Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jestem w polu

Jestem w polu

Warmia 21:05, 17 paź 2015

Ameli to jest fortergilla. To jest krzew z oczarowatych. Ten co ja mam dorasta do 1,5m. Wiosną ma białe pomponiki. Jest naprawdę urokliwy. Po przekwitnięciu to poprostu krzew z zielonymi liśćmi, ale jesienią pięknie się przebarwia.

Warmia 21:08, 17 paź 2015

Mathildis napisał(a)

Cudne jesienne kolory, hahaha światła nie było dużo bym dała by u mnie tak było...
Na ostatnim zdjęciu, które wstawiłaś to owoce jarzębu?
Tak to jarzębina. Chyba taka najzwyklejsza, ale bardzo ją lubię. Mam takie dwie przed domem.

Mathildis 21:14, 17 paź 2015

Piękna ta fortergilla... muszę o niej poczytać, chętnie dałabym ją w miejsce śnieguliczki...
myślałam, że to jarząb szwedzki, a to zwykła jarzębina moja jakaś wadliwa - nie ma owoców
Warmia 21:23, 17 paź 2015

Anda napisał(a)

Wow
To normalne, że one jeszcze kwitną? Śliczny jest, piękny kolor. Ma jakieś imię?

Też jestem w szoku, bo ona kwitnie drugi raz. We wrześniu ją przesadziliśmy i to kwitnącą. Mam wrażenie, że się zakonserwowała. A imię, no cóż, pewnie jakieś ma tylko niestety jest mi nie znane. Mam jeszcze drugą, której imienia też nie znam. Ta jest fioletowo niebieska.

amelia_b 21:31, 17 paź 2015

Warmia napisał(a)
Ameli to jest fortergilla. To jest krzew z oczarowatych. Ten co ja mam dorasta do 1,5m. Wiosną ma białe pomponiki. Jest naprawdę urokliwy. Po przekwitnięciu to poprostu krzew z zielonymi liśćmi, ale jesienią pięknie się przebarwia.

Marciu dziękuję za cudne zestawienie,pierwszy raz widzę coś tak cudownego może sobie do hortensji dosadzę
Warmia 21:36, 17 paź 2015

Mathildis napisał(a)
Piękna ta fortergilla... muszę o niej poczytać, chętnie dałabym ją w miejsce śnieguliczki...
myślałam, że to jarząb szwedzki, a to zwykła jarzębina moja jakaś wadliwa - nie ma owoców

Szwedzki raczej nie. Rzekłabym, że pospolity

Fotergilla jest piękna i dodaje koloru w ogrodzie. Lubię jak wiosną ma białe pomponiki, a jesienią wybija się na tle innych roślin.

Warmia 21:44, 17 paź 2015

amelia_b napisał(a)
Marciu dziękuję za cudne zestawienie,pierwszy raz widzę coś tak cudownego może sobie do hortensji dosadzę

A proszę Cię bardzo Polecam się na przyszłość. Ja mam chyba jakieś niespotykane rośliny. Najpierw barbula mało znana, teraz fotergilla A to są naprawdę fajne roślinki.

Mówisz, że dosadzisz ją do hortensji, hmmm... może to dobry pomysł. Wiosną będę miała rabatę do zmiany, to może wykorzystam Twój pomysł.
Anusia 21:54, 17 paź 2015

Doczytałam, że z tatą już wszystko wporządku. To dobrze.
Kolejna ciekawa roślinka u Ciebie. Pięknie się przebarwiaU mnie już jesiennie. Przymrozki można powiedzieć 'załatwiły' prawie wszystkie rośliny.
amelia_b 21:58, 17 paź 2015

Warmia napisał(a)

A proszę Cię bardzo Polecam się na przyszłość. Ja mam chyba jakieś niespotykane rośliny. Najpierw barbula mało znana, teraz fotergilla A to są naprawdę fajne roślinki.

Mówisz, że dosadzisz ją do hortensji, hmmm... może to dobry pomysł. Wiosną będę miała rabatę do zmiany, to może wykorzystam Twój pomysł.
Tak sobie myślę że za nim hortensje się rozbudowa to ona by królowała,bólem neutralna no zielona,a hortensje by dawały czadu,a potem jak czas hortensji będzie mijał to ona by pokazała na co ja stać ja też zaczęłam w miejscu mojego misz maszu robić hortensjową zobaczymy co z tego wyjdzie w przyszłym roku
Warmia 22:08, 17 paź 2015

amelia_b napisał(a)
Tak sobie myślę że za nim hortensje się rozbudowa to ona by królowała,bólem neutralna no zielona,a hortensje by dawały czadu,a potem jak czas hortensji będzie mijał to ona by pokazała na co ja stać ja też zaczęłam w miejscu mojego misz maszu robić hortensjową zobaczymy co z tego wyjdzie w przyszłym roku

Dobrze gadasz kobito Może jeszcze rozchodniki i jakąś trawkę?