Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum

Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum

Figaro 14:56, 07 lip 2017

Basilikum napisał(a)
Figaro nie mam raczej problemu z tlumaczeniem ta konkretna monarda pokazana na fotce nazywa sie Donnerwolke

ta natomiast to
Beauty of Cobham

w normalnym swietle ma taki kolor:

I pysznoglowka po polsku nazywa sie tez monarda

Na Bawarii mieszkam 12 lat

a ogrodu w calosci chyba nigdy nie pokazywalam, tak naprawde sie nie da, bo dosc duzy jest. Trzeba sobie go poskladac w calosc duzo fotek tu na watku, troche jest w wizytowce ale ta w aktualizacji i ciagle na nia czasu nie mam.

Nie napisalam ze masz problemy tylko ze nie ma takiej nazwy w j. polskim a tematem rozmowy byla nazwa Donnerwolke. A to zasadnicza roznica. Monarda to nie Gattung ?

Moglabys zrobic zdjecia pogladowe stojac przed domem lub w kilku miejscach ogrodu ? Byloby mi latwiej to sobie wyobrazic. Z gory dziekuje.

Tez mieszkam w Bawarii Izka.

Basilikum 14:57, 07 lip 2017

jeszcze pare wczorajszych

dopiero na zdjeciu zauwazylam, ze motyl inwalida jest

i jeszcze jedno skalniakowe

ta roslina calkiem po lewej to cocacola robie z niej herbatke
Basilikum 15:00, 07 lip 2017

Monarda to Gattung

jak przestanie padac (mysle, ze za chwile to polece z aparatem do ogrodu. trawnik nie skoszony ( za to laki wreszcie wszystkie tak)

W jakiej czesci Bawarii mieszkasz?
Basilikum 15:33, 07 lip 2017

G to garaz i S to stodola, H to hala na maszyny w dolnym lewym rogu jest wjazd
i po lewej jest tak:

przed garazem pomidory w wiaderkach a po lewej rabatka pod plotem i studnia

Po prawej kamyczkowa rabatka i z tylu przed garezym hortensjowa

calkiem po lewej wiadac kawalek magnolii

Jak teraz pojdziesz w prawo czyli w dolny rog domu i jak tam staniesz to jest Taki widok

tak po slrodku dolnego brzegu zdjecia zaczyna sie rabatka przy dlomu, ktora jest dluga i konczy sie tam gdzie konczy sie Taras
Posrodku troche z prawej jest truskawkowa gorak, ktora zamienila sie wlasnie w koerkowo Mam nadzieje, ze uda mi sie ja jesienia zlikwidowac i przeniesc truskawki Kolo warzywnika. Gorny srodek zdjecia to "skalniak", ktory w sumie juz nie jest skalniakiem tylko podwyzszona rabata z kilkoma kamieniami. Ta rabata ciagle rosnie. Z tylu widac komin grilla i czeresnie (to drzewo z drabina)
Basilikum 15:46, 07 lip 2017

dalej stojac w tym samym miejscu jak sie obrocisz w prawo troche to pod stodola jest rabatka z borowkami

i jeszcze raz skalniak widziany od strony ogrodu, kiedy stoje z tylu domu przy tarasie

jak sie obroce o 180° to mam widok na warzywnik, na mapce to te 4 kwiadraty

i patrzac z drugiej strony

po prawej jest skrzynia i domek na narzedzia ogrodnicze
Milka 15:53, 07 lip 2017

pestka56 napisał(a)
Donnervolke po polsku to co?

Kocica się nie niepokoi, bo 2 miesięczne kociaki to wg niej powinny już sobie same dawać radę.

Miłka, jeśli chcesz kota przywiązać do domu, to bierz małego. Przez kilka dni nie wypuszczaj z domu. Karm dobrze. Niech stoi cały czas miseczka z suchym jedzeniem i miseczka ze świeżą wodą. Daj od czasu do czasu jakiś koci smakołyk (troszkę śmietanki, biały serek, rybkę obgotowaną). Dawaj surowe pokrojone w kostkę mięsko (kurczak, indyk, wołowina). I koniecznie wysterylizuj. Nawet jeśli pójdzie precz, to to przedłuży kocicy życie. Kocurek wykastrowany będzie się bardziej domu trzymał niż kociczka.

Ale jak takiego malucha samego w domu zostawić, nie ma mnie 10 godzin, chyba wezmę jak juz na emeryturę sie wybiorę
Milka 15:54, 07 lip 2017

Iza
4 strony świata wymalowałaś, hortki chyba juz pąki otworzyły
Upały u was, u nas deszczowo, chmurzy się i temp. do 23.
Basilikum 16:02, 07 lip 2017

ja stoisz dalej z tylu w polowie domu plecami do domu to masz Taki widok

w klatakch (to te najbardziej na prawo wysuniete polaczone male prostokaty) mieszkaja przepiorki. Za klatkami rosna drzewa owocowe a dalej jest laka. Drzewek owocowych jest wiecej niz na planie. Te male koleczka u gory czyli po lewej od klatek to krzaczki owocowe, dosc duzo jest tam posadzonej rok temu aronii ale tez porzeczki, agrest i josta.

ten klin suchej trawy troche powyzej srodka fotki to laka, ktora jest juz po drugiej stronie rzeczki.
Miedzy rzeczka a owoowymi krzaczkami jest kawalek, ktory nazywamy laskie, tam rosnie kilka iglakow, bzy i samosiewki rozne czasami juz dosc duze drzewa.

tam nie zawsze udaje nam sie opanowac chwasty, choc w tym roku juz ich duzo mniej. Za rzeczka jest nasza kolejna laka i pastwisko, gdzie sa nasze owce.

i jeszcze przed garazem i stodola na prawo od domu jest skladzim materialow budowlanych a przed nim rosna poziomki, piwonia i czosnki

jak nasz dom byl mlynem to z tylu domu, tam gdzie teraz jest Taras i warzywnik plynal strumyk, ktory poruszal kolo mlynskie

i to chyba na tyle

Basilikum 16:03, 07 lip 2017

Irenko masz racje nie da sie wszystkiego miec. Kotek poczeka.
Hortki zaczynaja, czekam az R skosi mi trawnik, to pokaze okropna ta trawa a R nie ma czasu, sa wazniejsze rzeczy niz trawnik
Basilikum 16:09, 07 lip 2017

Anda napisał(a)
Iza, też mamy tą monardę w szkółce Fajna jest i efekt w dużej ilości prawie jak grzmiącej chmury, dobrze przetlumaczylaś
Piękną masz tą purpurową szałwię. Też się do niej przymierzam, ale nie do zielnika tylko jako roślinę ozdobną przed domem.

a jeszcze zapomnialam napisac, ze z tylu domu (ja mam tylne- kuchenne wyjscie) miedzy tarasem a warzywnikiem przy domu mam wlasnie zielnik z ta szalwia i innymi ziolkami. Jak gotuje to lapie za nozyczki i lece sobie obciac co mi do gara potrzebne

A ta grzmiaca chmure mi troche wymrozilo, wiec w tym roku efekt troche gorszy, Beauty of Cobham to za to calkiem duza chmura