Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » U Agi - czyli słońce i piach

U Agi - czyli słońce i piach

hindsight 09:17, 28 sie 2016

Ja też nie dałam, ale w ogóle się tym nie przejmuję. I tak będę przesadzać, to wtedy dam
lindsay80 09:19, 28 sie 2016

Ciekawe rzeczy prawicie, siarkę mam to użyje, bo również kilka hortek będę przesadzać.
frezja 09:22, 28 sie 2016

lindsay80 napisał(a)
Ciekawe rzeczy prawicie, siarkę mam to użyje, bo również kilka hortek będę przesadzać.

Dobrze wiedzieć...też mam.
Toszka 10:22, 28 sie 2016

ren133 napisał(a)

Toszka
A jak zakwaszać glebę hortkom?

Na początek trzeba sprawdzić ph. Od czegoś trzeba zacząć

Resztę trzeba uzależnić od otrzymanego wyniku i wieku hortek. Jeśli świeżo sadzone to można delikatnie przekopać siarkę z glebą tak by nie uszkodzić korzeni. Siarka działa tylko w kontakcie z glebą. Podlać nią się nie da.

Naturalny zakwaszacz to zakwas ale podlać trzeba w marcu. Chemicznie to siarczan amonu (też w marcu).

Ważne jest ściółkowanie - takie jak pod rodki - liście, igliwie i dodatkowo można przekompostować obornik koński z korą. Nawiasem mówiąc to fenomenalny materiał na ściółkę w całym ogrodzie.

Z mlekiem na mączniaka nie praktykowałam.
ren133 11:36, 28 sie 2016

Toszka napisał(a)

Resztę trzeba uzależnić od otrzymanego wyniku i wieku hortek. Jeśli świeżo sadzone to można delikatnie przekopać siarkę z glebą tak by nie uszkodzić korzeni. Siarka działa tylko w kontakcie z glebą. Podlać nią się nie da.

Naturalny zakwaszacz to zakwas ale podlać trzeba w marcu. Chemicznie to siarczan amonu (też w marcu).

Ważne jest ściółkowanie - takie jak pod rodki - liście, igliwie i dodatkowo można przekompostować obornik koński z korą. Nawiasem mówiąc to fenomenalny materiał na ściółkę w całym ogrodzie.

Dziękuję bardzo
Chodzi mi o hortki, które rosną u mnie drugi sezon ... sadząc je dałam im do dolka trochę obornika końskiego, na to ziemi do borówek wymieszanej z rodzimą. Ale ponieważ mam mocno zasadową glebę wydaje mi się, ze powinnam ja co roku zakwaszać. Mam siarczan amonu i systematycznie stosuję go na trawnik. Czy mogę go podsypywać hortkom tak raz w miesiącu czy jednak tylko w marcu i w jakiej ilości?
Mary 21:17, 28 sie 2016

Toszka napisał(a)

Ja czasem stosuję zakwaszacz glebowy w postaci żelu. Jest na nim napisane, że zawiera silnie rozdrobnioną siarkę. Żel rozpuszcza się w wodzie i podlewa tym glebę.

anbu 21:36, 28 sie 2016

Toszka napisał(a)

Zaskoczyłaś mnie tą ściółką pod hortki
Myślałam, że sama wystarczy
Toszka 22:40, 28 sie 2016

ren133 napisał(a)

Dziękuję bardzo
Chodzi mi o hortki, które rosną u mnie drugi sezon ... sadząc je dałam im do dolka trochę obornika końskiego, na to ziemi do borówek wymieszanej z rodzimą. Ale ponieważ mam mocno zasadową glebę wydaje mi się, ze powinnam ja co roku zakwaszać. Mam siarczan amonu i systematycznie stosuję go na trawnik. Czy mogę go podsypywać hortkom tak raz w miesiącu czy jednak tylko w marcu i w jakiej ilości?

Jak dostałam we władanie działkę to ph było 8,5-9. Ciężko latami wypracowane ph na qpach gołębich i wapnie. Teść się napracował - fasolka fenomenalnie rosła. Pomidory nie

Siarczan amonu można jedynie stosować w marcu. Jest ryzyko zasolenia gleby.
Lepiej wprowadzić siarkę, głęboko po krawędzi systemu korzeniowego. Delikatnie to robiąc w niewielkim stopniu uszkodzisz korzenie,ale nie będzie to zagrażać roślinie.
Podlewając zakwasem odkazisz glebę i zakwasisz. To proste, łatwe i bez ryzyka.
Jednak bez znajomości ph działanie po omacku.

U siebie pod kwasolubne stabilizowałam ph ponad 2 lata.
Toszka 22:48, 28 sie 2016

anbu napisał(a)

Zaskoczyłaś mnie tą ściółką pod hortki
Myślałam, że sama wystarczy

Sama wystarczy też.
Napisałam o ściółce końsko-korowej jako ciekawostkę. Jednak musi być doskonale przekompostowana. Pierwsze dwa-trzy lata taką mieszanką miałam wysypany cały ogród. Jest haczyk - tego w Polsce nie kupisz. Trzeba sobie zrobić

Druga ciekawostka - po puszystą, cudnie przekompostowaną końską qpę eM jeździł ponad 200km. Cały samochód po sufit był załadowany workami Było kilka kursów.
Przekompostowaną drobniutką korę kupowaliśmy za grosze, od pana, który traktował ją jako strata...bo za drobna i stara na sprzedaż.
Wierzaj, wysuszyliśmy źródełka do cna...jak pijawki
hindsight 20:09, 29 sie 2016

Ja chyba też bym była taką pijawką