Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

Konieczki 15:13, 06 wrz 2016

Hop hop hop Gosia łazisz po innych watkach a o swoim zapomniałaś?
ivo 15:19, 06 wrz 2016

No właśnie dawno zdjęć nie było Nie żałuj nam
tulucy 21:29, 06 wrz 2016

I dalej nic... No jak to tak można?
margaretka3 08:40, 07 wrz 2016

Kochani, ja tu jakieś zbiorowe naciski odczytuję...

Pochmurnie, deszczowo ostatnio. Wszak to wrzesień zawitał. Jeszcze nie piszę: jesień. Rabaty przecież kwitnące po brzegi. Z wiosennych wysiewów zakwitają kolejne kawiaty: tytoń leśny, ratibida, złocień, łubin, penstemony, trawa miłka i inne, których nie pamiętam, bo za dużo do pamiętania. Zaginął mi gdzieś tylko chaber wielkogłówkowy. No gdzieś go wcięło i nie ma. Nawet nie pamiętam, gdzie go posadziłam.

Dla spragnionych brzydkie fotki ładnych kwiatków.
Widać, że lubię aminek, prawda?

margaretka3 08:44, 07 wrz 2016

abiko napisał(a)

Gaura u mnie na liście chciejstw za rok, a mieczyk abisyński jest cudowny. Niestety nie sadziłam przez dwa lata i my bulwy nie przezimowały, prawie się zapłakałam. Kupię znowu, bo naprawdę jest śliczny.

Jak kupowałam, nie wiedziałam, że tak ładnie sie będzie prezentował. I długo kwitnie. Jeszcze go na rabacie widać.
margaretka3 08:52, 07 wrz 2016

Anda napisał(a)
Oj, nie pogadam z Wami, bo cebulowych nie sadzę na razie więcej Mieczyki mam tylko bizantyjskie. Muszę zobaczyć jeszcze raz te abisyńskie, ktoś mi je już kiedyś polecał
Czy to normalne, że odętka tak obłędnie pachnie? Nigdzie o tym nie czytałam. Zapach się niesie na pół ogrodu

Odętka? Nigdy jej nie wąchałam. U mnie to tytoń ozdobny daje po nosie
Leśny też pachnie, ale inaczej niż ozdobny. Leśny to potężna roślinka.
margaretka3 08:59, 07 wrz 2016

Gabriela napisał(a)
Małgosiu pomidory z Twoich nasion sa przepyszne.Już sama je wydlubuje na przyszły rok
Cebulowe kupuję w koncu pazdziernika i w listopadzie, jest taniej a ja nie sadzę wyfikanych odmian. I nie zamawiam w Internecie bo ciągle słyszę o pomylkach. Kiedyś był sklep wysylkowy CNOS Ożarów Mąż tam nigdy nie było omyłek Ale cóż - to historia.

Ooo, muszę zrobić zdjecia porównawcze moim pomidorkom. Przekrój kolorystyczny jest spory Najsmaczniejsze dla mnie to pomidorki pomarańczowe, a ciemnoczerwone zostały zepchnięte z podium przez pomidorki zielone, czyli Malachitową Szkatułkę, Green Zebrę i jeszcze jakieś zielone z czerwonymi prążkami (muszę się doszukać nazwy, bo są rewelacyjne). I rzeczywiście czarne pomidorki (tak naprawdę fioletowo-czerwone) wcale nie są smaczne, choć może i zdrowe.
Truskawki bronię non stop przed chwastami.
margaretka3 09:09, 07 wrz 2016

Wendy79 napisał(a)

Gosiu, gdybyś zbierała nasiona kleome i tytoniu i chciała się podzielić, to ja jestem bardzo chętna Przepiękne goździki, wsadziłam do ziemi sadzonki z siewu. Mam nadzieję, że będą podobne do Twoich, chociaż to mix był i będę musiała rozdzielać kolorami, jak zakwitną w przyszłym roku. Z posianych nasion w wielodoniczkach zostały mi jeszcze jeżówka biała (w porównaniu z różową kiepskie sadzonki, zebrać się nie mogą po przepikowaniu) i gipsówka (podobnież i nie wiem czy w ogóle coś z tego będzie).

Aguś, goździki mam różne. W tym roku wysiewałam też pierzaste i kropkowane. Ale najładniejsze to goździki Szabo, no i pięknie pachną.
A jeżówki w tym roku robią mi niespodzianki. Otóż mam siewki kwitnące na żółto. Jedne bardziej żółte, inne mniej. A żółty łubin zakwitł na biało.
margaretka3 09:16, 07 wrz 2016

Konieczki napisał(a)
Witam

Gosiu a będziesz robiła jakieś zakupy u Pana BR? Mogłabym tym razem się podpiąć.
Mam ta jeżówkę eccentric i jest dla mnie najpiękniejsza, Magnum mnie tak nie urzekła. Moja Green Jewel jeszcze w pąkach no może jeden kwiat.

Ps. Pięknie masz królowo moja Bylinowy Raj to u Ciebie

Z zakupów znowu nic nie wyszło. Takie życie. Ale kiedyś tam dotrę i się obkupię na maksa
Eccentric będę sie zachwycać w przyszłym roku, w tym już chyba nowych paków nie będzie. Za to zakwitła mi ta trzecia jeżówka, którą mam dzięki Małej Mi.
To Delicious candy. Śliczny, mocny kolor.
Juzia 09:20, 07 wrz 2016

Ale masz wielkie te aminki!
Moje to takie kurduple, że szok
A one jednoroczne są?