Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W Kruklandii

W Kruklandii

inag 19:55, 03 kwi 2016

Juzia napisał(a)

A po co wszystko?

Na wszystko to sam florovit.
Na iglaki sam pinivit.
A żelazo jak są objawy chlorozy.... albo do zwalczania mchu

No tak wiesz - żeby było lepiej niż dobrze
Chodziło mi o to, że często używam tego dozownika substrala do węża i podlewam wszystko florovitem i czy mogę zawsze mieszać go z odrobiną żelaza i tego pinivitu czy to będzie przesada???
A i mam jeszcze pytanko:
Wczoraj jeden ze znajomych ogrodników poproszony o radę co do trawnika najpierw zmierzył ph podłoża. Wyszło 7. Ja chciałam sypnąć dolomitem na mech a on mi powiedział, że przy takim wysokim ph to dolomit tylko pogorszy warunki dla trawy i powinnam go raczej zakwasić siarczanem. Podobno trawa najlepiej rośnie przy ph 5,5-6. To prawda? Jak Ty byś zrobiła? Jaki to ma być ten siarczan? Trochę czytałam o tym ale w każdym artykule piszą co innego... Pomożesz w potrzebie?
babka 20:43, 03 kwi 2016

Ilonka też się z tym trawnikiem zastanawiam ostatnio jak trafić w odpowiednie Ph. Muszę zmierzyć ile ma mój bo sypnęłam tydzień temu popiołem z kominka i tak myślę czy aby potrzebnie.

Juzia ja dziś się narobiłam, w sumie to przez cały weekend było dość ostro siostro. Ale Ty odpoczywaj, zasłużyłaś
inag 20:46, 03 kwi 2016

Mnie te wszystkie siarczany, siarczany potasu, siarczany żelaza trochę przerażają. Cały czas się gubię co jest na co i dlaczego..
ewa004 20:56, 03 kwi 2016

Ja tez juz nie pamiętam co do czego ....
Jak kiedyś moje Rh kwitły jak gupie i nic nie dostawały ,tak teraz daje im odzywki nawozy dupki srupki to w zeszłym roku wielki krzaczek miał kilka kwiatków
Juzia 21:36, 03 kwi 2016

inag napisał(a)

No tak wiesz - żeby było lepiej niż dobrze
Chodziło mi o to, że często używam tego dozownika substrala do węża i podlewam wszystko florovitem i czy mogę zawsze mieszać go z odrobiną żelaza i tego pinivitu czy to będzie przesada???
A i mam jeszcze pytanko:
Wczoraj jeden ze znajomych ogrodników poproszony o radę co do trawnika najpierw zmierzył ph podłoża. Wyszło 7. Ja chciałam sypnąć dolomitem na mech a on mi powiedział, że przy takim wysokim ph to dolomit tylko pogorszy warunki dla trawy i powinnam go raczej zakwasić siarczanem. Podobno trawa najlepiej rośnie przy ph 5,5-6. To prawda? Jak Ty byś zrobiła? Jaki to ma być ten siarczan? Trochę czytałam o tym ale w każdym artykule piszą co innego... Pomożesz w potrzebie?

Do podlewania wszystkiego pinivitu i żelaza nie dodawaj!!!
Pinivit jest do kwasolubnych, a żeloazo we florovicie też pewnie jest.

Skoro masz ph 7.....to faktycznie trzeba obniżyć, ale 6,5 niby powinno już być ok.
Nie wiem jaki siarczan, bo jeszcze nie używałam.
Zapytaj w wątku trawnikowym
Juzia 21:38, 03 kwi 2016

babka napisał(a)
Ilonka też się z tym trawnikiem zastanawiam ostatnio jak trafić w odpowiednie Ph. Muszę zmierzyć ile ma mój bo sypnęłam tydzień temu popiołem z kominka i tak myślę czy aby potrzebnie.

Juzia ja dziś się narobiłam, w sumie to przez cały weekend było dość ostro siostro. Ale Ty odpoczywaj, zasłużyłaś

Ta... myslisz, że odpoczęłam długo?
Ze trzy godziny i znowu polazłam
Stopy mnie palą i ręce

Ja się na trawnikach nie znam to mnie nie pytajcie.
Sama mam perzownik, który mnie drażni co na niego spojrzę....
Juzia 21:42, 03 kwi 2016

ewa004 napisał(a)
Ja tez juz nie pamiętam co do czego ....
Jak kiedyś moje Rh kwitły jak gupie i nic nie dostawały ,tak teraz daje im odzywki nawozy dupki srupki to w zeszłym roku wielki krzaczek miał kilka kwiatków

A może ziemia kwaśna im się skończyła i dlatego już nie kwitną????

ewa004 21:45, 03 kwi 2016

O nie pomyślałam ,jutro im dosypie
W tym roku tez nie bedzie spektakularnie kwitł ..a ciekawe jak te nowo posadzone ,juz nie mogę się doczekać .
inag 22:56, 03 kwi 2016

Juzia napisał(a)

Do podlewania wszystkiego pinivitu i żelaza nie dodawaj!!!
Pinivit jest do kwasolubnych, a żeloazo we florovicie też pewnie jest.

Skoro masz ph 7.....to faktycznie trzeba obniżyć, ale 6,5 niby powinno już być ok.
Nie wiem jaki siarczan, bo jeszcze nie używałam.
Zapytaj w wątku trawnikowym

Dzięki
ren133 23:03, 03 kwi 2016

Juzia napisał(a)

Pikne tylko hortensja już tam inna jest

Ławeczka z allegro, ale niestety zgubiłam namiar....a sama chętnie bym jeszcze jedną nabyła.

We nooo szkoda ... że zgubiłaś ...