Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Osiedlowy ogródek

Osiedlowy ogródek

Kokesz 22:35, 24 lip 2017

Gardener27 napisał(a)
Świetny masz ten ogródek !!! taki mały Polski central park w tej miejskiej przestrzeni.

Trawka w kostkę fajna balkon uroczy o nogach nic nie wspomnę bo nie wypada ale co tam też fajne .. tylko niech zostanie to między nami

Agapant może Cię rozczarować, w naszym klimacie to nie te ze zdjęć jakie się ogląda w necie. Pojedyncze, rachityczne kwiaty i krótko kwitną.

Dzięki Przemuś

Dziś zaczęłam oglądać od początku Twój ogród, jak powstawał i jak w końcu doszedłeś do takiej doskonałości.
Mam nadzieję, że wszystko przede mną i kiedyś mój mały ogródek też będzie skończony, bez ciągłego przesadzania i zastanawiania się co z czym zestawić.

Cały czas mam dylemat, czy zrobić rabaty proste czy zaokrąglone?
Podobają mi się u Ciebie i paru innych osób okrągłe poprowadzenie trawnika.
I na razie boję się ruszyć ten mój trawniczek, żeby go nie zepsuć, muszę zrobić jednak przymiarkę z węża ogrodowego, może mi się coś rozjaśni

O nogach też nic nie wspomnę oj, oj

A z agapanta i tak się cieszę, będzie miał aż trzy kwiatki

wrobelki 22:43, 24 lip 2017

Super u Ciebie i kulki śliczne
Gardener27 23:04, 24 lip 2017

Mało osób pamięta jak mój ogród wyglądał na początku, pierwsze zdjęcia były jak mnie pamięć nie myli z 2012 roku, więc już od tamtej pory parę latek zleciało.
Długo dochodziłem do tego co obecnie mam i co tak naprawdę chciałem mieć, forum mocno przyczyniło się do obecnego stanu ogrodu.

Jeśli nie jesteś jeszcze zdecydowana co do linii to się z tym nie śpiesz, niektóre decyzje rodzą się powoli a z tego co widzę należysz do osób rozważnych, które dwa razy myślą nim coś zrobią, też tak czasem mam

Trzy kwiaty z jednej bulwy, ładnie jak na początek. Są tez białe agapanty ale jeszcze się z nimi nie spotkałem w sprzedaży stacjonarnej.
oliwka 15:25, 26 lip 2017

Kokesz napisał(a)

Ha ha ha !!!
Baaardzo krótko, z reguły jak już padam z nóg
Albo jak mamy gości, teraz kawa i ciacho obowiązkowo na ogródku
Jak kupię grilla to i jakieś mięsko będzie, mam nadzieję, że sąsiadom nie będzie przeszkadzało
I tak mi się marzy wieczorkiem, jak będzie ciepła noc posiedzieć do późna pod drzewem oświetlonym lampionami ze słoików
Albo poleżeć na hamaku oczywiście
O ile mnie komary nie zjedzą żywcem

No właśnie moja droga, ja mam to samo ze swoim balkonem, nie potrafię na nim siedzieć i nic nie robić. Z drugiej strony, baaaardzo relaksuje mnie taka praca
Ja mam coton lights. Na codzień wiszą w domu. Wyciągam je na balkon jak przyjeżdzają znajomi i rodzina. Wtedy balkon wygląda jak z bajki

Podczas weekendowych śniadań mam zakaz wstawania i obrywania suchych listków

BasiaLT 07:48, 27 lip 2017

Ależ mam zaległości w twoim wątku... trawniczek pierwsza klasa, nic dziwnego że sąsiadom "gul" chodzi hi hi
Z podejmowaniem decyzji co do kształtów rabat się nie spiesz... na spokojnie oglądaj sobie inspiracje a kiedyś coś na pewno wpadnie ci w oko. Ja się pospieszyłam z falami a teraz zdobiłabym linie proste i kwadraty. No trudno.
Gardener27 17:39, 27 lip 2017

Renatko poproszę o zdjęcie miejsca o którym u mnie wspominasz, może coś doradzę jak to zobaczę.
Kokesz 18:08, 28 lip 2017

Chodzi mi o to miejsce między żywopłotem z ligustra a świerkiem, długości 9 m. brak mu tylnego tła.

Zdjęcia są z grudnia 2016, bo tu lepiej widać tylko zimozielone rośliny.

Kokesz 18:14, 28 lip 2017

A tak to wygląda teraz.

Od przodu wydaje się, że nie jest źle, ale to rośliny z innego ogródka robią za tył (szmaragdy od sąsiada)

Widok z tyłu rabaty, siatka będzie zdjęta, jak tylko skończą ogrodzenie.

Kokesz 18:17, 28 lip 2017

Z dwóch stron od zachodu i północy mam takie chwastowisko, sąsiad lubi naturę
i dużo tego zielska wsiewa mi się na trawnik.

Kokesz 18:28, 28 lip 2017

I w panoramie.

Z tyłu mam 5 miskantów Gracilimus, na środku hortka Little Lime(całkiem spora urosła) i Vanila Fraise i trzy tuje brabant ,które będą cięte w kule na pniu (jeszcze nie wiem czy u mnie zostaną) na razie na nich ćwiczę cięcie.
Pozostałe zimozielone to jeden duży bukszpan i 9 mniejszych, 2 małe tuje daniki i trzy małe tuje reingold.
Reszta to byliny wieloletnie i inne do wykopywania na zimę.