Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pogubiłam się po drodze...

Pogubiłam się po drodze...

Toszka 09:36, 05 maj 2017

Z rozplenicy, ostrożnie wybierz wszystko suche i namoknięte. Sekatorem skróć patyki. Nie pokalecz się.
Dlaczego paskuda carex nie został przycięty króciutko? Marsz i biegiem delikatnie przystrzyc. Uważaj tylko na nowe wyrastające źdźbła. Sprawdź, czy maleńkich slimaków nie ma w rozecie.
amelia_b 09:50, 05 maj 2017

Toszka napisał(a)
Z rozplenicy, ostrożnie wybierz wszystko suche i namoknięte. Sekatorem skróć patyki. Nie pokalecz się.
Dlaczego paskuda carex nie został przycięty króciutko? Marsz i biegiem delikatnie przystrzyc. Uważaj tylko na nowe wyrastające źdźbła. Sprawdź, czy maleńkich slimaków nie ma w rozecie.
tak jest! ale z rozplenicami to może troszkę poczekam, czy już teraz? bo jak się dorwę to żebym jej krzywdy nie zrobiła. carexy były skubane

Toszko a jak tu już u mnie jesteś to może mi pomożesz, co? co mogę do kosodrzewiny i seslerii jesiennej posadzić?
Toszka 10:00, 05 maj 2017

Rozplenicę juz teraz trzeba poczyścić. Dostanie powietrza i oddechu nabierze. Dwa tygodnie temu przystrzygłam swoje krótko i wygrabiłam ostrożnie. Zwłaszcza centralny punkt trzeba oczyścić, bo zazwyczaj jest tam bajoro.

Carexa trzeba przystrzyc, a tym samym przewietrzyć. Bez tego grzyb ma raj. Pryskaj na grzyba i zapodaj wiagrę dla slimaków. To one, maleńkie robią najwięcej złego. Wszystkie moje carexy, które dostały wiagrę (3-5 kuleczk) w okolicach listopada są w doskonałej kondycji. Te niezawiagrowane mają się nienajlepiej.

Co ty chcesz tą kosodrzewiną obsadzać? jak duzy teren/rabatę?

Może zamiast kosodrzewiny jakieś inne fajne sosny wybierzemy... bo kosodrzewina mała nie jest i rośnie małokształtnie (delikatnie rzecz ujmując)
amelia_b 10:08, 05 maj 2017

będę robić takie dwie rabaty po obu stronach drogi, posadzone mam wiśnie umbraculifera 8 szt po 4 sztuki z każdej strony. linie rabat tak jak na załączonym obrazku, to są moje rabaty frontowe

ta mała rabata po prawej stronie do przeróbki, tam rośnie miłorząb, on zostaje

tak wygląda to z lotu ptaka, to będą moje największe rabaty, jeszcze myślę o zrobieniu czegoś dzięki czemu będzie można przechodzić przez te rabaty, żeby mi dzieciaki po nich nie latały, to takie czarne poprzeczne elementy
Toszka 10:14, 05 maj 2017

I co? Kosodrzewiny chcesz dać pod umbrami?
Kawa 10:15, 05 maj 2017

Amelia no popatrz rozplenice żyją fajnie że ich nie wywaliłaś

muszę kupić wiagrę dla ślimaków jak radzi Toszka
amelia_b 10:17, 05 maj 2017

bezpośrednio pod umbrami myślałam o seslerii jesiennej, pomiędzy drzewkami mam 6 metrów, czyli przy pniu umbry sesleria potem kosodrzewina i znów sesleria, lub np placami, bo teren spory. a co byś mi innego zaproponowała?
iwka 10:21, 05 maj 2017

wczoraj właśnie skubałam swoje rozplenice w hameln cały środek wylazł, zgniły chyba, po oczyszczeniu zrobiła się nawet zgrabna mała kępka

Toszka a evergoldy to tak po całości ciapnąć, na jeża ?
amelia_b 10:21, 05 maj 2017

albo tak dać kosodrzewinę lub coś innego zimozielonego a reszta trawa

amelia_b 10:25, 05 maj 2017

o tak