Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W oflisowym ogrodzie

W oflisowym ogrodzie

Katkak 11:26, 28 sty 2016

kamila66 napisał(a)
I ja muszę zaplanować nasadzenia
Chodzi o narożnik działki
Myślałam aby dosadzić tam kosodrzewiny, może hortensje bukietowe, ewentualnie rododendrony
Zaznaczone białym kółkiem zostają...
Z cisa możne zrobiłabym niwaka i go przeniosła bo jego kształt ma wiele do życzenia. Brzozy są super ale co z nimi począć jak nie znam ich odmian... co jak porosną kolosy... sosna żółta będzie podcinana od dołu, tak jak jej korona w przyszłości

nasadzenia nie wszystkie aktualne wstawiam tą fotę aby wam pokazać kształt rabaty

Głosuję na rododendrony, obiema rękami
MirellaB 11:30, 28 sty 2016

Moim zdaniem brakuje tam kwitnących
kamila66 11:48, 28 sty 2016

Makao_J napisał(a)
Ten dereń fakt nie jest zimozielony ale na zimę jego pędy robią się czerwone i takie są do wiosny. Minusem jest to że późno puszcza liście. Ale możesz dać przed nie jeszcze choiny kanadyjskie. Tworzą kule i fajnie wyglądają z dereniem. Spójrz zdjęcie 4 i 5 pierwszy wpis.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2252-zimozielony-ogrod-przy-bialym-domu?page=103

Zaraz obok cisa mam derenia elegantissima, tego poniżej wysadziłam. W sumie mam trzy sadzonki Tą tuję za iglicznią trójcierniową trzeba sobie wyobrazić większą tj. szmaragd gold
kamila66 11:50, 28 sty 2016

MirellaB napisał(a)
Moim zdaniem brakuje tam kwitnących

Mirelko w całym ogrodzie brakuje kwitnących poprawię się
Szmaty tam nie będzie więc mogę szaleć z cebulowymi
kamila66 11:52, 28 sty 2016

Katkak napisał(a)

Głosuję na rododendrony, obiema rękami

Nie kocham rododendronów więc napisałam ewentualnie do dzisiaj mam tylko jednego białego którego dostałam od koleżanki z pracy...
Tam jest dość cieniście wiec dla nich naturalny klimat
kamila66 11:55, 28 sty 2016

Dziewczyny a co z brzozami? One są inkoguto podmieniać?
kamila66 12:06, 28 sty 2016

U sąsiada widzę, że jak są bardzo gęsto posadzone to mają cienkie pnie tylko są wysokie. A ja tam między te dwie dosadziłam trzecią nawet ją widać na oznaczonym miejscu
Makao_J 12:21, 28 sty 2016

A coś takiego
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2252-zimozielony-ogrod-przy-bialym-domu?page=237
Gardener27 19:44, 28 sty 2016

Brzozy potrzebują czasu by ich pnie nabrały masy Możesz je trzymać w ryzach przez regularne cięcie Pod nie polecam wrzosy albo rozplenice

Wracając to tego miejsca gdzie chcesz wprowadzić zmiany Dużo tam juz tego masz ale tak jak zauważyły dziewczyny brak akcentu kolorystycznego Jaki widzisz tam kolor/y? Można poszaleć z bylinami

AnnaCh 20:13, 28 sty 2016

Kamila ile ja bym dała, żeby mieć już takie duże brzozy
Tak jak Przemek pisze możesz je przycinać i bardzo nie pójdą w górę. A pod brzozami piękna rabata jest w ogrodzie z lustrem.