Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z pergolą

Ogród z pergolą

anna_t 10:52, 17 mar 2016

jankosia napisał(a)
Ja się nie znam dziewczyny... Wiem jedno jako posiadaczka skarpy. Teraz sadziłabym rośliny o tej samej wysokości może z pionowymi elementami gdzieniegdzie bo wyższe dalej a niższe bliżej to na płaskim terenie robią piętra, a na skarpie tylko jeszcze wszystko wybrzuszają. No, ale to teraz jestem taka mądra
Rób Ania rób co ci tam serce i dziewczyny podpowiadają a może i mnie dzięki temu zachęcisz do zmian Ale w róże nie pójdę, nie ma takiej opcji
A może właśnie cisy niepotrzebne bo liatry i ostróżki mogłyby pełnić rolę tych pionowych elementów u ciebie? No ale te róże... Ja nie znam się, nie wiem jakie to rośnie... Nie ufam im... Słuchaj się różanych

a czym masz swoje skarpy obsadzone?
wrzucisz fote?
jankosia 10:53, 17 mar 2016

Wolałabyś nie Ja też wolałabym nie
Anda 10:54, 17 mar 2016

anna_t napisał(a)
a co sadzisz o tym moim pomysle wbetonowania obeliska w podmurówke palisadek, tak centralnie na srodku?
chodzi o ten srodkowy obelisk
bo jak go zrobię obok palisadki to muszę ją dać albo blizej prawego okna albo lewego, niesymetrycznie

Mówię za siebie - nie wbetonowywałabym obeliska, bo jeśli róża po 3 latach wyleci z tego stanowiska, to obelisk zostanie goły. Takie elementy zawsze dawałabym nie na stałe. Nie wiadomo, jak róża się tam przyjmie. Może za 5 lat będziesz tam chciała mieć gracki a nie obeliski?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 10:56, 17 mar 2016

Ania, co z Twoich planowanych nasadzeń rośnie powyżej 1,50? Masz coś takiego?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Ewik 11:30, 17 mar 2016

anna_t napisał(a)

masz rację..to moze morning light?

Ja mam ml i wyglądają fajnie ale na samym rogu chcę dołożyć gracka właśnie
Ewik 11:43, 17 mar 2016

Anda napisał(a)
Hej Aniu, żeby Ci jeszcze bardziej namieszać (jak burza mózgów, to na całego) może pomyśl nad tym, czy warto byłoby w tą różankę wkomponować tak ze 3 cisy fastigiata. Miałabyś wtedy też coś zimozielonego.Kolumnowe nasadzenia nawiązałyby do obelisków pod oknem i obelisków przy ścieżce do altany. Gdzieś widziałam śliczną bylinową rabatę właśnie z takimi cisami i wyglądało to wspaniale. Niestety, nie mogę tego zdjęcia znaleźć. To był jakiś projektant, ale nie Oudolf...
Zamiast liatry może szałwia Caradonna? Jest bardzo sztywna, nie pokłada się. Możesz też powtórzyć lawendę, ona też jest zimozielono-szara

Super pomysł, ja mam 2 fastagiaty na rabacie i wyglądają fajnie.na nową za domem też dam i kilka kulek.na caradonne poluje ale nie mogę trafić.
anna_t 13:12, 17 mar 2016

jankosia napisał(a)
Wolałabyś nie Ja też wolałabym nie

ok
Krys 14:21, 17 mar 2016

Ania w L sa przecenione 6 paki bukszpan po 12.49 zł -6szt.za12,49 warto !
anna_t 15:37, 17 mar 2016

Krysiu dzięki, dzisiaj sie nie wyrwe bo sama z dziećmi jestem ale jutro polece
jazzy 15:53, 17 mar 2016

A pamiętasz jak Ci sugerowałam cisy kolumnowe po lewo od altany? To powiedziałaś, że cisów nie lubisz