Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum

Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum

Figaro 17:18, 07 lip 2017

Anda napisał(a)
Iza, też mamy tą monardę w szkółce Fajna jest i efekt w dużej ilości prawie jak grzmiącej chmury, dobrze przetlumaczylaś
Piękną masz tą purpurową szałwię. Też się do niej przymierzam, ale nie do zielnika tylko jako roślinę ozdobną przed domem.

Prawie robi wielka roznice. Pokaz mi prosze w ktorej szkolce w Polsce znajde pysznoglowke pod nazwa Grzmiace chmury. Figuruje pod nazwa bergamotka, owszem , ale nie pod Grzmiaca chmura.
Dziewczyna sie pytala jaka bedzie nazwa polska, tak gwoli przypomnienia.

Za pare dni jade do Polski do rodzicow i z checia kupie im w prezencie kilka sztuk.
Nie sadze Anda abym pod nazwa Chmiaca chmur cos znalazla. Albo ?
Figaro 17:23, 07 lip 2017

Basilikum napisał(a)
Monarda to Gattung

jak przestanie padac (mysle, ze za chwile to polece z aparatem do ogrodu. trawnik nie skoszony ( za to laki wreszcie wszystkie tak)

W jakiej czesci Bawarii mieszkasz?

Nowy ogrod i miejsce zamieszkania sa w fränkischen Teil des Freistaats.

Dziekuje za pokaz miejsca ktorego masz calkiem sporo. Jak sobie dajesz z tym rade ? Ogarniasz wszystko tak jakbys chciala ?
Masz plan wedlug ktorego realizujesz powstawanie ogrodu ?
Pytan mam wiecej ale moze porozmawiamy przy spotkaniu, jezeli mialabys ochote.
Figaro 17:36, 07 lip 2017

Zainteresowal mnie jeszcze Twoj warzywnik, jak wysoki jest ? Robilas go z kupowanych elementow, w ktorym sklepie w takim razie ?
Przetrzymuje Ci wode bo mniemam ze to beton ?
Basilikum 17:52, 07 lip 2017

Figaro lap Donnerwolke.

Kupiona w Gartenreich Oberrieden w Frankonii, wiec moze niedaleko masz, jeszcze z 10 innych mieli, a kupilam tylko dwie.
Mysle, ze Kasia Pesteczka zrozumiala jak jej napisalam, ze to monarda o takiej nazwie Nie wiem czy ta monarda jest w Polsce dostepna a jak to na pewno nazywa sie Donnerwolke a nie Grzmiaca chmura, bo nazw kwiatow sie raczej nie tlumaczy, jak to zrobilam, bo wiem, ze Kasia nie zna niemieckiego ( za to swietnie angielski).

Z ogrodem nie zawsze sie wyrabiam tak jak bym chciala ale w miare powstawania nowych rabat staje sie coraz latwiejszy w obsludze. Moim problemem ciagle jest trawnik, bo to po pierwsze chwastowisko jest a po drugie nie mamy na niego czasu. Kosi go moj M ale ten czasami zajest innymi pilniejszymi sprawami. Chwiliwo sianokosami.
No i ja ciagle amatorka jestem wiec sie ucze jeszcze i bardzo mi tu na Ogrodowisku pomaga wiele osob

Warzywnik jest z betonowych kraweznikow kupionych w Baywie ale widzielismy takie w Hagebaumarkt. Mysle, ze w innych budowlanych tez sa ziemi wystaje chyba z 20 cm, wode trzyma dobrze. No i jak widac wszystko wybujalo. Troche mi jeszcze miejsca malo.

W tej Frankonii to w ktorej czesci mieszkasz? ja bede za 2 tygodnie w okolicy Bayreuth. Z 2 razy w roku bywam kolo Norymbergii (tam wlasnie jest moja ulubiona szkolka)

pestka56 17:58, 07 lip 2017

Milka napisał(a)

Ale jak takiego malucha samego w domu zostawić, nie ma mnie 10 godzin, chyba wezmę jak juz na emeryturę sie wybiorę

Koty to samotnicy generalnie. Będzie spał
Koty są idealne dla osób, które długo przebywają posza domem.

