na moje nerwy

Cis - jego mogłabym jeszcze mieć na żywopłocie, ale jeśli chcę mieć przesłonę na 1,7 lub wyżej to na cisa musiałabym sporo poczekać. Dla wybór był jednoznaczny - grab. Buka mam w warzywniku. A choroby? wszystko choruje, róże mają mszyce i plamy, trawy rdzę, pomidory zarazę itd itp

Tak więc Kamila dla mnie grab to też dobry wybór
Kawa 13:27, 04 wrz 2017

eee_taam napisał(a)
ja mam tuje ponad 100mb ...myslałam o grabie czy cisie ( ten mam z frontu 20mb) ...zywopłot ciety 2-3 razy w sezonie w takiej ilości by mnie wykończył

rozumiem Cię doskonale
ale u Ciebie duża działka więc tuje spełniają swoją rolę znakomicie
Kawa 13:28, 04 wrz 2017

anka_ napisał(a)
Za cisa z gołym korzeniem płaciłam 4zł za szt. Biorąc pod uwagę, że sadzi się go dużo mniej na metr to wcale drożej nie wychodzi. I więcej wybacza od graba.
Ale jak tylko tak teoretycznie.... bo decyzja podjęta...

Ania ja wiem
4 zł powiadasz to i tak więcej niż 1 zł

no i ja wiem ze cisy szybko rosną widzę po swoich
aleeeee