A to dzisiejsze przemyślenia "ogrodowe"
Poczytałam dzisiaj sporo o zakładaniu trawnika (z siewu), a mój M jakiś czas temu postanowił, że będzie trawnik z rolki!!! Co z tego że poczytałam, skoro i tak nie wiem jak przygotować ugór, żeby nie zmarnować trawy i nie ukrywam dużej kasy.
Znaczną część ugoru potraktowaliśmy dwa tygodnie temu Roundupem, chwasty w większości uschły (ale skrzyp trzyma się nieźle), dzisiaj zgrabiłam suche badyle. Mój M chce nawieźć teraz ziemi z naszej działki, żeby wyrównać teren (miejscami około 5 cm, ale miejscami 20 - 30 cm), ale nasza gleba to prawie sam piach.
I teraz dwa podstawowe pytania:
Czy taka gleba to dobry pomysł pod trawnik z rolki?
Czy to dobry pomysł żeby od razu nawieźć ziemi, zagrabić i wyrównać, czy należy przekopać ugór i kiedy - przed nawiezieniem ziemi, czy po nawiezieniu?
Przekopałam i bardzo dokładnie odchwaściłam własnoręcznie "poletko doświadczalne", ale to tylko 25m2 i robiłam to w kilku etapach, a co dopiero około 200m2. Ja nie wiem czy dam radę, a po lekturze wydaje mi się, że jest to konieczne.
Na zdjęciach:
1. Ugór.
2. "Poletko doświadczalne" z ugorem w tle.
PS 1. Dzisiaj przyszła zamówiona siatka przeciw kretom, ale chyba jeszcze długo poleży
PS 2. Długo poleży - znalazłam artykuł Szefowej:
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/27-trawnik-z-rolki-murawa-idealna