Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w Klein Kottorz

Ogród w Klein Kottorz

ElzbietaFranka 23:05, 10 cze 2021

Zieleń i żółć wiosna czego chcieć wiosna. Jak to natura stworzyła. Pamiętam z dzieciństwa pierwsze kwiatki to żółty podbiał. Potem kaczeńce na łąkach i później niebieski niezapominajki przeplatał się z konwaliami białymi.

Osobiście bardzo.lubie żółty kolor połączony z niebieskim.

Danus ja tylko sygnalizuje jakie ma liście jesienią posadziłas niech rośnie i pięknie się rozrasta.
Widziałam w Mija w ogrodzie jak właściciel takiego dużego wiążą zrobił sobie pod jego parasolem z liści piękne miejsce wypoczynkowe twierdził, że tam czuje się szczęśliwy.
daszum 21:38, 11 cze 2021

Ela, teraz mam wszystkie kolory w ogrodzie

daszum 21:44, 11 cze 2021

ElzbietaFranka 23:27, 11 cze 2021

Danusia trudno radzić na jakiej głębokości jak nie wiem jakie masz rośliny.
Musisz się zapytać Grzegorza jak u niego rosły,aby miały taki sam przyjazny klimacik.
Moje część posadzona w koszykach część bez. Teraz bym do koszykow nie wkładała rośliny się rozrastają koszyki pękają i nie można ich wyrwać z tych koszyków.
Masz iryska żółtego? To włóż na głębokosci góra 8 cm w miejscu słonecznym aby miał ciepelko w lecie.

Alija 09:03, 12 cze 2021

daszum napisał(a)
Ela, teraz mam wszystkie kolory w ogrodzie

Wszystkie kolory w ogrodzie mi się podobają.
Cudne te szałwie. A co jest przed nimi, czy to przetacznik, czy przetacznikowiec?
daszum 20:40, 12 cze 2021

ElzbietaFranka napisał(a)
Danusia trudno radzić na jakiej głębokości jak nie wiem jakie masz rośliny.
Musisz się zapytać Grzegorza jak u niego rosły,aby miały taki sam przyjazny klimacik.
Moje część posadzona w koszykach część bez. Teraz bym do koszykow nie wkładała rośliny się rozrastają koszyki pękają i nie można ich wyrwać z tych koszyków.
Masz iryska żółtego? To włóż na głębokosci góra 8 cm w miejscu słonecznym aby miał ciepelko w lecie.

Ela, wstawię zdjęcia z prośbą o identyfikację roślin, bo tak pytanie jest rzeczywiście bez sensu

Ale już wiem, że nie radzisz sadzenia w koszyczkach
daszum 20:43, 12 cze 2021

Alija napisał(a)

Wszystkie kolory w ogrodzie mi się podobają.
Cudne te szałwie. A co jest przed nimi, czy to przetacznik, czy przetacznikowiec?

Szałwie rzeczywiście rzucają się w oczy
Przed nimi rośnie przetacznik. Kupiłam kilka sadzonek w ubiegłym roku i nie spodziewałam się, że takie wysokie kępy porosną. Zasłonił mi róże Bad Birnbach
greg66 20:58, 12 cze 2021

Danka znalazłem u siebie taki post jak kupowałem te roślinki, może coś ci to pomoże.

Kupiłem kosaciec żółty pstrolistny,komonica błotna, krwawnica pospolita
mięta nadwodna pontederia sercolistna niebieska oczeret sztyletowaty
jeżogłówka gałęzista tatarak zwyczajny czermień bł

tatarak chcialbym dać tuż przy fontannie a reszte po drugiej stronie.

80x50 to mała powierzchnia i w środku kamień będzie ciasno dla tych roślin które wypisałeś.

Mam taki pomysł skoro pojemnik nie będzie wkopany w ziemię dookoła zrobiłabym wykop na ok. 20 cm głębokości i szerokości ok. 50 cm wyłożyła folią w ten dołek wsypała kamieni frakcji ok. 1-2 cm (żwirku) i w to powsadzała te rośliny (kom0nicę błotną, krwawnicę pospolitą,- wszystkie wyższe rośliny) oczywiście zrobiłabym takie bagienko przykryte żwirem.

Jak wsadzisz wszystkie te rośliny co napisałeś to będzie jeden galimatias kamienia widać nie będzie - zresztą nie wiem czy chcesz aby go było widać.
Nie podejmuję sie doradzania co wsadzić do wanny lubię luz w roślinach. Te wszystkie rośliny jak będa miały dobre warunki będa się mnożyć i będziesz ciągle grzebał w tej wannie i je usuwał.
Do wanny tak jak pisałam włóż miętę, kosaćca żółtego (dobrze filtruje wodę) i tatarak.
Resztę roślin posadź obok. Poniżej opisałam te rośliny. Podoba mi się bardzo "pontederia sercolistna" jak się zmieści to wsadź do bajorka.

Komika błotna bardzo się rozsiewa jest to roślina która zakwita w połowie czerwca ja bym ją posadziła w ziemi w tym zwirku

Mięta - jest bardzo ekspansywna możesz miętem rzucić na wodę będzie pływała i rosła.

Pontederia może rosnąć na głębokości do 60 cm to możesz ją posadzić do bajorka ale jest wysoka więc to zależy od ciebie czy chcesz aby kamień było widać bo rośnie nawet do 120 cm. To co wyczytałam dla bujnego wzrostu i bezproblemowego zimowania tej rośliny jest żyzne, muliste podłoże.

Oczeret gł sadzenia do 40 cm. Wyczytałam, że najlepiej prezentuje się posadzony osobno, z dala od innych roślin.

Jeżogłówka gałęzista sadzenie na gł do 20 cm, rośnie do 60-80 cm kwitnie w tym samym okresie co "komonica błotna" czerwiec - sierpień
Możesz ją właściwie posadzić z każdą rośliną którą kupiłeś ale najbardziej odpowiadała by mi ta "Komonica" wokół pojemnika z jeżogłówką.

Czermień bł ma dosyć duże liście i jest to roślina błotna nie dawałabym jej do tej wanny.

Nie opisuję irysa żółtego ani tataraku bo to wiadomo.

To tyle Grzegorz może ci to rozjaśni trochę co gdzie posadzić.

Pozdrawiam
daszum 22:28, 12 cze 2021

Grzesiek dzięki
Jutro zrobię zdjęcia roślin, może Ela je zidentyfikuje
gogo 23:16, 13 cze 2021

Danko, bardzo mi się podobają te kolory ze zdjęć, wszystkie

Czy będziesz sadzić rośliny do oczka?
Ja mam to już za sobą, ale kupiłam małe rośliny, bo moje oczka małe.
Kupiłam też glinę dla roślin, bo w ubiegłym roku rosły w żwirku i nie było to dobre rozwiązanie.