Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z pergolą

Ogród z pergolą

jankosia 12:45, 06 lip 2016

Ania, dzięki za wczoraj. Dopiero przed dwudziestą drugą przejeżdżałam obok tej szkółki - nawet przez siatkę bym nie podejrzała, masakra
Ja nie mam przegorzanu ale ostatnio nawet chciałam kupić na rynku bo mój bylinowy pan miał ale 10 złotych za sadzonkę to uznałam że przesadza Fajna roślina, widzę że w fajną stronę idziesz. Na kocimiętkę się nie obrazisz, do sierpnia to na sto procent zakwitnie- znam ją doskonale Powiem ci że po drugim kwitnieniu zetniesz mniej niż po pierwszym i jeszcze przez mrozami zakwitnie trzeci raz W zeszłym roku żałowałam bo była taka jesień że można było ściąć ją po drugim kwitnieniu normalnie na krótko i zakwitła by całą sobą trzeci raz- ale tego nie przewidzisz I kwitła tylko na krótkopędach Będzie pani z niej zadowolona. Też dzieliłam parę dni temu i już się formują ładne kopułki I u ciebie wyjdzie na ludzi
Ania, a gdzie ty korę kupujesz? Ten facio niedaleko stacji i Kulasa ma po 8 zl za worek. Brałam tam ostatnio- fajnie ubita w te worki więc się opyla, bo czasami worek niby 80 litrów a luzu tam tule że głowa mała U niego brałaś? A ja też uważam że kompost ładniejszy od kory. Wszystko ładniejsze od kory- ona mi się kojarzy ze wczesnymi latami dziewięćdziesiątymi I takimi rabatami z iglaczkami Jest ok, ale do ogrodów leśnych ale na różankę to tak se. Najbardziej podoba mi się ściółka z tak zwanego wszystkiego: że i wysuszone chwasty, pędy roślin, gałązki drzew i kora do tego. Ale to kurczę fajnie wygląda jak przesuszone przejdzie przez rozdrabniarkę a ja się jeszcze nie dorobiłam :'(
jankosia 12:46, 06 lip 2016

Jezu! Ja to jak trzepnę elaborat to klękajcie narody
AgataP 12:54, 06 lip 2016

anna_t napisał(a)

czyli miodunka wypada, a brunera bo podobna?
wydmuchrzyca gdzieś w środku to by nie dało rady?widziałaś u Karola jaką ma?
jak wpisałam owsica w google to wyskoczyło mi
"inwazyjna choroba pasożytnicza spowodowana przez drobnego nicienia – owsika ludzkiego (Enterobius vermicularis)"
no wiesz
a ja Cie tak lubię a ty mi owsikow życzysz

wystarczy gdybyś dopisała owsica "roślina" miałabyś odpowiedź
jankosia 13:01, 06 lip 2016

anna_t napisał(a)
faaaaaaaajnie tnx
przeglądam stare "działkowce" i wpadł mi taki artykuł w oko

zastanawiam się nad rabata srebrno-niebiesko-białą, popularna na pinie jest
https://pl.pinterest.com/pin/166422148709149458/

założeniem tej rabaty oprócz kolorów jest tez miejsce: sucho i słonecznie
myslę o takich roślinkach
Bylica luizjańska 'Silver Queen'
wydmuchrzyca i stipa
werbena
przegorzan
lawenda
perovskia
szałwia srebrzysta
miodunka

pasowaloby mi przenieść na nią też artemis bo mnie wkurza śmieciuch ale niewiem czy mi nie zaburzy koncepcji liśćmi..
dziewanna jedwabista tez jest super tylko te jej żólte kwiaty :/

