czy te winogrona są dość wytrzymałe na mróż ,czy je jakoś zabezpieczasz na zimę ....chciałam posadzić u siebie, myślałam o Izie Zaliwskiej.Co o niej sądzisz? a ktory z ciemnymi owocami?
Edit: jesień piękna ...a włąściwie to lato w pelni
W tym roku po raz pierwszy trochę przymroziło Izę Jakieś dwa pędy z 4 ale nadrobiła za 8.
Muscat i Iza łapały coś jak były młode, kolejne lata pryskałam je sodą z mydłem i był spokój
Iza jest pyszna, ma bardzo miękką skórkę, że aż rozpływa się w ustach.
W muskacie czasami trafiają się większe pestki ale skóra, także fajna krucha. Z tych dwóch wybrałabym Izę. Plus nr 2 to to, że dojrzewa najszybciej z tych co mam
Ciemne Swenson Red wyglądem przypomina Izę, a Kordianka kształtem podobna jest do Muscat.
Kordianka ma kiście dość luźne ma bardzo mało pestek, Ciemne winorośla to dwa różne smaki więc trudno powiedzieć, które lepszy.
Marta na tą rabatę mówimy "nerka" to był jej pierwszy kształt, jak sąsiad wybudował domy na sprzedaż, dołożyliśmy kawałek i posadziłam tam jodłę aby zrobiła w przyszłości przesłonę. To raczej za duży iglak więc sądzę, że kiedyś będzie pełnić honory drzewka bożonarodzeniowego.
Nasadzenia oczywiście dawno nie aktualne, ale mówimy tutaj o kształcie.
Nie sądzę abym zmieniała przód tej rabaty ale może uda mi się jakoś dopasować końcem do tego koła lub owalu piaskownicy.
Chyba, że kształt piaskownicy robię zupełnie inny...
nabazgrałam takie ale sądzę, że to u mnie ostatecznie wyjdzie podczas prac, bo rabata jest nierówna
Piaskownica by się z nią łączyła oddzielona bukszpanem
Pomysł z placykiem bardzo fajny ale ten kształt rabaty po lewej z jodłą to chyba jest inny niż na fotach które pokazujesz z Twoimi rysunkami. Zrób fotkę aktualną i wtedy dopasuj kształt placyku i pokaż jeszcze raz.
edytowałam foto