Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

margaretka3 10:46, 21 cze 2017

sylwia_slomczewska napisał(a)

Ja mam podobną roślinę tylko ma na dole wieeelką rozetę liści i myślałam, że to dziewanna

Sylwia, no pewnie, że dziewanna! Ech, można się pogubić w tych różnościach
Miałam pamiętać, żeby ją przesadzić, bo tutaj nie pasuje. Teraz to już niech sobie kwitnie.

Ale szałwia muszkatołowa też zakwitnie.

abiko napisał(a)

Ja mam od Gosi takiego mikruska, ale kwtni, a jak pachnie ten jeden kwiatek Tylko cz on się wysieje? rozrośnie.. strasznie mi się podba i biały
Jeszcze różowy muszę znaleźć

Wieczornik się rozrośnie i wysieje. Ja mam już rosadę fioletowego. 3 sadzonki, ale wystarczy

Chabry.
I powojnik bylinowy nareszcie kwitnie.
Aguś, barbula trup ożyła. Dwie z trzech Teraz, w czerwcu! Ha, trzeba mieć cierpliwość, prawda?

07_Rene napisał(a)
W końcu nadrobiłam co nieco Byliny świetnie się prezentują. Wciąż podziwiam, że umiesz wypatrzyć te wszystkie siewki na rabacie
Pomysł z jabłonkami w warzywniku fajny, ale nie zacieni zbytnio grządek? Chyba że jakieś kolumnowe?

Gosia, czy Ty masz jakieś dziewanny?

Mam, tą którą właśnie zdążyłam pokazać, ze srebrnymi liśćmi. I z zielonymi, też kwitnąca na żółto.
Drżączka, Reniu.
margaretka3 10:48, 21 cze 2017

vita napisał(a)

Piszesz o skrzyżowaniu ścieżek czy o tle, na końcu?
Ja dookoła donicy mam placyk w kształcie kwadratu, specjalnie go ułożyłam z myślą o manewrach z taczką, możliwe, że jeszcze go powiększę.
Co rośnie na końcu osi widokowej, w tym tumanie światła? Może wystarczy rozpiąć na siatce i ciekawie uformować cięciem?

O skrzyżowaniu ścieżek.

Na końcu są czeremchy przed nimi hortensje ogrodowe.
Za nimi - a przed siatką - rośnie żywopłot grabowy, zatem na siatce nie ma sensu nic dawać. Choć gdzies mi się powojniki marzą...
AgataP 10:49, 21 cze 2017

Wciąż i niezmiennie jesteś dla mnie Królową Wysiewów
margaretka3 10:58, 21 cze 2017

AniazZielonegoWzgorza napisał(a)
Orliki mi pięknie kwitną, spróbuję je jeszcze wysiać kupiłam mieszankę, ale niewiem czy mi się uda. W zeszłym roku posiałam i ani jeden nie wzeszedł. Może masz na nie jakiś patent?

Aniu, dziękuję za ciepłe słowa. Jakże Ci się chciało tyle czytać..? Pracy dużo za mną, ale ile jeszcze przede mną?
Patent na orliki. Najlepiej jesienią rozsypać nasiona na rabacie i wiosną nie wyplewić
abiko 11:02, 21 cze 2017

Jej, krwawnik już ci kwitnie?
A mój od Ciebie jeszcze ma pąki, ale urósł, że hej Tylko ja ma chyba ten różowy nie?

margaretka3 11:07, 21 cze 2017

Makao_J napisał(a)

To ogrodzenie w tyle mogłoby czymś zarosnąć. Masz tam rośliny ale niskie na razie.
Można by na końcu ścieżki ławeczkę postawić albo stoliczek z dwoma krzesłami.
Wówczas róże ale takie wiejskie i romantyczny zakątek by się zrobił.

No nie wiem. Tak mi się rozmarzyło.
https://2.bp.blogspot.com/-HSqw2Uq0ysM/V_5wlMbHtAI/AAAAAAAAE1I/Pn10PfopTeIhWuj9jqml4aAIDGV_PZg6ACEw/s640/Arley%2BHall.JPG

Aniu kochana, część warzywna, która jest równocześnie romantyczna... to chyba tylko Pszczółka tak potrafi

margaretka3 11:20, 21 cze 2017

alinak napisał(a)

Gdzie dopadłaś taką knautię.cudna

Z nasion od Gabrysi w tamtym roku.

Przepiękny kolor mają goździki z nasion od Sarah Raven.
W słońcu. I cieniu.
aga_podlasie 12:07, 21 cze 2017

Już kilka razy obejrzałam wszystkie zdjęcia, bije z nich takie ciepło. Pierwszy dzień lata cudny Piękne masz kompozycje i wdzięcznie pozują do zdjęć.
Podziwiam Cię niezmiennie, że masz chęci na wysiewy, ja w przyszłym roku odpuszczam chyba.