Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z pergolą

Ogród z pergolą

AnnaCh 23:05, 14 mar 2016

A bo Kasia chyba o glebogryzarce, a Ty o wertykulatorze
Osobiście też się zastanawiałam nad kupnem, ale z doświadczenia nie chcę elektrycznych sprzętów, a spalinowe strasznie drogie, do tego serwis, pewnie wymiana oleju jak w kosiarce itd..., nie opłaca się, a wypożyczenie u mnie na dobę porządnego spalinowego 100 zł kosztuje. Raz na rok mogę sobie strzelić
Kasya 23:14, 14 mar 2016

anna_t napisał(a)

ale Kasia wertykulowac trawnik przecież powinno się co roku?

No ale przecież nie glebogryzarką
Margarete 00:17, 15 mar 2016

Tak wertykulować trzeba co roku co najmniej, można to robić wiosną - ale jeszcze nie teraz- Dana mówiła że trzeba dać teraz czas trawie żeby po zimie sie chwilę zregenerowała - najlepiej po połowie kwietnia to robić) albo jesienią albo w obu tych terminach.
Ja od 3 lat (odkąd jestem na O)wertykuluje tak pod koniec kwietnia, potem zaraz nawóz i podlanie trawnika i widze poprawe w jakości trawnika cały sezon. W trakcie sezonu robie jeszcze areacje, też po niej nawoże i podlewam....na ogół tak na poczatku lata, no i kosze regularnie ale to oczywiste.
W tym roku musze w kilku miejscach dosiać trawkę bo mi wyłysiało przez psa....

Edyta10 01:01, 15 mar 2016

ależ pędzisz Aniu planowania pełne ręce masz widzę że hortki ciachnęłaś, ja też próbuję ukorzenić, anabelki wsadziłam do ziemi i domu zabrałam na parapet , a limki w ogrodzie do ziemi powtykałam, zobaczymy...
kasja83 07:42, 15 mar 2016

Dziewczyny może faktycznie fajnym rozwiązaniem byłoby wypożyczenie-zwłaszcza glebogryzałki, która na dobrą sprawę najbardziej przyda się w przygotowaniu gleby i już

Mówisz Aniu, że graby zdałyby egzamin u mnie??Ale prowadzone na ekrany?To jest mój pierwszy sezon ogrodowy tak na poważnie i kasowo to jest jakiś pogrom-wszystko by się przydało.
Iwk4 08:12, 15 mar 2016

anna_t napisał(a)

nie strasz..ja kupię tą co Iwona poleca, mam nadzieję że używała jej więcej niz 2 razy

Dwa razy. Wiosną i jesienią. Liczy się efekt i ważna jest moc. Słabszej nie kupuj.
Taką ma też Madżenka. Ma więcej sezonów.
Zadziwiające, ile suchej darni potrafi zebrać. Często trzeba było opróżnić kosz. M latał do kompostownika, w końcu taczkę sobie podstawił.
Spalinowa jest lepsza, ale też cięższa. I droga.
Ja spalinowej bym nie dała rady obsłużyć. Za ciężka dla mnie. A korzysta się wiosną raz... Czasami jesienią drugi raz...
Elektryczna wystarcza. No chyba, że ktow ma wielką powierzchnię trawnika... To wtedy traktorek

Oczywiście mowa o wertykulatorze-aeratorze.
Glebogryzarki nie warto kupować...choć u mnie nie ma wypożyczalni. Trzeba kopać samemu...
Kasya 08:22, 15 mar 2016

No właśnie , ja pisałam o gebogryzarce bo kasja napisała ze chce kupić
A weryhkulayor oczywiście ze elektryczny, tańszy
Na mały przydomowe trawniczek, chyba ze ktoś ma hektary
Nie trzeba się aż tak tym przejmować jak kosiarką, która powinna być solidna
AgataP 08:25, 15 mar 2016

Kasya napisał(a)

Tanie elektryczne to wyrzucona kasa, właściwie wszystkie elektr kiepskie
Spalinowa kosztuje, czy warto ? Używa się raz
Polecam wypożyczenie

I ja pod tym podpisuję się rękoma i nogami, no ale u mnie to najlepiej zaorać najpierw
jankosia 08:44, 15 mar 2016

Hej Ania, żyję jeszcze i antybiotyki działają bo już nie boli. Tylko wyglądam i mówię jak Wajda ze szczęką na jedną stronę

W sprawie wertykulatora. Rozważ czy akurat w tym roku musisz go kupować bo przy zakładaniu ogrodu będziesz miała na pewno dużo innych wydatków - często też niezaplanowanych bo np pojedziesz po drzewka i... w tej cenie już nie ma, ale są większe ciut droższe. Patrzysz i myślisz"ładne". A potem jedziesz na kiermasz i kurczę tego nie planowałam kupować ale ciężko to gdzie indziej dostać.. Tak będzie. Bez wertykulatora nie będzie ładnego trawnika, musi być. Ja zresztą w zeszłym roku sama się uparłam że muszę mieć w końcu własny bo ten z wypożyczalni już mu na nerwy działał bo musiałam kończyć ręcznymi. A potem otworzyli nową wypożyczalnię ze świeżutkim nieśmiganym sprzętem Dziewczyny mają rację, czasem lepiej wypożyczyć bo to i tak sprzęt potrzebny raz/dwa razy do roku. A jak się "urządzisz" to wtedy będziesz mogła na spokojnie kompletować ogrodową stajnię No chyba że udźwigniecie wszystko finansowo to wtedy super
Ja generalnie nie bawię się w elektryczne narzędzia bo areał nie ten i moc zazwyczaj nie ta no i te kable. Ja bym ci spalinowy poleciła ale bez żadnej konkretnej marki. Musisz wziąć ema żeby rzucił okiem na silnik. Ty musisz się zorientować czy zmiana głębokości łatwo się zmienia- nie zawsze się łatwo zmienia, bo przetestowałam trochę tego I nie szłabym w wertykulator/aerator w jednym chyba że te różne noże byłyby na dwóch rolkach opuszczonych wedle potrzeb. Jakbyś miała je wymieniać to bez sensu. Ja bym w tej sytuacji nabyła kolce do walca i tyle Aha. Nie wiem jak to jest z ostrzeniem tych noży bo jak używam wypożyczanego sprzętu to sobie tym głowy nie zaprzątam ale warto by było zapytać czy nadają się do ostrzenua, ile to kosztuje i ile kosztują nowe noże

Uff. Napisałam się
I nikt mnie nie zabiera. Wy tu dużo projrktujecie na czym ja się nie znam. Czasem ni coś nawet nie pasuje, ale jak nie potrafię zaproponować nic lepszego to się nie odzywam
jazzy 09:31, 15 mar 2016

anna_t napisał(a)

ja to pikuś..weź taką jazzy jeszcze do tego zdjęć sępi a juz prawie 700stron!!

Tylko że Ty wyprodukowałaś 300 stron w 5 miesięcy, a ja gadam u siebie od sierpnia 2014
Idąc Twoim tempem powinnam mieć już ok. 1000 stron