Sama wystarczy też. Napisałam o ściółce końsko-korowej jako ciekawostkę. Jednak musi być doskonale przekompostowana. Pierwsze dwa-trzy lata taką mieszanką miałam wysypany cały ogród. Jest haczyk - tego w Polsce nie kupisz. Trzeba sobie zrobić Druga ciekawostka - po puszystą, cudnie przekompostowaną końską qpę eM jeździł ponad 200km. Cały samochód po sufit był załadowany workami Było kilka kursów. Przekompostowaną drobniutką korę kupowaliśmy za grosze, od pana, który traktował ją jako strata...bo za drobna i stara na sprzedaż. Wierzaj, wysuszyliśmy źródełka do cna...jak pijawki
Potrzebny słój np. 4 litrowy. 3/4 słoja upychamy skórki z jabłek i ogryzki. Zalewamy dobra wodą, przy czym na każdy litr dajemy 1-2 łyżki cukru lub miodu. Na słój nakładamy filtr do kawy, lub ręcznik papierowy. Mocujemy gumką Trzymamy w cieple. Po 2 tygodniach wyrzucamy jabłka, a płyn dalej pracuje ok. 4 tygodni. Czym dłużej trzymamy tym mocniejszy będzie. Jeśli bąbelkowanie ustało to przelewamy do butelek i zakręcamy. Wszytko do czego używać i w jakich proporcjach Powiem tylko tyle, ze pierwszy raz robiłam z ciekawości. Teraz robię, bo sklepowy niech schowa się głęboko w zakamarku i niech się wstydzi mówić, że jest jabłkowy
Dla pamięci Szarlotka dziś zrobiona to i obierki są z własnych i ekologicznych jabłuszek
Jak dostałam we władanie działkę to ph było 8,5-9. Ciężko latami wypracowane ph na qpach gołębich i wapnie. Teść się napracował - fasolka fenomenalnie rosła. Pomidory nie Siarczan amonu można jedynie stosować w marcu. Jest ryzyko zasolenia gleby. Lepiej wprowadzić siarkę, głęboko po krawędzi systemu korzeniowego. Delikatnie to robiąc w niewielkim stopniu uszkodzisz korzenie,ale nie będzie to zagrażać roślinie. Podlewając zakwasem odkazisz glebę i zakwasisz. To proste, łatwe i bez ryzyka. Jednak bez znajomości ph działanie po omacku. U siebie pod kwasolubne stabilizowałam ph ponad 2 lata.
ale na co to przepis ?
Mamo,ale tu mądre rozmowy
na ocet jabłkowy - zaraz poprawię
a no wlasnie..ja pije codziennie, ale kupuje w rossmanie musze chyba sprobowac, ale podobno latwo zepsuc, ty juz probowalas zrobic ?
jak to codziennie pijesz? ocet? po co - na co???