A najlepiej weź parkę, rodzeństwo z jednego gniazda, kotkę i kocurka.
Ja tak mam. Kocur bardziej domowy, towarzyszy mi przy komputerze i w ogrodzie. Oczywiście jak nie śpi, a koty śpią od 16-18 godzin na dobę. Kocicy nie ma całymi dniami. Poluje i bardzo ją chwalą sąsiedzi Jak wraca do domu, to jest przytulanie, mizianie, mruczenie. Kochane są

Jak się przyzwyczają do miejsca, to zrób im kocie drzwiczki. Będą mogły pospacerować i wrócić bez konieczności latania co chwilę żeby wypuścić lub wpuścić.
Mojemają przejście z domu przez garaż – drzwiczki w drzwiach wiatrołap-garaż i tunel z drzwiczkami przez ścianę z garażu na taras wejściowy do domu. To znakomicie funkcjonuje.
pestka56 17:59, 07 lip 2017

Monardy są świetne. Ładnie się komponują z wysokimi trawami ozdobnymi.
Anda 18:00, 07 lip 2017

Figaro napisał(a)

Prawie robi wielka roznice. Pokaz mi prosze w ktorej szkolce w Polsce znajde pysznoglowke pod nazwa Grzmiace chmury. Figuruje pod nazwa bergamotka, owszem , ale nie pod Grzmiaca chmura.
Dziewczyna sie pytala jaka bedzie nazwa polska, tak gwoli przypomnienia.

Za pare dni jade do Polski do rodzicow i z checia kupie im w prezencie kilka sztuk.
Nie sadze Anda abym pod nazwa Chmiaca chmur cos znalazla. Albo ?

Dziewczyna pytała, jak to przetlumaczyć, nic więcej. W PL ta monarda będzie występować pod nazwą niemiecką, bo to nazwa licencjonowana hodowcy. Tak samo w Anglii, czy w Holandii. W sprzedaży nazw roślin się nie tłumaczy na język ojczysty kraju, w którym się tą roślinę sprzedaje. Tłumaczony jest tylko gatunek np. Monarda = pysznogłówka, a poza tym każda szanująca się szkółka ogrodnicza używa też nazw łacińskich.
Kup tą monardę w D to nie będziesz miała problemu.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Figaro 18:13, 07 lip 2017

Anda napisał(a)

Dziewczyna pytała, jak to przetlumaczyć, nic więcej. W PL ta monarda będzie występować pod nazwą niemiecką, bo to nazwa licencjonowana hodowcy. Tak samo w Anglii, czy w Holandii. W sprzedaży nazw roślin się nie tłumaczy na język ojczysty kraju, w którym się tą roślinę sprzedaje. Tłumaczony jest tylko gatunek np. Monarda = pysznogłówka, a poza tym każda szanująca się szkółka ogrodnicza używa też nazw łacińskich.
Kup tą monardę w D to nie będziesz miała problemu.

Donnervolke po polsku to co? Takie bylo pytanie Pestki.

Rosliny wolalabym kupic w Polsce oszczedzajac im jazdy w upale przez 1200 km.
Watpie by w malych miejscowosciach w Polsce byly renomowane szkolki, zreszta nie musze watpic, wiem. I wiem rowniez jak jest w Polsce z nazwami ze ani pod nazwa niemiecka ani lacinska w zwyklej szkolce nie znajde.

Figaro 18:15, 07 lip 2017

pestka56 napisał(a)
Monardy są świetne. Ładnie się komponują z wysokimi trawami ozdobnymi.

Izka ladnie je pokazala stad moje zainteresowanie. Ale i Twoja propozycja jest ciekawa, rzeczywiscie to moze byc ladna kompozycja.
Figaro 18:19, 07 lip 2017

Nie wiem czy ta monarda jest w Polsce dostepna a jak to na pewno nazywa sie Donnerwolke a nie Grzmiaca chmura

Wiec nie jest to prawidlowa nazwa do poszukiwan. I tylko to chcialam wiedziec a zrobil sie caly klebek tlumaczen i tekstow.
Teraz musze konczyc odpisze jeszcze nastepnym razem, dziekuje za metke rosliny ta przyda mi sie bardzo.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies