Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Coś jeszcze, coś więcej...

Coś jeszcze, coś więcej...

gusiarz 16:21, 15 sie 2016

Sebci ujak dobrze że do Ciebie zajrzałam... U mnie jedna kulka buksowa ma takie objawy jak u ciebie. Co to??? jakiś grzyb?? Trochę się zmartwiłam, ale pomyslałam, że to przez liście liliowców, trochę go przykryły i od wilgoci coś go trafiło. Choć inne kulki tez były trochę liliowcami przykryte i tam nic się nie dziele. Podpowiedz proszę czym to pryskać?
Sebek 17:00, 15 sie 2016

jazzy napisał(a)
Może Queen of Sweden?

Blada jest, a mają być mocne
Sebek 17:08, 15 sie 2016

gusiarz napisał(a)
Sebci ujak dobrze że do Ciebie zajrzałam... U mnie jedna kulka buksowa ma takie objawy jak u ciebie. Co to??? jakiś grzyb?? Trochę się zmartwiłam, ale pomyslałam, że to przez liście liliowców, trochę go przykryły i od wilgoci coś go trafiło. Choć inne kulki tez były trochę liliowcami przykryte i tam nic się nie dziele. Podpowiedz proszę czym to pryskać?

To cylindrocladium buxicola - i jako tako nie ma na niego lekarstwa. Liście trzeba wyzbierac, a żeby zatrzymać jego ekspansję stosuje signum - dziś chyba psiknę topsinem na zmianę... Bo znów mnie nie będzie przez jakiś czas.
Te lyse pędy po pewnym czasie się odbuduja, ogołocone latem 2015 bukszpany w czerwcu tego roku się pokryly od nowa liśćmi - by znów je stracić...
Dokładnie tak jak piszesz - to od wilgoci i ciasnoty je trafia. Dlatego dla przewietrzenia dam im róże do towarzystwa zamiast Anabelek.
Idę je pokropic...
gusiarz 17:15, 15 sie 2016

Czyli to ta sławna choroba bukszpanów? Ja miałam takie brzydactwo jedynie na górze kuli... na tegorocznych przyrostach. Ścięłam pędy i wygrabiłam liście... pewnie odkurzę jeszcze te co w środek kuli spadły i pokropię jak najszybciej. Bardzo, bardzo dziekuję za odp.
nicol21 18:17, 15 sie 2016

a ty wyglądasz na starszego niż takiego co u komunii był haha Świetnie będą się na tle domu wyróżniać.

Anabelki też ciełam po ziemi [dosłownie] i w miarę ok się trzymają, ale do sztywności limek to im lata świetlne brakuje. Ale u mnie rosną pod wierzbami i może jak pada [a tu dużo pada] to stopniowo się obciążają?! Albo dorabiam sobie niepotrzebną teorię, bo przecież jedną podpórkę wstawiłam. Ot taka ich uroda i juz.
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
adom1206 19:10, 15 sie 2016

Sebciu prześlij mi namiary na gabiony jak możesz.
Sebek 21:12, 15 sie 2016

gusiarz napisał(a)
Czyli to ta sławna choroba bukszpanów? Ja miałam takie brzydactwo jedynie na górze kuli... na tegorocznych przyrostach. Ścięłam pędy i wygrabiłam liście... pewnie odkurzę jeszcze te co w środek kuli spadły i pokropię jak najszybciej. Bardzo, bardzo dziekuję za odp.

Dokładnie ta...
Pryskaj szybko - ja czekałem z opryskiem i mam co mam - czyli szpetny front
Sebek 21:13, 15 sie 2016

nicol21 napisał(a)
a ty wyglądasz na starszego niż takiego co u komunii był haha Świetnie będą się na tle domu wyróżniać.

Anabelki też ciełam po ziemi [dosłownie] i w miarę ok się trzymają, ale do sztywności limek to im lata świetlne brakuje. Ale u mnie rosną pod wierzbami i może jak pada [a tu dużo pada] to stopniowo się obciążają?! Albo dorabiam sobie niepotrzebną teorię, bo przecież jedną podpórkę wstawiłam. Ot taka ich uroda i juz.

Reż myślę, że te purpury wpisza się w krajobraz

Anabelle nadal u mnie będą, ale już nie na preferencyjnych warunkach
Sebek 21:14, 15 sie 2016

adom1206 napisał(a)
Sebciu prześlij mi namiary na gabiony jak możesz.

Aga - odpowiem u Ciebie, bo namiaru żadnego nie mam - chyba, że na siebie
Lukas 21:17, 16 sie 2016

Dzięki Sebek za odwiedziny, dużo się dzieje u Ciebie i jak pięknie