Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z pergolą

Ogród z pergolą

MirellaB 19:20, 04 lis 2016

Czytałam, że chcesz nowy wątek otworzyć? To bardzo dobry pomysł
Wiosną zrobię rabatę w przedogródku i też zamknę. Oczywiście otworzę nowy z ogrodem zmienionym pod wpływem O
AgataP 19:28, 04 lis 2016

anna_t napisał(a)
dziewczyny dziękuję ze jesteście i zaglądacie okres Wszystkich Świętych to dla mnie bardzo trudny czas stąd moja nieobecność...

podsumowując wszystkie propozycje zrobiłam listę drzew/krzewów wielopniowych, ktore będę analizować:
1. klon ginala
2. parotia perska
3. kalina sztywnolistna
4. deren kousa
5. stewartia
6. dereń pagodowy
7. kruszyna pospolita
8. dereń syberyjski
9. klon grabolistny
10. heptokodium chińskie
11. dereń jadalny

moje kryteria wyboru to tempo wzrostu, jesienne przebarwienie, jak szybko gubi/dostaje lisci, stanowisko sloneczne, nieosloniete, niewymagający.

a ogrodowo plan na sobote to posadzenie reszty cebul, skoszenie trawy (ostatni raz??) i przedmuch linii nawadniających. muszę ściąć hosty, kanny i moze troche ostatnich fotek zrobię
poza tym w poniedzialek wracam do pracy po ponad połtorarocznej przerwie i musze do tego czasu ogarnąć dom na tip top bo potem dopiero na święta będę mieć czas sprzątnąć porządnie..

Ania, stewartia jest też w Rogowie i widziałam ją na żywo... nie zrobiła na mnie wrażenia, więc na Tobie tym bardziej nie zrobi
AgataP 19:32, 04 lis 2016

jankosia napisał(a)

No może jednak przeoczyłam, wybacz
Mirabelka na czasie? Wybacz (znowu) napisałam tak nieco dla jaj, jako mała złośliwość w kierunku podążania za modami i robienia wow na widok gatunków które są już od lat na wyciągnięcie ręki. Ale musiały się najpierw pojawić na znanej wystawie żeby ktoś je dostrzegł Ale chyba nie załapałaś. To nic. A ty wiesz że nawet Reni em użył tego określenia na świdośliwy które ściągali z daleka?! W szoku byłam
A tak na poważnie to nawet ostatnio miałam ci strzelić fotę jednej mirabelki rosnącej niedaleko przy torach. Pokrój ma idealny Tylko cieńsze gałązki wyciąć i już Poważnie Na szczęście Asia dała ci tu dowód
Tego krzaka nie znam. Poczytam potem.

A ty w Rogowie byłaś wcześniej z dziewczynami czy teraz jakoś?

Monik u mnie rośnie taka mirabelka, śliweczki ma czerwone, piękne jesienne przebarwienie, wiosną kwitnie obłędnie i ma piękny wielopniowy pokrój...
Ja wszystkie sobie prowadzę nisko, jako żywopłot, tylko jedną zostawiłam bo muszę mieć to wiosenne kwitnienie - jest boskie I jak dla mnie to nie brzmiało jak żart, piękne drzewa, rosną migiem, tylko te kolce i owoce później...
anna_t 19:33, 04 lis 2016

MirellaB napisał(a)
Czytałam, że chcesz nowy wątek otworzyć? To bardzo dobry pomysł
Wiosną zrobię rabatę w przedogródku i też zamknę. Oczywiście otworzę nowy z ogrodem zmienionym pod wpływem O

myślę na wiosnę z otwarciem nowego sezonu ruszyć z nowym watkiem abstrahując od tego że ten źle założyłam bo powinnam w planowaniu to jest to totalna zbieranina pomysłów wszelkiej maści, części z nich się poprostu wstydzę.. potrzebowałam prawie tysiąca stron aby znaleźć kierunek, teraz zostały szczegóły do ustalenia. ale to juz na bieżąco w nowym wątku tylko niewiem jak go nazwać..?
anna_t 19:38, 04 lis 2016

AgataP napisał(a)

Ania, stewartia jest też w Rogowie i widziałam ją na żywo... nie zrobiła na mnie wrażenia, więc na Tobie tym bardziej nie zrobi

na fotkach tez mnie nie zachwycała ale najwiekszym jej minusem jest tempo wzrostu. przez co jest też droga.
w stawce pozostają klon, parotia, kruszyna i heptokodium chińskie. to ostatnie też podobno w Rogowie ale nie kojarzysz pewnie?
AnnaCh 19:40, 04 lis 2016

anna_t napisał(a)
tylko niewiem jak go nazwać..?
Ogród bez pergoli ?
AgataP 20:45, 04 lis 2016

anna_t napisał(a)

na fotkach tez mnie nie zachwycała ale najwiekszym jej minusem jest tempo wzrostu. przez co jest też droga.
w stawce pozostają klon, parotia, kruszyna i heptokodium chińskie. to ostatnie też podobno w Rogowie ale nie kojarzysz pewnie?

nie kojarzę, ale nie bardzo do mnie przemawia
czasami najprostsze pomysły są najlepsze... masz zimę na przemyślenia..
Filemon24 21:33, 04 lis 2016

jankosia napisał(a)

No nie, zostać nie mogło. I tak już długo wytrzymałam hihi

mi się kiedyś hakuro podobały ale to jak się na roślinach nie znałam haha jednak człowiek im więcej widział i im więcej wie to bardziej wybredny się robi
Filemon24 21:34, 04 lis 2016

AnnaCh napisał(a)
Ogród bez pergoli ?

myślę że pasowałby tytuł do kwadratu
katel 01:29, 05 lis 2016

Przyleciałam z rewizytą . Kruszyna mnie zawiodła, nie prezentuje się jakoś szczególnie ciekawie, przynajmniej u mnie heptakodium dużo ciekawsze.
Trochę namieszam, bo jeszcze Ci podpowiem śniegowca - u mnie jeszcze malutki (i jeszcze dzieciaki mi go rozłamały na pół) ale bardzo pozytywnie mnie w tym roku zaskoczył - to jak lubisz wynalazki . Fotki jutro u siebie wstawię . Jeszcze dereni bym nie wykreślała tylko inne dała - kwiecisty - rośnie u mnie na froncie i zachwyca (wprawdzie w tym roku się pochorował ale to pierwszy raz od 7 lat no a w korzeniach mu grzebałam dosadzając - więc moja wina ) i Satomi - tego nie mam ale ma go Bozga z Hortensjady i pięknie się prezentuje. Cudowny jest dereń Venus ale tu cena powala niestety , trochę podobny jest Eddie's White Wonder z niższą ceną (co nie znaczy że małą niestety) tylko one kolumnowe.
Nie wiem czy te moje wynalazki Twoje kryteria do końca spełniają bo tempo wzrostu chyba nie jest u nich zawrotne ale może warto poczekać