Bardzo pochmurno u nas +6 i popaduje róża która sama ukorzeniłam
ta kwitnie caly sezon
a i jeszcze ta
może one takie piękne jak Wasze nie są,ale mnie i tak cieszą w tym roku popracuję nad różami w moim ogrodzie. Dla mnie i dla mojego ogrodu będzie to rok różany
Jak rok różany, to dobrze trafiłam.
Olgo, mnie wszystkie róże cieszą, i te już rozrośnięte, i te młodziaki, świeżo posadzone, na które jednak będzie trzeba poczekać by się rozbujały.
Pytałaś o Jasmine i Giardine, pierwsza, jedna z większych pnących, druga słabo się rozrasta, wsadzone mniej więcej równocześnie. Giardina rośnie razem z Pirouette na kratce i obie razem są mniejsze od Jasminy, która zajmuje inną kratkę.
Kwitną ładnie czerwiec i początek lipca ale później słabo powtarzają.
Do najlepiej powtarzających róż u mnie należą Parade, największa, szybko wejdzie na pergolę oraz Pirouette i Colette, mniejsze, można je prowadzić jako pnące lub krzaczaste.
Olga piękne są Masz rękę do róż, skoro sama ukorzeniłaś i jest taka piękna to tylko pogratulować.
Rok różany u Ciebie hmmmmmm u mnie chyba też więcej róż zagości
Najtrudniej jest wytłumaczyć "nowej osobie" na forum, ze ogród potrzebuje zmian i innego spojrzenia. Każdemu wydaje się, ze wystarczą drobne zmiany, by było pięknie.
Do pewnych decyzji dojrzewamy z czasem, zmieniają się nam upodobania, odkrywamy na nowo, co nam się podoba i jak to zrobić, aby było lepiej. Dobrze, ze jest zima, więc jest czas na przemyślenia. Ja też układam sobie w głowie plany, co w przyszłości zrobić w dalszej części ogródka. Układam sobie, jak wytyczyć linie, aby wszystko było spójne i miało ten sam "klucz"
Zmieniło się moje podejście do ogrodu. Olga, jak pamiętam, jak zaczynałaś, to muszę powiedzieć, ze też się zmieniłaś. Dojrzewasz. Czekam więc na wiosnę i twoje realizacje. Nie musi iść wszystko z rozmachem. Wystarczy jedna rabata, ale zrób ją porządnie i przemyślaną. Na gotowej rabacie będziesz mogła jesienią posadzić cebulowe. A za rok będzie pięknie od samej wiosny
Oj tak Iwonka muszę powiedzieć,że dojrzewam i już nie jest tak,że podoba mi się wszystko i wszystko chce teraz już wiem co chce i wiem,że pośpiech jest złym doradcom.W tym roku skupiam się na przedogródku i rabacie z ciurkadełkiem nie ukrywam,że inspiracją jest dla mnie Knidzia z ogródka z łezką Pamiętam też,ze to Ty Iwonko patrzyłaś jak stawiam pierwsze kroki i podpowiadałaś w którą stronę iść za To Ci dziękuje. Na O jest wiele pięknych ogrodów,które zasługują na uwagę. Od Ewy zaraziłam się różyczką czytaj miłością do róż Ty pokazałaś mi piękną ścianę różaną i zimą obmyślałam plan i róże zamówione pergola i obeliski też teraz czekam na wiosnę i będę tworzyć swój wymarzony ogród
Mirelka ukorzenienie było przypadkowe urwała mi śe przy pileniu gałązka wsadziłam ją do doniczki i przez lato sobie rosła w doniczce na jesień poszła do gruntu na zimę okryłam aby maleńtwo nie zmarzło i latem już kwitła Zapraszaj róże zapraszaj bo sa piękne