Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

margaretka3 09:09, 08 wrz 2017

Mirka napisał(a)
Czy z tej kubanki da się nasiona zebrać?

Da się, w tamtym roku zbierałam.
margaretka3 09:10, 08 wrz 2017

sylwia_slomczewska napisał(a)
Trawniczek ślicznie podkreślił rośliny

Wolałabym ścieżkę nietrawiastą, ale na razie takie rozwiązanie najlepsze.
margaretka3 09:14, 08 wrz 2017

Urszulla napisał(a)
Możesz pokazać etapami jak robi się takie domki. Wogóle nie jestem techniczna.

Nie mogę niestety, bo nie robiłam zdjęć. Pogoogluj, może znajdziesz instrukcję. Choć szczerze mówiąc one proste są do zrobienia. Ja je robiłam, gdy byłam u rodziców, bo mój tata ma bogato wyposażony warsztat i ze sprzętem i materiałem nie było problemu.
Farba to zwykła do drewna do malowania na zewnątrz. Akurat ławki i stół malowałam, to i daszki machnęłam.
margaretka3 09:16, 08 wrz 2017

Wendy79 napisał(a)
Tak intensywnie o Tobie myślałam przez ostatnie dwa dni, że chyba Cię wywołałam. Taka ciekawam co u Ciebie?

Teraz głównie w kuchni utknęłam. Jak się nasadziło, to teraz trzeba słoikować
I aż mnie roznosi, żeby jakieś zamieszanie na rabatach zrobić. Normalnie cały sezon wytrzymałam, ale chyba dłużej nie wytrzymam
Mirka 09:17, 08 wrz 2017

margaretka3 napisał(a)

Da się, w tamtym roku zbierałam.
Czy mogłabym o par nasionek poprosić? Ładnie się uśmiecham Na wymianę mam nasiona Rozplenicy Laydy U.
margaretka3 09:23, 08 wrz 2017

Gabriela napisał(a)

Ta migawka najpiękniesza, jarmuż Nero di Toscana - nie ma ładniejszej odmiany,ale dopiero weszłam na Twój wątek.

Twoje pomidory bardzo się mi udały w tym roku, już sama zbieram nasiona, do nazw nie przywiązuję wagi, kieruję się wyłącznie smakiem.

U mnie jest dokładnie odwrotnie niż u Ciebie z plonami, a mieszkamy tak niedaleko: urodzaj na ogórki był niesłychany, rosą do teraz, półki się uginają od kiszonych i konserwowych, zjadamy też na okrągło. Za to tak złej cukinii i niewydarzonej jeszcze nie miałam a Ty się cieszysz nią. Reszta warzywnika kiepska, bo siałam tylko marchew i cebulę, reszty brak i skrzynia stoi odłogiem.

Gabrysiu, aj też już tylko podpisuję nasiona, w jakim kolorze pomidorek, choć już chyba i tak je rozpoznaję z nazw.
Cukinią się wręcz objadam. I marynowanej mam dużo, i jeszcze zrobię, bo cukinie kolejne zawiązują... Hmmm, to może będzie wymiana słoikowa?

Nero di Toscana rzeczywiście najpiękniejszy, ale i ten fioletowy też jest ładny.

Gabrysiu, rozpoznasz? To z nasion od ciebie podpisanych: na żółto i wcześnie kwitnące.
margaretka3 09:26, 08 wrz 2017

Gabriela napisał(a)

Bardzo dobrze to wygląda i te astry dobre, bo już kwitną.
Mam trzy kępki Twoich chryzantem, z przydziału od Ewy, są jak jajko z niespodzianką, rozrosły się ładnie i wszystkie zapączkowane, marzę żeby chciały być te płomieniste. A jak będą ślicznie różowe, to też im znajdę dobrą miejscówkę, mają fajną wysokość, w sam raz na przód rabaty, na pewno je podzielę wiosną.
Daj znać, jak u Ciebie zakwitną, porównamy wyniki.

Muszę przyznać, że narobiłyście troszkę zamieszania Miałam się wybrać do Ciebie z pakietem chryzantem, ale potem to już nie wiedziałam, z jakimi. He he, teraz trzeba czekać, aż zakwitną, żeby się przekonać.
margaretka3 09:28, 08 wrz 2017

abiko napisał(a)

bardzo mnie to cieszy
Gosieńka zrobisz jakąś szczepkę twoich chryzantem.. mój ogró przypomina busz.. poważnie. Straszy na maksa, muszę coś zmienić na jesieni.

Porobię sadzonki. Mój ogród tez wygląda koszmarnie, nie tylko przez suszę. Poszłam z aparatem i nigdzie sensownych ujęć nie znalazłam...
margaretka3 09:31, 08 wrz 2017

mira napisał(a)
Gosia ogródki muszą mieć mokro, mokro znaczy dużomm wody - tyle im dałaś ? Ty masz tam jakieś możliwości zakupu obornika a to by Ci dużo dobrego zrobiło.

Napisz o tym wapnowaniu warzywnika, kiedy czym

Pilnujesz tego ślaza fioletowego na łąkach kwietnych Krakowa? może masz posłańca

pozdrawiam

Teraz już wiem, że lubią mokro. W przyszłym roku znajdę im lepsze miejsce. Obornik to ja sobie przywożę od mamy
Widziałam, że w jednym miejscu kosiarka jednego ślaza nie dosięgła, trzeba się tam jakoś zatrzymać i go dopaść.
margaretka3 09:36, 08 wrz 2017

katel napisał(a)

Dzięki za odpowiedź, może kiedyś ktoś rozpozna .
Domki dla owadów śliczne i cały warzywnik imponujący szczególnie ten Twój jarmuż jest niesamowity - jak rzeźba

Jarmuż niewątpliwie rzuca się w oczy.
Widziałabym go na rabacie z różowymi jeżówkami