Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moje małe królestwo

Moje małe królestwo

Ewa777 15:53, 02 maj 2016

Walka z mleczami jest ciężka, ale się uda. U mnie co roku jest coraz mniej ich.
olga80 16:02, 02 maj 2016

Ewa777 napisał(a)
Walka z mleczami jest ciężka, ale się uda. U mnie co roku jest coraz mniej ich.

a jak z nimi walczysz ? chemia czy wycinanie ?
Anusia 18:55, 02 maj 2016

Tereniu powolutku uporządkujesz rabatę. W dodatku jest duża. Ja miałam problem ze swoją, całą zimę myślałam jak ją rozplanować. Kanciki jeśli nie wyjdą w tym roku to zacznij w przyszłym roku już w marcu. Ja tak zrobiłam i mam teraz o wiele mniej pracy. Na mlecze preparat na rośliny dwuliścienne kup. Nie podam nazwy bvo jeszcze nie kupiłam. Ja od zeszłego roku wycinam, ale przy takiej ilości jaką masz kup preparat szkoda czasu na wydłubywanie. No i oczywiście zachowaj ostrożność przy opryskiwaniu trawnika by nie poszło na rabaty.
Dominika11 20:11, 02 maj 2016

olga80 napisał(a)
no i moja rabata nie widać jeszcze efektówb o roślinki małe ale jak dla mnie to i tak już przełom w moim ogrodowym życiu linia rabaty jeszcze do poprawki i kancikowanie mnie czeka wykorowanie i założenie nawadniania i oczywiście trawnikowe mlecze do usunięcia

i od drugiej strony

no widzę, że działasz super wychodzi, jeszcze troszkę doszlifowania i będzie pięknie roślinki urosną i dopiero będzie efekt u mnie też jeszcze małe roślinki, ale z roku na rok coraz większe i człowiek się cieszy
AnnaCh 21:34, 02 maj 2016

Tereniu, roślinki urosną i będzie ślicznie
A z mleczami już nie mam siły walczyć, bo za płotem mam ich pełno
MirellaB 00:23, 03 maj 2016

olga80 napisał(a)

Mirellko linia rabat do poprawki,częściowo rabaty były łączone z poprzednimi i musiałam poczekać bo nie wszystko na jesień zdążyłam przekopać. Kiedyś pokażę miejsc,które czeka w kolejce na zagospodarowanie to dopiero jest przestrzeń.

Ale będziesz z kostki rabaty wyznaczała czy krawężnikami, czy tylko kanciki?

Już sobie wyobrażam to wolne pole pod nasadzenia, ale będzie się działo
Właśnie doznałam olśnienia co byś mogła m.in.posadzić - chcesz wiedzieć?
omelka1 11:56, 03 maj 2016

Ja nawet nie próbuję walczyć z mleczem ręcznie.Jak tylko mam czas to pryskam.
olga80 18:27, 03 maj 2016

Anusia napisał(a)
Tereniu powolutku uporządkujesz rabatę. W dodatku jest duża. Ja miałam problem ze swoją, całą zimę myślałam jak ją rozplanować. Kanciki jeśli nie wyjdą w tym roku to zacznij w przyszłym roku już w marcu. Ja tak zrobiłam i mam teraz o wiele mniej pracy. Na mlecze preparat na rośliny dwuliścienne kup. Nie podam nazwy bvo jeszcze nie kupiłam. Ja od zeszłego roku wycinam, ale przy takiej ilości jaką masz kup preparat szkoda czasu na wydłubywanie. No i oczywiście zachowaj ostrożność przy opryskiwaniu trawnika by nie poszło na rabaty.

Aniu mam zamiar się zabrać za to kancikowanie zobaczymy jak wyjdzie
Mam już oprysk na dwuliścienne chwastox tylko u mnie w tych mleczach pełno pszczół dalszy sąsiad ma pasiekę i nie chce mu wytruć muszę się dowiedzieć o której można pryskać aby było bezpiecznie.
olga80 18:28, 03 maj 2016

Dominika11 napisał(a)
no widzę, że działasz super wychodzi, jeszcze troszkę doszlifowania i będzie pięknie roślinki urosną i dopiero będzie efekt u mnie też jeszcze małe roślinki, ale z roku na rok coraz większe i człowiek się cieszy

Domi od czegoś trzeba zacząć a tak jak mówisz kiedyś roślinki urosną i będę miała swój raj
olga80 18:30, 03 maj 2016

AnnaCh napisał(a)
Tereniu, roślinki urosną i będzie ślicznie
A z mleczami już nie mam siły walczyć, bo za płotem mam ich pełno

no właśnie mlecze to zmora u mnie ich pełno za płotem pole mało zadbane więc lecą " dmuchawce latawce wiatr " a później u mnie w trwaniczku rosną w rabatach