Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » U Agi - czyli słońce i piach

U Agi - czyli słońce i piach

ag_zie 13:11, 12 mar 2016

jolka napisał(a)

Hej Dziewczyny troszkę się wetnę w sprawie borówek.. z tego co wiem (oczywiście jako amator, może profesjonaliście powiedzą coś innego), wycina się tylko stare kilkuletnie pędy, które już słabo owocują, żeby zrobić miejsce na nowe. Chyba że krzak jest bardzo zagęszczony i wymaga prześwietlenia. Jak są małe, to ja osobiście nic bym nie cięła, tylko ew. przemarznięte, chore gałązki. Jak z ziemi wyrastają dwa patyki to niech rosną. I z tego co mi mówiła Pani ze szkółki w ub. roku, jak kupowałam borówki: jak tylko stopnieje śnieg posypać jednorazowo siarczanem amonu. Od wiosny stosować nawóz do borówki, raz w miesiącu (kwiecień, maj, czerwiec). Ostatni raz w czerwcu.

Dzięki nawóz do borówek już mam i zastosowałam. Siarczan amonu mówisz....muszę kupić.
ag_zie 13:14, 12 mar 2016

MirellaB napisał(a)

Aga jak mój Kuba był mały (jeszcze w poprzednim domu) to ja ogród całkowicie sobie odpuściłam z braku czasu oczywiście.

Mąż kosił trawę, posadziliśmy jakieś sezonowe jednoroczne, to co było wieloletnie to samo rosło, podlewaliśmy zawsze - i to wszystko.

Mój Kuba był tak absorbujący, że padałam z nóg. Od 4 miesiąca życia nie śpi całymi dniami, nic nie mogłam przy nim zrobić.

To ja mam ten luksus że Paweł śpi koło godziny w dzień
U nas też było do tej pory że M trawa a ja warzywnik i na tym koniec. A teraz chciałabym coś łatwiejszego niż tuje i trawa
ag_zie 13:17, 12 mar 2016

Dominika11 napisał(a)
ja też nie pomoge zbytnio, bo mam borówki dopiero od zeszłego roku, ale poczytaj o borówkach tutaj http://www.zielonyogrodek.pl/uprawa-i-pielegnacja-borowki-amerykanskiej

Dzięki - mam co czytać wieczorkiem
ag_zie 13:19, 12 mar 2016

Nie pokazałam jeszcze mojej rozplenicy - sztuk 8
MirellaB 13:38, 12 mar 2016

Aaaaaa róże Gdzieś mi to przez myśl przeszło

Czyli różyca Ciebie też dopadła

Fajnie wybrałaś The Fairy kwitną pięknie i często powtarzają kwitnienie

Brawo Aga Będziemy podziwiać

Masz już dla nich miejsce?
paulina_ns 13:39, 12 mar 2016

ag_zie napisał(a)

Ja na swoją wciąż czekam, posialam ok 2 tyg temu.
Kasya 13:40, 12 mar 2016

ag_zie napisał(a)

fajnie, juz przepikowana, kiedy byla siana ? ja dopiero dzisiaj
to ta Purple ?
Karol99 14:12, 12 mar 2016

ag_zie napisał(a)

Świetne.
Kasya 14:21, 12 mar 2016

ag_zie napisał(a)

tu to szukałam hortek bo miałam w planie vanila fraise ale one duże rosną
Wymienię je na takie trochę mniejsze i szukam takie co koło 150 rosną

duzy wybor hortek w dobrych cenach jest w szkółce Ulińskich przy trasie Piaseczno-Konstancin, zajrzyj do nich po hortki bo warto
tzn nie wiem czy juz otwarta, ale jak tylko otworzą
szemusia 19:19, 13 mar 2016

No, Kochana, rozplenica już popikowana U mnie wszystko jeszcze w pudełkach po lodach siedzi...

W temacie hortek nie pomogę, bo mam tylko z tych wysokich: anabelki, limki i magical moon light. Te ostatnie polecam bardzo, bo mają ogromne kwiaty. Ale duże rosną.