Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z pergolą

Ogród z pergolą

anna_t 08:23, 17 mar 2016

znowu pół nocy dumałam nad tym czy palisadki zrobić po srodku okien czy troche dalej czy trochę wczesniej i pomyslalam powiedzcie czy to nie lipa zeby zrobic je pomiedzy oknami a obelisk na róze zamórować na palisadce a róże posadzić obok?
jak ona sie rozrosnie to będzie na obelisku który jest symetrycznie miedzy oknami i bedzie git

co sądzicie?
AgataP 08:31, 17 mar 2016

anna_t napisał(a)

cieszę się że jesteś
gracki będą mialy dużo miejsca, zarezerwowałam dla nich metr na calej szerokosci rabaty za LO w tle
z bylin mam jeszcze ostrózke i naparstnice ale to w nasionkach to pewnie w tym roku nic z nich nie zakwitnie?
boję sie o wiecej gatunków bo i tak juz podobno zaszalałam z ilością odmian róż..
ta hanne mi też srednio ale na tą chwile to moja jedyna rabata więc zostaje, chyba że jak mi altane zrobią (za miesiąc około)na ktorej będzie new dawn to może tam nią podsadzę

Aniu zastanów się nad ostróżkami czy je tam chcesz,rosną wysokie 1,5-1,8 często trzeba je podwiązać bo się przewracają. Ja mam z tyłu bylinówki wsadzone i to jest dobre miejsce dla nich.
A naparstnice nie przywiązuj się do miejsca, bo w jednym roku je masz, w drugim możesz nie mieć, albo w zupełnie innym miejscu.
anna_t 08:32, 17 mar 2016

siakowa napisał(a)
tylko żeby dojść do ostatnich stron musze przebrnąć przez wcześniejsze

leń
anna_t 08:34, 17 mar 2016

AgataP napisał(a)

Aniu zastanów się nad ostróżkami czy je tam chcesz,rosną wysokie 1,5-1,8 często trzeba je podwiązać bo się przewracają. Ja mam z tyłu bylinówki wsadzone i to jest dobre miejsce dla nich.
A naparstnice nie przywiązuj się do miejsca, bo w jednym roku je masz, w drugim możesz nie mieć, albo w zupełnie innym miejscu.

ja mam nasionka ostrózki trwałej wys do 50cm
AgataP 09:07, 17 mar 2016

anna_t napisał(a)

ja mam nasionka ostrózki trwałej wys do 50cm

ach taka spryciula jesteś, ciekawa jestem jej
anna_t 09:22, 17 mar 2016

hahaha ja też a powiedz mi bo moze wiesz,jak na opakowaniu jest zeby siać w maju to zeby mieć szybciej wieksze do przesadzenia do gruntu mogę je posiać teraz?
czy one i tak od maja szybko urosną?
kasja83 09:24, 17 mar 2016

AgataP napisał(a)

ach taka spryciula jesteś, ciekawa jestem jej

Jak ja tak patrzę na dumania Ani to w ogóle myślę spryciula i wytrwała jeszcze-po nocach nie śpi i duma.
rozark 09:28, 17 mar 2016

anna_t napisał(a)
Dobra znalazłam miejsce dla baronesse

skoro mnie wywołałaś, zaznaczam sama, do tablicy to i jestem

jeśli dobrze myślę to schody masz po lewej stronie?

- pachnące daj bliżej schodów
- nie wiem o jakiej odmianie Hameln myślisz? zwróć uwagę aby nie przysłoniła ci Paschimy, ona co prawda nie pachnie, ale jest niska a efektowna z wyglądu
- podobają mi się trójkąty z IC
- ładnie rozdzieliłaś Hanne od reszty, będzie ładnie wyglądać przez to rozdzielenie, ona ma inny kolor ale i inny kształt kwiatów od pozostałych róż, stipa to ładnie rozdzieli i nada jej lekkości
- gracki są wysokie nie przysłonią ci okna?
- róże i trawy są efektowne od lata do jesieni, a co będzie wiosną?
- liatra krótko kwitnie i na takie reprezentacyjne miejsce wg mnie nie bardzo
- w miejscu liatry widziałabym coś zimozielonego np. kule bukszpanowe

ale to jest moje zdanie, inne, a ty rób podług siebie bo to twoja rabata i to ciebie będzie witać codziennie rano

jazzy 09:38, 17 mar 2016

Gracki zasłonią okna na bank.
Ewik 09:44, 17 mar 2016

Zgodzę się z Renią odnośnie liatry,ja mam ją jako dodatek.buksiki fajny pomysł lub fc.