Normalnie mamy o czym pogadać w sobotę Toż to nie dość że moje klimaty to jeszcze pracuję nad czymś i mam moc inspiracji dla ciebie Daj mi maila na priv to ci prześlę trochę obrazów Perovskią dzieliłam się w tym roku bo wszystkie patyczki się ukorzeniły. Wydmuchrzycę mogę ci dać ale chyba w podwójnej donicy musiałaby rosnąć żeby nie uciec. Albo w kręgu betonowym. Kiedyś rozsadziła mi wiadro w którym rosła - zastanów się dobrze. Ta bylica jest super i mam ją zaplanowaną pod topolą białą jak ogarnę kupę piachu stamtąd - mega ekspansywna. Jest inny gatunek bylicy o szarych liściach i nie myślę tu o piołunie tylko taka grzeczniejsza Szałwia srebrzysta fsjna, włochata ale ons chyba deuletnia wiesz? Do zestawu dodałabym mikołajka, goździki i to niskie co się zwie oślim uchem... teraz nie pamiętam nazwy. No i przetacznik siwy koniecznie. I jakieś drzewko. Oliwnik?
AgataP 14:11, 06 lip 2016

jankosia napisał(a)

Normalnie mamy o czym pogadać w sobotę Toż to nie dość że moje klimaty to jeszcze pracuję nad czymś i mam moc inspiracji dla ciebie Daj mi maila na priv to ci prześlę trochę obrazów Perovskią dzieliłam się w tym roku bo wszystkie patyczki się ukorzeniły. Wydmuchrzycę mogę ci dać ale chyba w podwójnej donicy musiałaby rosnąć żeby nie uciec. Albo w kręgu betonowym. Kiedyś rozsadziła mi wiadro w którym rosła - zastanów się dobrze. Ta bylica jest super i mam ją zaplanowaną pod topolą białą jak ogarnę kupę piachu stamtąd - mega ekspansywna. Jest inny gatunek bylicy o szarych liściach i nie myślę tu o piołunie tylko taka grzeczniejsza Szałwia srebrzysta fsjna, włochata ale ons chyba deuletnia wiesz? Do zestawu dodałabym mikołajka, goździki i to niskie co się zwie oślim uchem... teraz nie pamiętam nazwy. No i przetacznik siwy koniecznie. I jakieś drzewko. Oliwnik?

czyściec wełnisty i nie ośle ucho a jagnięce ucho tak z angielskiego
AgataP 14:11, 06 lip 2016

jankosia napisał(a)

To ja poproszę Monia o podobny zestaw, ale z trawami... masz coś takiego?
jankosia 14:20, 06 lip 2016

AgataP napisał(a)

czyściec wełnisty i nie ośle ucho a jagnięce ucho tak z angielskiego

Czyściec No właśnie, dzięki
Margarete 15:50, 06 lip 2016

anna_t napisał(a)
faaaaaaaajnie tnx
przeglądam stare "działkowce" i wpadł mi taki artykuł w oko

zastanawiam się nad rabata srebrno-niebiesko-białą, popularna na pinie jest
https://pl.pinterest.com/pin/166422148709149458/

założeniem tej rabaty oprócz kolorów jest tez miejsce: sucho i słonecznie
myslę o takich roślinkach
Bylica luizjańska 'Silver Queen'
wydmuchrzyca i stipa
werbena
przegorzan
lawenda
perovskia
szałwia srebrzysta
miodunka

pasowaloby mi przenieść na nią też artemis bo mnie wkurza śmieciuch ale niewiem czy mi nie zaburzy koncepcji liśćmi..
dziewanna jedwabista tez jest super tylko te jej żólte kwiaty :/

To jeszcze santolina ( jak w Jurajskim Ogrodzie ) albo czysciec wełnisty jako wypełnienie najniższego pietra na takiej rabacie
Margarete 15:56, 06 lip 2016

Przegorzanu nie mam, a czym jeszcze innym mogłabym cie poczestowac ? Piszz, czego szukasz, po to tu jestesmy żeby sie wymieniac ne tylko doswiadczeniami Aniu.
Bogdzia 17:47, 06 lip 2016

Też nie mam przegorzanu , mam werbenę której jeszcze nie zdażyłam posadzic.Chcesz?