Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Droga do spełnienia

Droga do spełnienia

Anda 12:41, 21 lut 2018

No to bedzie po holendersku
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Kawa 13:05, 21 lut 2018

Anda napisał(a)
No to bedzie po holendersku

Nie wiem po jakiemu Ewuś ale będzie
po mojemu
Toszka 13:12, 21 lut 2018

Kawa napisał(a)
heheh Tochula
uwielbiam Cię
korzonek mam jakby co...

zobaczymy co będzie - zawsze zostaje reklamacja
chociaż sprzedawca chwalony...

sama jestem ciekawa - relacja po 5 marca

Kami, podchodzę do sprawy pragmatycznie - p9 to malusie doniczki... cudów nie ma - maleńki system korzeniowy.... czyli zgodnie ze sztuką szkółkarską ukorzeniane patyczki z pobrań listopadowo-grudniowych. Dlatego zwracam ci uwagę, że warto będzie podlać korzonkiem, aby "podpędzić" system korzeniowy co by się dobrze przekorzeniły. Powiem więcej - radzę doniczek nie wystawiać na zewnątrz do końca marca, bo sadzonki u szkółkarza właśnie stoją albo na hali produkcyjnej (vel szklarni) albo pod folią. Trzeba będzie je zahartować, bo to tycie, świeżynki sadzonki. Ewentualnie można je przesadzić w większe doniczki, tak by korzenie nabierały mocy, bo w p9 nie mają miejsca na rzetelny rozrost.
Kawa 13:18, 21 lut 2018

wiem Toszka absolutnie nie neguję Twojego "zwracania uwagi" bo bardzo to cenię
korzonek mam i podlewać nim będę
nie łudze się ze to wielkie sadzonki bo wiadomo czego się spodziewać za tą cenę...

anka_ 13:53, 21 lut 2018

Kamilo ja kupowałam Magical Moonlight w P9- były fajnie przekorzenione i ładnie przyrosły.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Kawa 14:00, 21 lut 2018

anka_ napisał(a)
Kamilo ja kupowałam Magical Moonlight w P9- były fajnie przekorzenione i ładnie przyrosły.

Ania
mam nadzieję że korzonki będą ładne zobaczymy
ryzyko kupowania przez internet
ale u mnie takich małych sadzonek nigdzie nie kupię
wszedzie zawsze są duże po ok 25 zł
na to mnie najzwyczajniej nie stać

jedna - 2 ok ale 20 to już trochę
anka_ 14:18, 21 lut 2018

Kamilo ja dokładnie z tych samych względów kupowałam w P9
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Toszka 14:40, 21 lut 2018

A po co ja wspomniałam o korzonku? Hm? No przeca nie po to aby komentować/wyśmiewać/krytykować maluszki w p9. No przeca z troski i dla wsparcia+poparcia tego zakupu napisałam, i opisałam "produkcyjnie" zakupiony towar... i nie dlatego, że on lichy i beee, a dlatego, że trzeba maluszkom dopomóc i niech panny zdrowo rosną. Dobrze by było aby w tym roku nie pozwolić im na kwitnienie. Niech nabierają mocy i się krzewią wraz z korzeniami.
Z takich cenowych okazji trzeba korzystać. Wzrost i masa to tylko kwestia cierpliwości
AngelikaX 14:47, 21 lut 2018

Macham Kami

zakupowo widzę super
Kawa 14:47, 21 lut 2018

no widzisz Toszeczko u mnie z cierpliwością bywało różnie
ale teraz to już czekam aż te moje roślinki spokojnie urosną

zamelduję o jakości sadzonek - korzonkach
i podlewać będę ukorzeniaczem
dadzą radę.... myślę

dziwne że jeszcze 2 lata temu tupałabym nogami że już musze miec duże ładne itp
a teraz nawet mi nie przeszkadza że będa małe i będa sobie rosły

Toszko - pytanie
u mnie gleba z natury zasadowa
rabatę pod graby i hortki mam tylko przekopaną
czy jak treaz jak będą szły roztopy to mogę sypnąć siarki i mączki bazaltowej a później dołożyć ziemi kwasnej do borówek, kompostu i to przekopać przed sadzeniem to będzie dobrze?