Mam u siebie róże pomarszczoną(nawet dwie);rosa rugosa.
Posadziłam ją na mojej mini skarpie przy tarasie,praktycznie na czystym piachu jak radzili w Future Gardens(tam ją zamawiałam podobnie jak derenie rozłogowe).Pisało,że można na czystym piachu,bo tak rośnie np.na wydmach nad morzem(faktycznie ją widywałam nad naszym morzem).Ale będę ją przesadzac na inne stanowisko,bo na piachu miała chyba chloroze(odbarwiy się częściowo liście na żółto).Ostatnio ogladałam Maje w Ogrodzie i tam był ogród z takimi różami,własciciel miał ich dużo,ale powiedział,że wolą glebę bardziej kwaśna,że na zasadowej(czyli chyba piach)może ta róża dostać chlorozy.Czyli u Ciebie idealnie-kwaśna ziemia.
Ja jestem bardzo z tej róży zadowolona,aczkolwiek kwiatki ma wrażliwe na deszcz-na intensywnym deszczu traci płatki.Teraz,gdy rano chwyci mróz jej liście sa piękna dekoracją,zamieszcze może dziś zdjęcia,na razie byłam nieczasowa,no bo dom tez trzeba ogarnąć i robie teraz głównie to po pracy

Byłam kiedyś w Zakopanem w pensjonacie,facet miał z tej róży piekny żywopłot,kompletnie mnie ten żywopłot urzekł zimą.
Podobna jest i warta zastanowienia pięknie pachnąca róża Hansa.
ogólnie róza jest fajna,pisze,że na nieużytki i że mocno korzeni sie nawet na piachu.
Póki co polecam-uwaga;tworzy rozłogi ,ale mnie to nie przeszkadza.
Na pewno ją wiosna przesadze,póki jeszcze nie jest bardzo mocno ukorzeniona.
Twój zestaw jest ok,jak sie martwisz,że wiosna wczesną będzie pusto,daj tam np.fiołki alpejskie,kroskusy,tulipany i bedzie spoko.
Ja osobiście odradzałabym Ci funkie,intuicja mi jakoś mówi,że one do leśnego ogrodu pasuja nijak-i tu pewnie narażam się całej Ogrodowiskowej społecznosci,o Szefowej nie wspomnę,ale ja bym funkii w Lesnym Ogrodzie nie dawała-chyba mnie teraz przeklną

."Wszystko co zakłuca wizję jedności jest zbędne"-Russel Page-jeden z legendarnych ogrodników XX wieku-mnie sie bardzo to jego zdanie podoba i chyba mnie troche wyhamowuje w moich zapedach gromadzenia wszystkiego tylko dlatego,że akurat wpadło mi w oko u kogoś w ogrodzie w takim to atakim zestawieniu,a co mogło by zepsuć mi harmonię(oczywiście prywatnie przeze mnie pojętą w moim ogrodzie)
Oczywiście posadż ,co uważasz;to Twój Ogród i ma sie podobac Tobie a nie mnie