Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W Kruklandii

W Kruklandii

Polon 21:35, 12 paź 2025

A ten skrzyp to Wam z korzeni nie odrasta? Bo u mnie sięga do jądra ziemi - nie da się go wyrwać w całości.
Te owocniki też staram się wyrywać, ale czy wszystkie, to nie wiem
Juzia 21:38, 12 paź 2025

UlaB napisał(a)
Cześć Juzia, dopiero pierwszy raz zajrzałam i widzę ze już jagodnik obsadzony francja elegancja normalnie - będzie pysznie to juz chyba nie bede Ci pisać tych odmian

No i nieskromnie napisze, ze jestem chyba drugą osobą w galaktyce, która wygrała ze skrzypem na jednej działce, a na drugiej jest blisko kapitulacji przeciwnika. Ta sama metoda co u Juzi - cierpliwe wyrywanie zielonych choineczek. Da się

Hejo!
Prawie obsadzony. Zostało mi jeszcze kilka sztuk
Ale odmiany możesz napisać Jakby w przyszłości coś wypadło, albo nie smakowało to mogę dosadzić coś z twoich propozycji

O widzisz! Czyli jednak się da.... i nie miałam jakiegoś przypadkowego szczęścia z tym skrzypem
Juzia 21:40, 12 paź 2025

Polon napisał(a)
A ten skrzyp to Wam z korzeni nie odrasta? Bo u mnie sięga do jądra ziemi - nie da się go wyrwać w całości.
Te owocniki też staram się wyrywać, ale czy wszystkie, to nie wiem

Odrasta. Ale z czasem coraz mniej.
I czasami są takie dni .... gdzie uda się wyrwać z większym kawałkiem tego korzenia.... i może w tym też jest jakaś metoda?

UlaB 21:46, 12 paź 2025

Ok, to bede grzebać na dzialce w etykietkach.
U mnie tez czasami ladnie wychodzą długie korzenie, a innym razem tylko słyszę jak sie urywają. Ale to nic, urywam cierpliwie. Stosy po wyrywaniu są coraz niższe.

Z jagodami kamczackimi cos mi się tam dzieje. Świdośliwy olcholistne tez jakieś podejrzane. Nie wiem czy nie grzybek.
Polon 21:47, 12 paź 2025

Juzia napisał(a)

Odrasta. Ale z czasem coraz mniej.
I czasami są takie dni .... gdzie uda się wyrwać z większym kawałkiem tego korzenia.... i może w tym też jest jakaś metoda?

To będę wyrywać dalej, bo rwę ile się da, ale jakis taki niechętny do trwałej wyprowadzki jest.

Odmiany borówek też chętnie zapisze, bo muszę dosadzić aż 2 () sztuki.
Juzia 21:51, 12 paź 2025

UlaB napisał(a)
Ok, to bede grzebać na dzialce w etykietkach.
U mnie tez czasami ladnie wychodzą długie korzenie, a innym razem tylko słyszę jak sie urywają. Ale to nic, urywam cierpliwie. Stosy po wyrywaniu są coraz niższe.

Z jagodami kamczackimi cos mi się tam dzieje. Świdośliwy olcholistne tez jakieś podejrzane. Nie wiem czy nie grzybek.

U mnie mączniak zjadł prawie wszystkie rozchodniki. I cukinie Ogórki w sumie też
Ale tych rozchodników to nie mogę przeżyć. Cały kolor z ogrodu przepadł
Juzia 21:53, 12 paź 2025

Polon napisał(a)

To będę wyrywać dalej, bo rwę ile się da, ale jakis taki niechętny do trwałej wyprowadzki jest.

Odmiany borówek też chętnie zapisze, bo muszę dosadzić aż 2 () sztuki.

Ja mam 10 borówek. Odmiany polecane tu i ówdzie....
Spartan, Bonus, Duke, Nelson, Pink Lemonade, Toro, Bluecrop, Patriot, Chandler i Elliot
Ciekawe kiedy sama będę mogła coś o nich napisać?

Polon 22:03, 12 paź 2025

Ja miałam Duke, Spartan, Bluegold i Goldtraube, ale dwa mi padły i nie wiem które zostały. Mam ochotę wymienić całość , wiosną zdecyduję, bo i tak na jesień inne plany
ajka 22:08, 12 paź 2025

Juzia napisał(a)

Pod brzozami mam bukszpany, berberysy, rozplenice, seslerie jesienne, rozchodniki, jeżówki i turzyce na samym brzegu.
Z całej tej ferajny najgorzej mają się rozplenice. Nie kwitną już od kilku ładnych lat i są coraz biedniejsze.
Jeżówki czasem przy mocnej suszy klapną, ale zazwyczaj są do odratowania.
Reszta roślin nie ma żadnych problemów z braku wody

Przyjdzie czas, że i u ciebie dziury się zapełnią. U mnie miejscami jest już za gęsto i rośliny zjadają się nawzajem
Ale w sumie na ostatnich fotkach z twojego ogrodu... żadnych dziur nie było widać

Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź, masz sporo roślin na słońce. U mnie jest tam dużo cienia.

Bardzo bym chciała by ogród żył już trochę swoim życiem i by rośliny wypełniły puste place, ale wiem, że to wszystko wymaga czasu.
Juzia 22:59, 12 paź 2025

ajka napisał(a)

Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź, masz sporo roślin na słońce. U mnie jest tam dużo cienia.

Bardzo bym chciała by ogród żył już trochę swoim życiem i by rośliny wypełniły puste place, ale wiem, że to wszystko wymaga czasu.

U mnie też już cień, bo brzozy zasłaniają
Berberysy latem robią się zielone..... a to odmiana o czerwonych listkach
Ale oprócz tego, że mają inny kolor niż powinny.... to nic im nie dolega.

No mój już żyje swoim życiem.... ale to raczej z braku czasu