Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w Klein Kottorz

Ogród w Klein Kottorz

Waclaw 20:38, 25 maj 2021

daszum napisał(a)

Wacku, w tym roku cała emerycka "13" poszła na rośliny
Jak szaleć, to szaleć

gogo 00:33, 26 maj 2021

daszum napisał(a)

Buczek płaczący to jest to Mam dwa: czerwony i zielony
Śliczne, tylko wolno rosną.

Cztery lata temu kupiłam 2 tulipanowce, ten drugi rośnie bardzo ładnie
Potrzebuję tutaj duże drzewo, ponieważ kilka metrów od płotu jest piętrowy dom sąsiadów i chcę się osłonić.
Kupiłam dzisiaj tulipanowca i przy wkładaniu do samochodu ułamałam mu czubek Nic to odrośnie, tylko trochę żal.

Byłam dzisiaj w tej szkółce, o której Ci pisałam. Nowo otwarta, ceny bardzo przystępne.
Kupiłam wczoraj dęba fastigiata za 55 zł i cieszyłam się, że tanio, tutaj kosztuje 25 zł. Azalie, duże rozrośnięte krzewy kwitnące 35 zł.

Klony japońskie Garnet b. ładne po 80 zł, duże po 150 zł.

Hortmanna nie mieli

Nic nie kupiłam, bo już nie mam miejsca na te rośliny

Zachorowałam na czerwony, wiem, że masz, bo Twój wpadł mi w oko
Ale super ceny w tej szkółce, te, do których zaglądam mają drogo i wybór taki sobie
Ja musiałabym już ruszyć emeryturę, bo 13 dawno wyszła, wiadomo na co
basia3 09:31, 26 maj 2021

Ja mam kilka klonów palmowych i japońskich... niestety nie jestem specjalistą on klonów i mylę je często. Np. orange dream rośnie w pełnym słońcu, nic mu nie jest w ciągu trzech lat osiągnął wysokość 3 metrów, myślę żeby go przyciąć. te koronkowe rosną tak pół na pól słonce i cień. Są zdrowe. tylko jeden padł,z powodu werticiliozy.. chyba.
Kocham klony,niektóre kupowane w sklepie z biedronką w tle maleńkie za 9,90 te też osiągnęły imponujące rozmiary, maja około 2,5 metra. życze powodzenia w uprawie...
daszum 21:26, 26 maj 2021

basia3 napisał(a)
Ja mam kilka klonów palmowych i japońskich... niestety nie jestem specjalistą on klonów i mylę je często. Np. orange dream rośnie w pełnym słońcu, nic mu nie jest w ciągu trzech lat osiągnął wysokość 3 metrów, myślę żeby go przyciąć. te koronkowe rosną tak pół na pól słonce i cień. Są zdrowe. tylko jeden padł,z powodu werticiliozy.. chyba.
Kocham klony,niektóre kupowane w sklepie z biedronką w tle maleńkie za 9,90 te też osiągnęły imponujące rozmiary, maja około 2,5 metra. życze powodzenia w uprawie...

Basia, potwierdzasz słowa Grażyny, że klony mogą dobrze rosnąć w pełnym słońcu.
U mnie się to nie sprawdziło. Różne odmiany w słońcu miały przypalone listki i musiałam je przesadzić do cienia. Może to kwestia piaseczku, w którym rosły.
basia3 21:43, 26 maj 2021

daszum napisał(a)

Basia, potwierdzasz słowa Grażyny, że klony mogą dobrze rosnąć w pełnym słońcu.
U mnie się to nie sprawdziło. Różne odmiany w słońcu miały przypalone listki i musiałam je przesadzić do cienia. Może to kwestia piaseczku, w którym rosły.
ten klon który rośnie w pełnym słońcu ma bardzo dużo wilgoci i może to jest potrzebne
ElzbietaFranka 21:52, 26 maj 2021

daszum napisał(a)
Elu, widzę w rowie obok mojej działki jakieś irysy. Poczekam aż zakwitną, może to te żółte.

Tak to pewnie żółte bo tylko one w rowach rosną. Nie przegap. Też tak pałkę wykopywałam z rowu. Jeszcze niedaleko w rowie rośnie krwawnica, ale wstyd mi z łopata wyrywać jeszcze mnie ktoś pogoni.

U mnie coś marnie marnie tatarak rośnie tak go lubię. Ma takie rozłogi w wodzie a zaledwie parę liści wypuszcza. Jak masz dostęp to też możesz włożyć do stawu.

Rododendronow nakupiłas a gdzie będziesz sądzic. Mnie też kuszą, ale coś nie za bardzo mam rękę do nich.
gogo 22:40, 26 maj 2021

Danko, piasek klonom nie służy, bo nie trzyma wilgoci.
Wszędzie piszą, że klonów nie przypala, gdy są intensywnie podlewane.
Pod moimi rosną iglaki i ziemia nie paruje
I nie gniją korzenie, bo mam naturalny drenaż
Też czekam na zdjęcia, gdzie posadziłaś rodki.
Alija 13:15, 27 maj 2021

daszum napisał(a)
Dzisiaj wykopałam tulipanowca, którego sadziłam 4 lata temu.
Dwa lata temu w środku sezonu nagle zaczął marnieć, podejrzewam, że karczownik podgryzł mu korzenie.
W ubiegłym roku na wiosnę radykalnie go przycięłam i wypuścił liście, ale teraz wyglądał tragicznie i musieliśmy się rozstać

Mam zamiar kupić następnego tulipanowca, bo bardzo podobają mi się te drzewa

Napisałam Ci o moim dużym tulipanowcu u mnie. Wkleiłam też zdjęcie, możesz zobaczyć, jak wygląda. Pozdrawiam.
daszum 23:00, 27 maj 2021

Grażyno, Elu różaneczniki posadziłam na rabacie na wprost tarasu przed trawami. One mają dorosnąć do 1m.
Już je troszkę widać:

daszum 23:08, 27 maj 2021

Tutaj kwiatuszki azalii i rododendronów z bliska.