Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

07:56, 05 sie 2017
margaretka3 napisał(a)
Nigdy mi ogórki za dobrze nie rosły, nie wiem dlaczego. Ale też nie przejmuję się tym za bardzo. Może to nadal za słaba gleba, bo tam gdzie sa w tym roku, ziemia jest kiepska, mimo iż dawałam jesienią sporo kompostu. Zaczęłam je podlewać gnojówką ze skrzypu, może ruszą.

u mnie ogórki były beznadziejne w zeszłym roku ...niby były ale mało i krótko

wapnowanie jesienia pomogło + gorczyca na poplon a wiosną kurskie granulki ...ogórków mam przesyt ...zwłaszcza ze posadziłam w dwóch rzutach ( 3 tygodnie róznicy) i jeden juz bede wyrywac bo żółkna a drugi własnie zaczyna ...moze w poniedziałek zasadze nastepny rzut jak dobrze pójdzie we wrzesniu tez bede miec ogórki
tulucy 14:03, 05 sie 2017

u mnie urodzaj w tym roku ogórkowy... siałam w domu do krążków torfowych, po 15 maja wysadziłam spore już do gruntu, do świeżej skrzyni, nic poza tym, tylko dostają duuuużo wody w tym roku.
katel 22:06, 09 sie 2017

Witaj Margaretko! Mira doradziła mi, żeby podpytać Cię o chryzantemę u Andy, może będziesz wiedziała jaka to odmiana :
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6070-doswiadczalnia-bylinowo-rozana?page=797
Masz piękny ogród - wszystko wygląda tak naturalnie - raj dla pszczół
Pszczelarnia 10:42, 10 sie 2017

Żeby dopełnić obrazów i informacji o plonach warzywnych: mi stonka zjadła ziemniaki, nie upilnowałam zbierania jej. Ogórki obrodziły i pomidory, koper też. Chrzanu mi brakuje ciągle w dużych ilościach. I fasolka oraz kalarepka w wielkiej ilości jak na moje potrzeby.

Jak nigdy mam pietruszkę!

A po takiej wiośnie zimnej wydawałoby się, że nic nie ruszy. Ale jednak ciepły, deszczowy czerwiec zrobił swoje.

Gosia, z Twojego hyzopu mam obwódkę z jednej strony warzywnika. U mnie nie jest pokładający się, może starszy się pokłada? Mam plan (ale to już wiosną) go dalej sadzonkować na drugą stronę obwódki. Bukszpanu przy warzywniku u mnie nie będzie - to już postanowione. Po co się stresować jego wyglądem. Szałwia mogłaby robić wtedy za kule, dobrze zimuje ta zwykła . Mam takie przemyślenia organizacyjne w warzywniku.
Ale też gaura (jest taka jak z siewu) u mnie jest tylko do pasa.

Jana 00:59, 24 sie 2017

Gosiu mało cię na forum ale kiedy wstawiasz zdjęcia to widać, że nie próżnowałaś znajdź też czas na mały relaksik floksa kupiłam w miejscowej szkółce za ok 9zł, jutro to znaczy dziś się tam wybieram....chciałabyś takiego?
margaretka3 12:54, 05 wrz 2017

anna_t napisał(a)

Grrr feria barw!
Jakie zmiany? Więcej czy mniej buszu?
Pozdrawiam Gosiu

Aniu, chyba zmierzam do ciut innego składu na rabatach. A busz to wcześniej czy później i tak pewnie będzie.
Ale zanim zacznę na nowo rozwalać dotychczasowe rabaty, kończę to, co skończenia wymagało.
I tak na przykład bylinówka doczekała się trawiastej ścieżki przed sobą.

Wendy79 napisał(a)
I u mnie niestety kiepsko w tym roku z ogórkami. Na kwaszeniaki i surowy zbiór jeszcze mam, ale na inne przetwory dostałam ogórki od wujostwa. Super mają odmianę do przerabiania i muszę podpytać o nazwę.
Ja prawie nic łopatą nie robię, tylko wszystko widłami amerykańskimi. Natomiast teraz mogłabym się zwać Motykoręka
Moja gaura z siewu się pokłada na różach niestety
Piękne kanty robisz.

Nieurodzaj ogórków wynagradza mi urodzaj choćby cukinii. Marynowana zdobyła moje wielkie uznanie
A rzodkiewka strączkowa, przycięta miesiąc temu, znowu urosła, kwitnie i owocuje. Uwielbiam ją

Mirka napisał(a)
Ja proponuje zrobić gnojówkę z liści bzu czarneg.Ma ona dużo fosforu i potasu a tych składników teraz twoim ogórkom potrzeba.Ja w tym roku tylko nią podlewam i warzywa mam super Pozdrawiam

Zazwyczaj nie chce mi się chodzić za liśćmi bzu, bo mam na działce i skrzyp i mlecz, a do tego dorzucam jeszcze liści pomidorów.
A teraz na miejscu ogórków to już facelia na poplon rośnie

I czekam na pierwsze kwiaty rutewki mniejszej i dalei (wysiewane w tym roku). Pąkiem dalei się trochę zdziwiłam, bo czytałam, że kępa musi się dobrze rozrosnąć, zanim zakwitnie, i może to trwać nawet trzy lata.
margaretka3 12:55, 05 wrz 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

U mnie śladowe ilości kopru, bardzo kiepska cukinia- dopiero zaczęła pokazywać kwiaty, a dynia to jeszcze mikrusek. W zeszłym sezonie miała już odpowiednie gabaryty o tej porze. Czysta losowość z tymi plonami.
Twoja bylinówka to mix wdzięku, urody i czarów.
Siekiera na glinę jest lepsza od przeciętnego szpadla. Ostatnio złamał mi się w takim trzonek i siła odbicia zatrzymała go na moim łuku brwiowym. Uważaj na siebie.

Dokładnie, losowość. Obrodziły choćby cukinie, dynie, fasolka, pomidory, jarmuż; za to litościwe spojrzenie u jednej ogrodniczki wzbudziła moja marchewka i papryka
Los też sprzyjał, że wreszcie spróbowałam własnego kabaczka, a teraz podziwiam rozkwitającego karczocha.
Migawki z warzywniaka.
margaretka3 12:55, 05 wrz 2017

eee_taam napisał(a)

u mnie ogórki były beznadziejne w zeszłym roku ...niby były ale mało i krótko

wapnowanie jesienia pomogło + gorczyca na poplon a wiosną kurskie granulki ...ogórków mam przesyt ...zwłaszcza ze posadziłam w dwóch rzutach ( 3 tygodnie róznicy) i jeden juz bede wyrywac bo żółkna a drugi własnie zaczyna ...moze w poniedziałek zasadze nastepny rzut jak dobrze pójdzie we wrzesniu tez bede miec ogórki

Też wapnowałam jesienią warzywniak, ale coś mi mówi, że trochę za mało. Muszę powtórzyć w tym roku.