Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Coś jeszcze, coś więcej...

Coś jeszcze, coś więcej...

Makao_J 19:30, 24 wrz 2017

Na razie moje Moonlight to się pokładają. Gałęzie mają jak witki. Mam nadzieję że się usztywnią z czasem Ale kwiat wciąż biały. Ani jednego przebarwienia.
AgnieszkaW 19:47, 24 wrz 2017

Sebku, piękne fotki zapodałeś, z przyjemnością obejrzałam. Zachwyciłam się Twoimi hortensjami - jest co podziwiać
19:55, 24 wrz 2017
Sebek napisał(a)

Mira - w zeszłym roku posadziłem kilka paczek I te świeże cebulki zakwitły chyba wszystkie Niektóre odmiany sadzone we wcześniejszych latach powtórzyły kwitnienie. Najlepiej wypadł Van Eijk - duże łby w dużej ilości, wytrzymały nawet wiosenny mróz i śnieg - było wtedy minus 5 o ile dobrze pamiętam... Botaniczne również się pokazały i parę sztuk strzępiastych Najgorzej wypadły Queen of the night - tylko jeden zakwitł ponownie, reszta wypuściła marne liście.
W tym roku dokupię chyba same czosnki. Te lubią współpracę ze mną Albo nic nie dokupię jeśli nadal będą mi wyskakiwać gigantyczne i nieprzewidziane wydatki... Ale nie narzekam - zawsze może być gorzej

czytam ...i te czarnule to i u mnie porazka ...zdziczałe pojedyncze wychodziły tylko ....zamiast do Wojsławic pojechalam do L ...nakupiłam czosnków ...bo te ze mna nie chca wspólpracowac...moja glina nie słuzy rozrostowi populacji ....ale kupiłam sobie nowe bo jakos tak ogród bez czosnkow ..lekko słabo jak dla mnie
AngelikaX 21:12, 25 wrz 2017

U Ciebie właśnie foty deszczowe zachwycają mnie najbardziej : ) soczysty, tętniący życiem ogród, a hortki jakie świeżynki
Rosa 07:09, 26 wrz 2017

Sebku to Scabiosa japonica i Scabiosa caukasica. Jest w różnych odmianach i kolorach np. 'Pink Diamonds', 'Ritz Blue'.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/7416-ogrod-za-grosze?page=55
https://www.ogrodowisko.pl/watek/7416-ogrod-za-grosze?page=57
a dla mnie to nasza polska bylina - driakiew rosnąca na miedzach i polach, znana mi od ponad pół wieku. Już jako dziecko zrywałam te przecudnej urody kwiaty w czasie wakacji i układałam z nich bukiety do wazonów .
Sebek 19:22, 26 wrz 2017

Makao - ja tam lubię jak się przebarwiają Pasują mi do Pissardi, udany zestaw jak dla mnie

Aga - znów narobiłem zdjęć. Ostatnie takie, bo... zmieniam

Justyna - u mnie zakupionych cebulowych jak na razie okrągła liczba zero Myślę co i gdzie, do grudnia mam czas

Angelika - mam nadzieję, że soczysty pozostanie Ale masz rację - deszcz mu służy, przynajmniej większości roślin

Rosa - zaraz ją obejrzę
Sebek 20:41, 26 wrz 2017

Melduję, iż dzieje się rewolucja

Plewiłem sobie dzisiaj po południu na pełnym "czilałcie" i tak sobie wzdychałem w myślach: "trzcinniki takie suche, lepiej by im było w bylinach", "bukszpany też muszę przesadzić, bo tam padną", "molinie jednak słabą przesłonę tworzą", "a hakone tak pięknie rośnie, muszę je podzielić", "hosty trzeba by odmłodzić", "na bylinowej chyba lepsza byłaby żwirowa ścieżka niż wiecznie zarastający ją trawnik"....

Myślałem, myślałem i nagle w godzinę miłosierdzia (piętnasta dla niewtajemniczonych) te wszelkie potencjalne przerzucanki ułożyły się mi w całość Wziąłem za łopatę i melduję iż:
- wywaliłem trzcinniki spod żywopłotu i posadziłem na bylinowej.
- molinie wykopane czekają w garażu na moje natchnienie - jak na razie nie wiem gdzie pójdą. Jakieś pomysły?
- rabata po trzcinnikach poszerzyła się i przekopała
- żwirek pod hostami zdjęty

Plan jest taki, że przenoszę hosty na miejsce trzcinnika, a na ich miejsce przy huśtawce będą kule bukszpanowe w hakone (banał, wiem ). Przed posadzeniem muszę tylko zdjąc kostkę, zmienić linię rabaty, przekopać ją i ułożyć kostkę od nowa Na miejsce kul bukszpanowych pójdą miskanty ML, które przesadzę wiosną po poszerzeniu rabat na froncie (naprawdę nie sądziłem 2,5 roku temu, że będę musiał ). Rabata pod tujami czeka na jutrzejsze przedpołudnie na wypełnienie hostami.

Zdjęty dziś żwir zastąpi trawnik na rabacie bylinowej - nie mam już siły ani ochoty na cięcie krawędzi sekatorem. Ścieżka z łupanego marmuru będzie miała nowe oblicze, ale realizację tego akapitu przewiduję wiosną Albo next week, zależy od pogody
anna_t 21:08, 26 wrz 2017

next week please rewolucji nam trzeba bo wieje nudą coś ostatnio na forum
Agania 21:22, 26 wrz 2017

Sebek ma być pogoda, popieram Anię ciekawa jestem rewolucji u Ciebie
Gardener27 21:39, 26 wrz 2017

I to rozumiem Plan bardzo ciekawy, udanej realizacji.