Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z pergolą

Ogród z pergolą

anna_t 11:24, 04 lis 2016

jankosia napisał(a)
Ania, masz już ginale- to zrządzenie losu i znak żeby sadzić Ojeju, sadzić mirabelkę? Muszę moje sarkazmy jakoś oznaczać chyba Albo zaprzestać stosowania Ha! To dopiero wyzwanie

no Bozenka to matka chrzesna mojego ogrodu

zaprzestań koniecznie, jak stara panna sie zachowujesz!
jankosia 11:27, 04 lis 2016

anna_t napisał(a)

no Bozenka to matka chrzesna mojego ogrodu

zaprzestań koniecznie, jak stara panna sie zachowujesz!

Dobra już dobra, nie krzycz
anna_t 11:29, 04 lis 2016

AnnaCh 11:30, 04 lis 2016

jankosia napisał(a)
Z drugą było gorzej bo dostałam od chrześnicy która wygrała ją w konkursie ekologicznym (sic!).
Ja tak mam modrzewia, ale ten mi się akurat nawet podoba Maryś moja wygrała w konkursie ekologicznym na jakimś pikniku na naszym osiedlu. Ja w ciąży, M z sąsiadami wypili i wielkie drzewo do przewiezienia do domu Jechałam wolno, a M siedział połową ciała w samochodzie, a od pasa w górę wystawał przez okno i trzymał drzewo (bo moim małym bobikiem byliśmy) Za nami jechała sąsiadka i mówiła, że wyglądaliśmy tak komicznie, że miała nagrywać
Pszczelarnia 11:36, 04 lis 2016

anna_t napisał(a)
dziewczyny dziękuję ze jesteście i zaglądacie okres Wszystkich Świętych to dla mnie bardzo trudny czas stąd moja nieobecność...

podsumowując wszystkie propozycje zrobiłam listę drzew/krzewów wielopniowych, ktore będę analizować:
1. klon ginala
2. parotia perska
3. kalina sztywnolistna
4. deren kousa
5. stewartia
6. dereń pagodowy
7. kruszyna pospolita
8. dereń syberyjski
9. klon grabolistny
10. heptokodium chińskie
11. dereń jadalny

moje kryteria wyboru to tempo wzrostu, jesienne przebarwienie, jak szybko gubi/dostaje lisci, stanowisko sloneczne, nieosloniete, niewymagający.

a ogrodowo plan na sobote to posadzenie reszty cebul, skoszenie trawy (ostatni raz??) i przedmuch linii nawadniających. muszę ściąć hosty, kanny i moze troche ostatnich fotek zrobię
poza tym w poniedzialek wracam do pracy po ponad połtorarocznej przerwie i musze do tego czasu ogarnąć dom na tip top bo potem dopiero na święta będę mieć czas sprzątnąć porządnie..

Aniu, kalinę sztywnolistną możesz spokojnie wykreślić (lubi cień): szturpak wąski, wolnorosnący, potrafi przemarzać (liście te zimozielone) i wtedy się odbudowywuje wolno. Mam 5 szt. 10-letnich (uwielbiam ją), więc Ci odradzam. Żaden dereń też nie spełni tych założeń. Postaw na pewniaki.
Makusia 12:38, 04 lis 2016

anna_t napisał(a)
dziewczyny dziękuję ze jesteście i zaglądacie okres Wszystkich Świętych to dla mnie bardzo trudny czas stąd moja nieobecność...

podsumowując wszystkie propozycje zrobiłam listę drzew/krzewów wielopniowych, ktore będę analizować:
1. klon ginala
2. parotia perska
3. kalina sztywnolistna
4. deren kousa
5. stewartia
6. dereń pagodowy
7. kruszyna pospolita
8. dereń syberyjski
9. klon grabolistny
10. heptokodium chińskie
11. dereń jadalny

moje kryteria wyboru to tempo wzrostu, jesienne przebarwienie, jak szybko gubi/dostaje lisci, stanowisko sloneczne, nieosloniete, niewymagający.

a ogrodowo plan na sobote to posadzenie reszty cebul, skoszenie trawy (ostatni raz??) i przedmuch linii nawadniających. muszę ściąć hosty, kanny i moze troche ostatnich fotek zrobię
poza tym w poniedzialek wracam do pracy po ponad połtorarocznej przerwie i musze do tego czasu ogarnąć dom na tip top bo potem dopiero na święta będę mieć czas sprzątnąć porządnie..

Takie ściągi, to ja lubię
Kopiuję do notatnika i będę się przyglądać i przeglądać
Ewentualnie-jak to zasugerowała Asia- poczekam, co Ty wybierzesz i będę miała gotowca
malkul 16:23, 04 lis 2016

Pszczelarnia napisał(a)

... Postaw na pewniaki.

no niby to takie łatwe
anna_t 16:37, 04 lis 2016

AnnaCh napisał(a)
Ja tak mam modrzewia, ale ten mi się akurat nawet podoba Maryś moja wygrała w konkursie ekologicznym na jakimś pikniku na naszym osiedlu. Ja w ciąży, M z sąsiadami wypili i wielkie drzewo do przewiezienia do domu Jechałam wolno, a M siedział połową ciała w samochodzie, a od pasa w górę wystawał przez okno i trzymał drzewo (bo moim małym bobikiem byliśmy) Za nami jechała sąsiadka i mówiła, że wyglądaliśmy tak komicznie, że miała nagrywać

hahahahha dobre! myslałam że jak M do połowy w aucie to taki zgon był
anna_t 16:39, 04 lis 2016

Pszczelarnia napisał(a)

Aniu, kalinę sztywnolistną możesz spokojnie wykreślić (lubi cień): szturpak wąski, wolnorosnący, potrafi przemarzać (liście te zimozielone) i wtedy się odbudowywuje wolno. Mam 5 szt. 10-letnich (uwielbiam ją), więc Ci odradzam. Żaden dereń też nie spełni tych założeń. Postaw na pewniaki.

aha...pewniaki..ok...czyli??
szturpak to który z tej listy?
derenie i kalina out
anna_t 16:42, 04 lis 2016

Makusia napisał(a)

Takie ściągi, to ja lubię
Kopiuję do notatnika i będę się przyglądać i przeglądać
Ewentualnie-jak to zasugerowała Asia- poczekam, co Ty wybierzesz i będę miała gotowca

tylko u mnie na patelnie a ty lisciastymi się obsadzasz sąsiadom nerwy podkręcać to bardziej do Cienia bedziesz potrzebować
o której pijemy? 20?