Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » U Agi - czyli słońce i piach

U Agi - czyli słońce i piach

jolanka 23:44, 26 sie 2016

Poczytałam o skrzypie - mogę dostarczac hurtowo

Aga, co z tymi ptasimi kupami bo nie mogę doczytać ?
hindsight 08:38, 27 sie 2016

zoja napisał(a)
zapiszę dziękuję

Zoja, muszę się wycofać z tego jarząba, Toszka mnie uświadomiła.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/7147-troche-nowoczesnie-troche-uzytkowo-ogrod-do-przerobki?page=10
zoja 11:17, 27 sie 2016

Dzieki Dominiko
Doczytalam.
ren133 13:50, 27 sie 2016

Toszka napisał(a)
Prawdopodobnie to niedobór potasu spowodował nekrotyczne obwódki na liściach i szereg innych objawów. Ten stan naprawi nawożenie jesienne. Mozna opryskać liście p/grzybowi, ale czy jest sens? Zaraz liście opadną

Niezbyt dobrze widzę na zdjęciu, ale jeśli zaczęło się od czerwonawych przebarwień to oznaka braku fosforu.

Ważne jest sprawdzenie ph, bo to ono może być winne blokowaniu pobierania i przyswajania. Hortki wolą kwaśne podłoże.

Toszka
A jak zakwaszać glebę hortkom?
ren133 13:54, 27 sie 2016

A jeszcze mam pytanie, jesli pozwolisz, o mączniaka - co sadzisz o stosowaniu przeciwko niemu wody z mlekiem? czy to w ogóle może być skuteczne?
hindsight 17:38, 27 sie 2016

ren133 napisał(a)

Toszka
A jak zakwaszać glebę hortkom?

Żeby Toszka nam nie padła, kopiuję jej wczorajszą wypowiedź od Iwonki:

Pod hortki daję mieszankę jak pod rodki - próchnica (kompost), kora, siarka i obornik, mączka bazaltowa. Mozna dać 2-3 łyżki hemoglobiny. Dołek szeroko i głęboko przekopany. Hortki mają spory system korzeniowy i są żarłoczne. Można dać worek dobrej mieszanki pod borówkę lub rodka. Dobra to znaczy nie sam torf z korą, a z dodatkiem gnojowicy lub obornika. Wszystko oczywiście przekopane z macierzystą glebą.
anna_t 21:16, 27 sie 2016

myślę ze Reni chodziło o zakwaszanie już posadzonych wczesniej hortek i chyba Toszka pisała żeby trochę siarki rozrzucić pod krzak i wymieszać z ziemią
zoja 22:58, 27 sie 2016

U Karola widzialam, ze pytalas o jezyne ja tez prowadze do gory - popatrz u mnie na stronie 30.
Tak z gory jest super wygodnie zbierac eM stwierdzil, ze wisza jak winogrona
Za mna w tym roku juz 2,5 kg owocow zebranych
hindsight 07:08, 28 sie 2016

anna_t napisał(a)
myślę ze Reni chodziło o zakwaszanie już posadzonych wczesniej hortek i chyba Toszka pisała żeby trochę siarki rozrzucić pod krzak i wymieszać z ziemią

Jasne, skoro podłoże podobnie, jak dla rodków na starcie, to podobnie zakwasza się te juz posadzone, to dosc logiczne

Siarka jak najbardziej. Tylko ja akurat bym dała pylistą, szybciej działa. Zależy, czy trzeba szybko zakwasić, czy tak na wszelki wypadek. No i można też ściółkować przerobionymi trocinami i igliwiem.
anbu 08:07, 28 sie 2016

Ja moim hortkom nie dałam siarki, bo nie miałam Chyba porozrzucam pod krzaki i delikatnie przekopię jak ją już zakupię.