Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W oflisowym ogrodzie

W oflisowym ogrodzie

jazzy 11:08, 30 wrz 2016

kamila66 napisał(a)
Szykuję zmianę, chciałabym zrobić młodemu miejsce zabaw, to po lewej na kole to baza wigwam z wałków, zjeżdżalnia, którą teraz wiecznie przestawiamy aby nie było śladów na trawniku i trampolina.
Zmieniłabym kształt rabaty tej na środku aby całość była w cieniu katalpy.
Wstępny projekt Nad piaskownicą linia rabaty, która jest także w planach

Czy ta rabata po lewo będzie też w kształcie koła? Czy ona się ciągnie gdzieś dalej?
Bardzo podoba mi się pomysł na placyk pod drzewem
gobasia 11:32, 30 wrz 2016

kamila66 napisał(a)

Witaj
Dziękuję za miłe słowa.
To ze zdjęcia to Muscat Letni, mam też Izę Zaliwską, Arkadie, Swenson Red i Kordiankę.Wszystkie pysze

czy te winogrona są dość wytrzymałe na mróż ,czy je jakoś zabezpieczasz na zimę ....chciałam posadzić u siebie, myślałam o Izie Zaliwskiej.Co o niej sądzisz? a ktory z ciemnymi owocami?

Edit: jesień piękna ...a włąściwie to lato w pelni
kamila66 11:54, 30 wrz 2016

gobasia napisał(a)

czy te winogrona są dość wytrzymałe na mróż ,czy je jakoś zabezpieczasz na zimę ....chciałam posadzić u siebie, myślałam o Izie Zaliwskiej.Co o niej sądzisz? a ktory z ciemnymi owocami?

Edit: jesień piękna ...a włąściwie to lato w pelni

W tym roku po raz pierwszy trochę przymroziło Izę Jakieś dwa pędy z 4 ale nadrobiła za 8.
Muscat i Iza łapały coś jak były młode, kolejne lata pryskałam je sodą z mydłem i był spokój
Iza jest pyszna, ma bardzo miękką skórkę, że aż rozpływa się w ustach.
W muskacie czasami trafiają się większe pestki ale skóra, także fajna krucha. Z tych dwóch wybrałabym Izę. Plus nr 2 to to, że dojrzewa najszybciej z tych co mam
Ciemne Swenson Red wyglądem przypomina Izę, a Kordianka kształtem podobna jest do Muscat.
Kordianka ma kiście dość luźne ma bardzo mało pestek, Ciemne winorośla to dwa różne smaki więc trudno powiedzieć, które lepszy.
kamila66 12:01, 30 wrz 2016

jazzy napisał(a)

Czy ta rabata po lewo będzie też w kształcie koła? Czy ona się ciągnie gdzieś dalej?
Bardzo podoba mi się pomysł na placyk pod drzewem

Marta na tą rabatę mówimy "nerka" to był jej pierwszy kształt, jak sąsiad wybudował domy na sprzedaż, dołożyliśmy kawałek i posadziłam tam jodłę aby zrobiła w przyszłości przesłonę. To raczej za duży iglak więc sądzę, że kiedyś będzie pełnić honory drzewka bożonarodzeniowego.
Nasadzenia oczywiście dawno nie aktualne, ale mówimy tutaj o kształcie.

Nie sądzę abym zmieniała przód tej rabaty ale może uda mi się jakoś dopasować końcem do tego koła lub owalu piaskownicy.
Chyba, że kształt piaskownicy robię zupełnie inny...
kamila66 12:28, 30 wrz 2016

nabazgrałam takie ale sądzę, że to u mnie ostatecznie wyjdzie podczas prac, bo rabata jest nierówna
Piaskownica by się z nią łączyła oddzielona bukszpanem

Teraz katalpa jest ogromna i styka się z brzozą
kamila66 12:30, 30 wrz 2016

Przyjdę do domu i ułożę wąż ogrodowy
Makao_J 13:44, 30 wrz 2016

Pomysł z placykiem bardzo fajny ale ten kształt rabaty po lewej z jodłą to chyba jest inny niż na fotach które pokazujesz z Twoimi rysunkami. Zrób fotkę aktualną i wtedy dopasuj kształt placyku i pokaż jeszcze raz.
kamila66 14:46, 30 wrz 2016

Makao_J napisał(a)
Pomysł z placykiem bardzo fajny ale ten kształt rabaty po lewej z jodłą to chyba jest inny niż na fotach które pokazujesz z Twoimi rysunkami. Zrób fotkę aktualną i wtedy dopasuj kształt placyku i pokaż jeszcze raz.

Aniu ta część jest niezmieniona była fotka przy zdjęciu z kołem

a ja ją przerobię, przeniosę 2 świerki te małe i pęcherznice, linia rabaty zakończy się na brzozie
edytowałam foto

kamila66 14:51, 30 wrz 2016

Wcześniej tego nie widziałam bo zrobiłam linie rabaty w innym kolorze
To oznaczenie u góry fotki jest do rabaty owocowej
Milka 14:57, 30 wrz 2016

No i tu zmiany się szykują i to jakie