Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Moje małe wielkie marzenie

Moje małe wielkie marzenie

alis 10:44, 04 lip 2017

Marti, taki krzewiasty kupiłam, wyszukałam najdłuższy i najprostszyz możliwych patyk, resztę wycięłam.
Będę go coraz wyżej prowadzić, jak się da.
Makusia 10:46, 04 lip 2017

alis napisał(a)
Marti, taki krzewiasty kupiłam, wyszukałam najdłuższy i najprostszyz możliwych patyk, resztę wycięłam.
Będę go coraz wyżej prowadzić, jak się da.

Ale zdolna bestia jesteś!!!
iwka 10:49, 04 lip 2017

Alicja, jak ładnie u Ciebie begoniowa super

Pytałaś u mnie o berberysy, wstawiłam zdjęcia

Też mam takie bukszpanowe krzywulce na nodze, przez zimę pies tak mi olał bukszpanowego stożka, że nie nadawał się do niczego, myślałam że to choroba jakaś wyrwałam go i ze środka udało się zrobić trzy lizaki, no powiedzmy że to lizaki, na razie nie ma co lizać, ale za kilka lat może już będą kulkę przypominać
alis 10:54, 04 lip 2017

Marti, tutaj nie trzeba zdolności, tylko troszkę szczęścia żeby takiego bukszpana-krzaczora wyszukać, poszperaj po szkółkach, a nuż się uda coś znaleźć

Iwonko, dziękuję Tym zestawieniem u Ciebie berberysów i host a teraz jeszcze przetacznika, zachwycam się.
inka74 19:33, 04 lip 2017

alis napisał(a)
Marti
Bukszpana na pniu sama formuję, trochę patyk krzywy, ale może da się go jeszcze skorygować?

Oczywiście, że da się trochę wyprostować. Nawet sporo )) będzie już za rok-dwa bardzo ładny. Przytnij jeszcze troszkę górę, te pojedyncze wiotkie gałązki. Z lewej strony przy samym pniu daj troszkę grubszy bambus. Wbij delikatnie w ziemię do końca doniczki. Wysokość po wbiciu do korony. Zamocuj drutem ogrodniczym w osłonce lub taką miękką taśmą w 4 miejscach - na dole, górze, zaraz przed wygięciem tym na środku i zaraz po. Za rok na środku wygięcia będzie można bardziej prostować. Na razie po trochu. Jak chcesz żeby szybciej rósł - posadź go lub zadołuj na dowolną rabatę w miarę słoneczną. Super będzie lizak. Ładny egzemplarz wybrałaś.

Hmm... mam nadzieję, że nie mądrzę się za bardzo ale buzia mi się roześmiała na widok twojego buksika jak go zobaczyłam i że się zdecydowałaś na eksperymenty ))
MirellaB 20:11, 04 lip 2017

Alicja przy wykuszu dwa lizaki. Jeden nie będzie dobrze wyglądał.
frezja 23:17, 05 lip 2017

Ale super kombinujesz z bukszpanem myślałam, że oliwkę masz.
Zana 00:03, 06 lip 2017

alis napisał(a)

Marti, buziol :*

Moja begoniowa nieco inna, wszystko w różu mam w tym roku, ale chyba wrócę do bieli

Pięknie wszystko razem wygląda. A ta różowa begonia jest cudowna i cudownie wygląda na tej rabatce. Nie wiem czy bym zamieniała na białą.
alis 18:32, 06 lip 2017

inka74 napisał(a)

Oczywiście, że da się trochę wyprostować. Nawet sporo )) będzie już za rok-dwa bardzo ładny. Przytnij jeszcze troszkę górę, te pojedyncze wiotkie gałązki. Z lewej strony przy samym pniu daj troszkę grubszy bambus. Wbij delikatnie w ziemię do końca doniczki. Wysokość po wbiciu do korony. Zamocuj drutem ogrodniczym w osłonce lub taką miękką taśmą w 4 miejscach - na dole, górze, zaraz przed wygięciem tym na środku i zaraz po. Za rok na środku wygięcia będzie można bardziej prostować. Na razie po trochu. Jak chcesz żeby szybciej rósł - posadź go lub zadołuj na dowolną rabatę w miarę słoneczną. Super będzie lizak. Ładny egzemplarz wybrałaś.

Hmm... mam nadzieję, że nie mądrzę się za bardzo ale buzia mi się roześmiała na widok twojego buksika jak go zobaczyłam i że się zdecydowałaś na eksperymenty ))

Iwonko, dziękuję bardzo za instrukcję, tak zrobię Troszkę niski ten lizak na razie, ale może uda się go jeszcze w górę pociągnąć. A jak Twoje kulki na pniu?
alis 18:34, 06 lip 2017

MirellaB napisał(a)
Alicja przy wykuszu dwa lizaki. Jeden nie będzie dobrze wyglądał.

Mirelko, zamówiłam 1 cisa, bo troszeńkę drogi, może za jakiś czas drugiego kupię, albo sama zrobię jak z buksem się uda, ale na pewno dam tam 2 lizaki, zgodnie z Twoją sugestią