Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W Kruklandii

W Kruklandii

UlaB 14:35, 14 lis 2024

MagdaLenka napisał(a)

Marta, a jakie stanowisko ma Twój lilak?
One ogólnie lubią dużo słońca, więc podejrzewam, że u mnie są zbyt zacienione. Będę je przesadzać na inne miejsca, a poza tym zrobię im oprysk olejowy.

Mam od 15 lat tą samą odmianę i zupełnie odwrotne doświadczenie - posadziłam i w zasadzie zapomniałam (oczywiście spektakularnie o sobie przypomina w trakcie kwitnienia). Nic go nie bierze. Kwitnie, potem normalne zielone liście. Od kilku lat nawet przestałam usuwać przekwitnięte kwiaty bo nie sięgam i nic to nie zmienia - nie zawiązuje mi nasion. Podlewanie dostaje tylko z nieba. Widzę go codziennie podjeżdżając do domu - rośnie w kącie działki ale przy ogrodzeniu, obok sosny i kosodrzewiny. Słońce w zasadzie cały dzień.

Juziu, cichaczem podglądam i Ciebie i Karolkę i dopinguję I zazdroszczę - powoli przyzwyczajam m. do myśli, że aktualny dom w mieście "za chwilę" będzie dla nas za duży (a działka za mała ) i trzeba chyba będzie zbudować mniejszy na większej działce. Widać różnicę po wyfrunięciu jednego dziecka, zostało jeszcze drugie, ale to szybko zleci. W ogóle to mam do Ciebie dosyć blisko (z naciskiem na dosyć), ale z działki rekreacyjnej Ta większa, ale nie wiem czy chce tam np. żyć przez 3/4 roku na emeryturze. Czas pokaże.
Juzia 16:11, 14 lis 2024

UlaB napisał(a)

Juziu, cichaczem podglądam i Ciebie i Karolkę i dopinguję I zazdroszczę - powoli przyzwyczajam m. do myśli, że aktualny dom w mieście "za chwilę" będzie dla nas za duży (a działka za mała ) i trzeba chyba będzie zbudować mniejszy na większej działce. Widać różnicę po wyfrunięciu jednego dziecka, zostało jeszcze drugie, ale to szybko zleci. W ogóle to mam do Ciebie dosyć blisko (z naciskiem na dosyć), ale z działki rekreacyjnej Ta większa, ale nie wiem czy chce tam np. żyć przez 3/4 roku na emeryturze. Czas pokaże.

Nie ma co zazdrościć... trzeba szybciej ema przyzwyczajać
A to dosyć to ile km? Tak mniej więcej
Makao 16:15, 14 lis 2024

MagdaLenka napisał(a)

Moje chorują. Mam odmianę Krasawica Moskwy i co sezon (czyli na razie 2) ma albo grzyba albo szpeciele.

Oż Ty, a ja bardzo chcę go mieć
Hmm, przemyślę to
Makao 16:19, 14 lis 2024

Juzia napisał(a)

Nie wiem jakie ja będę miała, bo to będą kopane po rowach
Hahaa

Te pospolite dają mnóstwo odrostów korzeniowych. Uważaj na nie bo ponoć dość daleko potrafią się zapuścić.
Mój odmianowy lilak też puścił odrost 50 cm od sadzonki matecznej. Pytałam męża czy czasem przy nim nie majstrował łopatą bo tam maliny mocno do niego się pchały i podejrzewam że coś może kopał i lilakowi korzeń naruszył przez co odrost dawał ale mężaty się wypiera. Coś mu nie wierzę
Juzia 16:54, 14 lis 2024

Makao napisał(a)

Te pospolite dają mnóstwo odrostów korzeniowych. Uważaj na nie bo ponoć dość daleko potrafią się zapuścić.
Mój odmianowy lilak też puścił odrost 50 cm od sadzonki matecznej. Pytałam męża czy czasem przy nim nie majstrował łopatą bo tam maliny mocno do niego się pchały i podejrzewam że coś może kopał i lilakowi korzeń naruszył przez co odrost dawał ale mężaty się wypiera. Coś mu nie wierzę

Mam niedaleko alejkę lilakową. Jakoś nie zauważyłam żeby się mocno rozłaziły
Będę brała te bardziej zwarte

Makao 18:18, 14 lis 2024

To zrób mieszankę żeby mieć i fioletowe, i białe, i niebieskie albo różowe
Juzia 19:48, 14 lis 2024

Makao napisał(a)
To zrób mieszankę żeby mieć i fioletowe, i białe, i niebieskie albo różowe

Taki miałam plan... ale nie widziałam takich fikuśnych odcieni.
Same fiolety... i to jasne.

Pojeżdżę po okolicy wiosną. Poszukam

Białe to kaliny będę
Makao 20:01, 14 lis 2024

Ciemno fioletowe to widziałam przy drogach
Białych nie kojarzę

Może trzeba by poświecić złotówki i jakiś kolor dokupić
Juzia 20:38, 14 lis 2024

Makao napisał(a)
Ciemno fioletowe to widziałam przy drogach
Białych nie kojarzę

Może trzeba by poświecić złotówki i jakiś kolor dokupić

Ale mi nie zależy
sylwia_slomc... 21:25, 14 lis 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Oj to bardzo złe wieści, bo to jeden z dwóch lilaków jaki wpadł mi w oko.

U mnie Krasawica zdrowa od 10 lat. Mam dwie w ogrodzie, za to mączniaka łapie kwitnący na biało.