Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z pergolą

Ogród z pergolą

anna_t 11:08, 25 paź 2016

nawigatorka napisał(a)
ja parocie też lubie ale jakoś w poszukiwanym przezemnie rozmiarze starasznie drogie były.
a jaką molinią będziesz podsadzać?

oj takiej decyzji to ja jeszcze nie podjełam jeszcze nie zgłębiałam ich tematu
a jaką polecasz?co by fajnie z parocją grało

parocje faktycznie drogie i rozbiezne informacje na temat ich tempa wzrostu. można kupić mniejszą sadzonkę o ile na efekt 10 lat nie będę czekać
anna_t 11:12, 25 paź 2016

Kasya napisał(a)

ja kupowalam tam gdzie tanio derenia, calkiem wielki przyjechal az sie zdziwilam jak go wpasowali w pudelko...

iwka napisał(a)
właśnie przeglądam ich ofertę i chyba ceny mają spoko

dzwonilam do nich, kobitka lekko zaspana ale ma mi sprawdzić czy nie miałaby większej na stanie. wolę dopłacić parę groszy ale może uda się wiekszą wychaczyc.
ceny..jeżówki i trawy patrzyłam to droższe niż w bylinowym i mniejsze. tez od razu kombinuję co by tu jeszcze dobrać i w jednej przesyłce dostać
nawigatorka 11:17, 25 paź 2016

anna_t napisał(a)

oj takiej decyzji to ja jeszcze nie podjełam jeszcze nie zgłębiałam ich tematu
a jaką polecasz?co by fajnie z parocją grało

parocje faktycznie drogie i rozbiezne informacje na temat ich tempa wzrostu. można kupić mniejszą sadzonkę o ile na efekt 10 lat nie będę czekać

to zalezy jaką wysoką chcesz...Ale ja sama z moliniami dopiero się zapoznaje
makadamia 12:29, 25 paź 2016

Ania, ja nie mogę z Tobą!

Myślałam sobie: ogródek Ania ma zaprojektowany, idę w końcu nadrobić inne wątki.
A tu tymczasem takie historie

Aniu, inspirki fajne, zamysł też ALE:
- co z drzewami? przed hortkami chyba już nawet jakieś rosną? Czemu na planie nie zaznaczone? Czy one mają mieć skarpetki na nóżkach czy nie?
- co z rodkami? przesadziłaś je? jaka jest w końcu koncepcja na ten kąt rodkowy? bo ja między rodki cisów bym nie dawała (ani kompozycyjnie tam nie pasują ani siedliskowo) - ewentualnie przed;
- to samo z drugim rogiem - tam miał być chyba taki lesisty kawałek?

Kolejna ważna rzecz: pamiętaj o skali. Co innego malutki ogródek, w którym przechodzisz obok kostek, jak tutaj, a co innego duży ogród - taki jak Twój - w którym te kostki oglądasz z odległości kilku metrów. W dodatku chcesz je dać m.in. koło hortek, które będą miały po 1,5m szerokości każda. Kostka 75x75 przy takiej hortensji będzie po prostu przytłoczona.

Na tej inspiracji dobrze to widać: małe kostki są przy tarasie, gdzie się je ogląda z bliska, a im dalej - tym większe bryły.

Podsumowując - chętnie zagram w zielone, ale proszę o odpowiedź w sprawie rodków i drzew. No, chyba że drzewa też mamy zaplanować
Kasya 12:36, 25 paź 2016

anna_t napisał(a)

dzwonilam do nich, kobitka lekko zaspana ale ma mi sprawdzić czy nie miałaby większej na stanie. wolę dopłacić parę groszy ale może uda się wiekszą wychaczyc.
ceny..jeżówki i trawy patrzyłam to droższe niż w bylinowym i mniejsze. tez od razu kombinuję co by tu jeszcze dobrać i w jednej przesyłce dostać

a zamowilabys mi barbule worcester gold za 12 pln ?
i tez sobie wez
jankosia 12:45, 25 paź 2016

Też mam parocję na liście ale tak bez spinki, znaczy jak będzie to kupię Ania Mała mi ją ma i pisze że ona baaaaardzo wolno rośnie. Chcesz na środek dać coś co przez dekadę będzie krzakiem? Jesteś pewna O parasolowatym pokroju i zazwyczaj o wielu pniach jest kupa drzew i większych krzewów. W sumie to jakbyś wyskoczyła do dwóch / trzech arboretów to na sto procent wyszłabyś z nową listą chciejstw Jarzęby są ładne ale na środek? Nieeee
Popieram Asię w kwestii rozmiaru kostek. Zbyt małe na twojej powierzchni będą wyglądały po prostu groteskowo. Myślę że spokojnie 150 cm czyli cztery razem będą z daleka wyglądać proporcjonalnie. A to jest jeszcze rozmiar dający się przyciąć
Buziaki Ania. Leje i leje... Wrrr
anna_t 17:19, 25 paź 2016

dzięwczyny na szybko tylko wgram cisy bo przyjechały i odpiszę po 19 jak laleczki moje pójdą spać

anna_t 17:22, 25 paź 2016

sadzonki sa wysokie ale nie to było dla mnie najwazniejsze, wolałabym niższe ale bardziej rozgałęzione

zdażyłam posadzić 10szt, reszta jutro. a sfociłam jedna

przyciąć pewnie mogę dopiero na wiosnę?
Kasya 17:31, 25 paź 2016

jankosia napisał(a)
Też mam parocję na liście ale tak bez spinki, znaczy jak będzie to kupię Ania Mała mi ją ma i pisze że ona baaaaardzo wolno rośnie. Chcesz na środek dać coś co przez dekadę będzie krzakiem? Jesteś pewna O parasolowatym pokroju i zazwyczaj o wielu pniach jest kupa drzew i większych krzewów. W sumie to jakbyś wyskoczyła do dwóch / trzech arboretów to na sto procent wyszłabyś z nową listą chciejstw Jarzęby są ładne ale na środek? Nieeee
Popieram Asię w kwestii rozmiaru kostek. Zbyt małe na twojej powierzchni będą wyglądały po prostu groteskowo. Myślę że spokojnie 150 cm czyli cztery razem będą z daleka wyglądać proporcjonalnie. A to jest jeszcze rozmiar dający się przyciąć
Buziaki Ania. Leje i leje... Wrrr

ja nie mowilam ze jarzaby na srodek tylko ze wogole zeby byly
a jak parocja wolno to moze ja moge miec ?

a o cisach nic nie napisze
anna_t 18:57, 25 paź 2016

Kasya napisał(a)

parczelina tez rosnie jak parasol...ja mam odmiane aurea ale jeszcze nie posadzilam od maja ! ;( musze zadolowac....

ładna, bardzo ładna ale nie na środkowe. czytam że ona lubi zacienione miejsc a u mnie patelnia wszędzie narazie..