Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Droga do spełnienia

Droga do spełnienia

JoannaDe 11:37, 27 wrz 2017

I u mnie leje i zimno.

Na szczęście jeszcze nie tonę ale chwasty i grzyby mają się świetnie
Kawa 08:25, 29 wrz 2017

Kasia- no ładna a ty jej jeszcze nie masz?
Ania - nie wiem może to moudry?
Kasja - dla chwastów najlepsza pogoda
Agatko - widziałam ze popracowałaś
Joasiu - u mnie teraz słonko - ale akurat wtedy jak siedzę w pracy
Kawa 08:26, 29 wrz 2017

Kochani
będe sadzić graby i tu mam pytanie o sadzonki
jakie duże kupić

czy takie 60-100
czy 80-120
różnica w cenie to złotówka na jednej sadzonce
ie ukrywam że to też ma znaczenie
ale czy jak się posadzi te graby to je się tnie czy dopiero końcem lutego

czy jest sens przepłacać za wysokość? czy jest to równoznaczne z dobrym systemem korzeniowym?
AgataP 09:13, 29 wrz 2017

Kawa napisał(a)
Kochani
będe sadzić graby i tu mam pytanie o sadzonki
jakie duże kupić

czy takie 60-100
czy 80-120
różnica w cenie to złotówka na jednej sadzonce
ie ukrywam że to też ma znaczenie
ale czy jak się posadzi te graby to je się tnie czy dopiero końcem lutego

czy jest sens przepłacać za wysokość? czy jest to równoznaczne z dobrym systemem korzeniowym?

Ja bym brała 60-100 i tak pod koniec zimy ciachniesz je krótko. Jeśli tylko mają ładny system korzeniowy to przyjmą się wszystkie lub w 99%.
Przy dużej ilości każda złotówka cenna, za różnicę kupisz ziemię do posadzenia sadzonek
iwka 09:14, 29 wrz 2017

chcąc mieć zwarty bardzo żywopłot i tak musisz je mocno ciąć, więc chyba niższe można kupić, ale one pewnie system korzeniowy mają słabszy. Nie mam pojęcia, ciąc to chyba później trzeba, teraz to raczej za późno.

ja to się zastanawiam nad takim lekko ażurowym, oddzielającym warzywnik
Anda 09:21, 29 wrz 2017

Kamila, a bedziesz je kupowac wysylkowo czy na miejscu? Bo jesli na miejscu, to po prostu wez te, ktore maja lepsze, mocniejsze korzenie. Zdecyduj na miejscu. Ogolnie mowi sie, ze jak mlodsza roslina, to sie lepiej przyjmuje w nowym miejscu, ale to wszystko i tak zalezy od korzeni
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Kawa 09:23, 29 wrz 2017

Agatko - dzięki
Iwonka - no właśnie nie wiem jak z tym systemem korzeniowym, ja chcę ładny gęsty żywopłot więc będę sadzić co 25-30 cm
Ewuniu - będę zamawiać , pytałam u nas w nadleśnictwie ale maja tyle roczne badylki
AniMa 09:25, 29 wrz 2017

Też brałabym te mniejsze. Nie wiadomo, czy wyższe nie były pędzone na wysokość i czy były przycinane no i czy są ładnie rozgałęzione. Dziewczyny dobrze, ci radzą
kasja83 13:21, 29 wrz 2017

AgataP napisał(a)

Ja bym brała 60-100 i tak pod koniec zimy ciachniesz je krótko. Jeśli tylko mają ładny system korzeniowy to przyjmą się wszystkie lub w 99%.
Przy dużej ilości każda złotówka cenna, za różnicę kupisz ziemię do posadzenia sadzonek

Ja tak samo uważam-potem i tak musisz ciachnąć.
Sama zabieram się jak pies za jeża- z tym żywopłotem grabowym.
Gruszka_na_w... 20:13, 30 wrz 2017

Kamilko, zdecydowanie kup te niższe, zwłaszcza, że kupujesz z odkrytym korzeniem. Tym mniejszym łatwiej się będzie zaaklimatyzować. Pierwsze cięcie zrób nisko, na wysokości 30-40 cm, nie później niż w marcu. Sadzonki zagęszczą się od dołu.
Tu masz dokładny opis
Prowadzenie żywopłotu
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies