Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z pergolą

Ogród z pergolą

Rojodziejowa 09:15, 19 paź 2016

Sonka napisał(a)
Może trochę się urwę, jak z huśtawki, ale widziałam na zachodzie europy kostki zrobione z bluszczu, w środku rosły klony, parasole. Obrzeża, konstrukcja - kwadraty, miały zrobione z takich niskich paneli ogrodzeniowych jakie np można nabyć w marketach,( ok 50 zł sztuka) cięte na wysokość może 30 cm, niewidoczne, bo porośnięte bluszczem.Dobrze to wyglądało a i w utrzymaniu dość łatwo.
Nie wiem czy wystarczająco zrozumiale napisałam.

O super pomysł!
Rojodziejowa 09:17, 19 paź 2016

Wydaje mi się że chodzi o metalowe panele, takie jak się zamiast ogrodzenia z siatki robi. To takie jakby rusztowanie dla bluszcza by było.
anna_t 09:19, 19 paź 2016

margaretka3 napisał(a)
Aniu, bardzo odkrywczy dla mnie Twój wątek od jakiegoś czasu. Otóż odkryłam dzięki niemu, że w kwestii całościowego planowania to nie jestem nawet zielona, a żółta z lekkim odcieniem seledynu. Ale moja mózgownica przechodzi tutaj rewolucję i odpowiednie wnioski wyciaga. Np. cisy będę sadzić Już zamówione
A chciałam tylko teraz napisać, że eM niepotrzebnie co 3 miesiące się męczy z pokrywą, toć bakterie wystarczy wrzucić do kibelka i spłyną gdzie trzeba

serio?? ale miło
jakie cisy? na żywopłot czy kostki? ja zamówiłam baccate, mam nadzieję że je utrzymam na ok 50cm.................
eeeeeeeee ty masz rację z tym kibelkiem...
wiesz i tak trzeba wybierać co jakiś czas to napewno lepiej żebym ja czy Pan Szambowy dał rade to podnosić tak czy siak
anna_t 09:20, 19 paź 2016

Rojodziejowa napisał(a)

O super pomysł!

Asia to jak ty znowu lepiej ode mnie zrozumialaś to zobrazujesz mi to?

ja chyba powinnam być facetem bo jestem 100% wzrokowcem :/

musze kawę sobie zrobić
anna_t 09:22, 19 paź 2016

Rojodziejowa napisał(a)
Wydaje mi się że chodzi o metalowe panele, takie jak się zamiast ogrodzenia z siatki robi. To takie jakby rusztowanie dla bluszcza by było.

takie, wygiąć i na to bluszcz?
kasja83 10:33, 19 paź 2016

anna_t napisał(a)

naprawdę tak myslisz? bo ja to mam wrażenie że wszyscy działaja szybciej niż ja..
cierpliwosci mi brakuje..sadze, sadze i słabo wierzę ze wyjdzie mi tak jak sobie to wyobrażam :/
teraz pierwsza część cisow, na wiosne z Agata jeszcze zamówię bo chce duuużo cisowych kostek

I tu sedno jest- wydaje nam się, że pozostali robią więcej niż my
margaretka3 10:35, 19 paź 2016

anna_t napisał(a)

serio?? ale miło
jakie cisy? na żywopłot czy kostki? ja zamówiłam baccate, mam nadzieję że je utrzymam na ok 50cm.................
eeeeeeeee ty masz rację z tym kibelkiem...
wiesz i tak trzeba wybierać co jakiś czas to napewno lepiej żebym ja czy Pan Szambowy dał rade to podnosić tak czy siak

Cis jako żywopłot przed domem. Niby oczywiste, ale jakie to było odkrycie, że JA tak zrobię ha ha A kostki mi się baardzo podobają, może to też kwestia czasu i będą u mnie.
Mąż bakterie rozpuszczał w misce z wodą, zostawiał na pół godziny, a potem siup do kibelka
Sonka 11:23, 19 paź 2016

Takie, metalowe, pocięte na wymaganą wysokość, bluszcz szybko otoczy to rusztowanie, ma się po czym piąć. Kwadrat np. długość 1,5 metra razy cztery strony,wysokość zależna od potrzeby, proste i łatwe do wykonania efekt szybki i mało wymagające cięcie korygujące na bieżąco.

http://www.sklep.parkane.com/?gclid=CNCB2Iyj5s8CFWLqcgod3XUDbg
asiak 11:27, 19 paź 2016

Nadrobiłam te kilka stron Aniu idziesz jak burza
anna_t 12:01, 19 paź 2016

kasja83 napisał(a)

I tu sedno jest- wydaje nam się, że pozostali robią więcej niż my

ja to wogóle po 2 latach siedzenia w domu się rozmasliłam..

zaległe fotki, szału nie ma
na początek świdośliwy. coś czuję zę za pare lat jak mi serby urosną to śś będą gwiazdami jesiennych przebarwień na froncie. teraz bardziej zachwycają jarzabki i brzozy poza ogrodzeniem

rudbekie..moje odkrycie dzięki forum. w życiu bym ie pomyslała ze będę mieć żółty w ogrodzie zmienią miejscówkę bo tu sa od czapy ale podobaja mi się!

i przekwitająca werbena