Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Gożdzikowa - wiejski ogród

Gożdzikowa - wiejski ogród

gobasia 13:30, 18 gru 2015

Bogdzia napisał(a)
Równiez gratuluje, miło dostac takie prezenty w światecznym czasie. Zaglądałam choc nic nie pisałam ale teraz juz piszę bo przyszłam z rewizytą. Miłego dnia.

Dziękuję Bogdziu,że do mnie wpadłaś .
Dziękuję za gratulacje.
Tak przy okazji mam pytanie odnośnie azali wielkokwiatowej, słabo mi rosnie i chciałabym ją przesadzć.
Może jakieś wskazówki?
Sarina

nn

rododendrony też słabe [podlewam magiczną siłą]
gobasia 14:03, 18 gru 2015

Wszędzie wianki ,stroiki świąteczne a u mnie nic.Jakoś nie czuję Swiąt w tym roku.Pewnie dlatego,że u mnie strasznie duże zmiany.Od 2 tygodni mieszkają ze mną syn,synowa i dwoje wnuków [dosłownie -ze mną,bo góra domu jest jeszcze nieskończona,a oni sprzedali swoje i musieli się wyprowadzić] Na dodatek wciąż myślę ,jak wiosną urządzić rabatki ,gdzie posadzić swoje bylinki ,które poutykałam gdzie się dało na czas remontu itd itd a przede wszystkim co przyniesie Nowy Rok ,jak nam sie będzie żyło pod jednym dachem

Ale nudzę ,tak jakos mnie naszło Pozdrawiam
hanka_andrus 14:22, 18 gru 2015

Oko cieszę azaliami. Te wielkokwiatowe tez mam od niedawna, i też się zastanawiam jak będzie z nimi wiosną. Na razie omotałam włókniną w obawie przed sarnami. W mojej okolicy nie przemarzają.
gobasia 14:35, 18 gru 2015

Haniu moje to już 3 zima ale strasznie słabo rosną ,może mało słońca, zobacz ledwo je widać

hanka_andrus 14:44, 18 gru 2015

W minione lato było dla nich za dużo słońca. Te wielkokwiatowe niby na słońce łase, ale chyba tak jak klematisy lubią mieć nogi w cieniu. A czy sadziłaś w kwaśną ziemię? No i azalie, to nie dziki bez. Szlachetne panienki. Muszą dobrze korzeni namotać.
Ja mam dwie, i jedna ładnie popuszczała nowe przyrosty przy ziemi, a druga jeszcze rzadka, i po prostu 2 patyczki. Zobaczymy jak teraz się spiszą. Ja magiczną siłą nie podlewam. Wiosną rozsypuję długodziałający do Rh i iglaków.
Bogdzia 15:14, 18 gru 2015

gobasia napisał(a)

Dziękuję Bogdziu,że do mnie wpadłaś .
Dziękuję za gratulacje.
Tak przy okazji mam pytanie odnośnie azali wielkokwiatowej, słabo mi rosnie i chciałabym ją przesadzć.
Może jakieś wskazówki?
Sarina

nn

rododendrony też słabe [podlewam magiczną siłą]

Podstawowe pytanie brzmi : czy dałas torfu przy sadzeniu? Jeśli nie albo mało to wczesna wiosną przesadż i daj minimum 60l kwaśnego torfu wymieszanego z ziemią ogrodową. Posadz nieco powyżej gruntu.Nie mam przekonania do ,,magicznej siły" , lepiej daj nawóz do rh ale jeśli bedziesz przesadzac to przez rok żadnego nawozu nie dawaj.Azalie rosną wolno szczególnie na poczatku, więc jesli nie masz ich długo to mogą byc małe. Sądzac po kwitnieniu nie wyglądaja źle , napisz jak dawno je sadziłas bo może wcale nie trzeba przesadzac?
gobasia 15:41, 18 gru 2015

Sadziłam je w 2013r ale były nieduże i niewiele urosły,rosną w ziemi z dużą ilością Sciółki
leśnej [igliwie ]oraz rozłożonej kory,
Wiosną dostały nawóz do rh,a póżniej podlewałam raz w miesiącu magiczną siłą
maja nieco cienia i sporo wilgoci bo mam tam hortensje
a tak gdzieś w marcu dostały jeszcze fosforu i potasu [a moze przesadziłam z tymi nawozami]
kwiatki miały ładne tylko mało i mało lisci[ rosna przy tej różowej hortensji

[img size=640x480]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/101/1015464/original.jpg[/img]
hanka_andrus 12:47, 19 gru 2015

Basiu, zaglądam przy sobocie. Ty w domu czy w robocie? Sprawy dnia codziennego już ogarnęłaś?
Pogoda nie nastraja do żartów, i mnie dziś nie bardzo się chce żartować. Wpadłam na O, żeby trochę wyluzować.
Choinki nie mam jeszcze, może jutro? Na placu już stoją. Ale jeszcze miejsce dla niej u mnie nie gotowe. Trzeba zdjąć zegar, żeby do haka ją przywiązać, a to już na męską rękę czeka. Jak przyjdzie, to będzie.
Miłego weekendu.
gobasia 14:23, 19 gru 2015

Hanusiu kochana

dzisiaj byłam na grobie mojego taty
W domu u mnie w tym roku to jeszcze Swiąt nie widać.
Prócz upiezconych pierniczków nie ma nic.
Tak wogóle to jeszcze nie wiem czy będzie choinka.

Dusza ma się zapodziała
i o Świętach zapomniala
Co to będzie Boże drogi
chyba mi urosną rogi
Proszę do mnie zaglądajcie
i złe moce odpędzajcie
hanka_andrus 14:47, 19 gru 2015

Przecież każdy ma kogoś w "księżej oborze?. Duszyczki już do tego świata nic nie mają. Moich też już nie ma od lat 20tu, A i małżonek za nimi poszedł 6 lat temu. Owszem smutnawo jest. Ale taka kolej rzeczy: Żywi przed umarłymi maja priorytet!
Basieńko, smutki precz!
Na wierszyczek jeszcze dziś nie mam nastroju, ale pod wieczór. jak już upiekę ciasteczka, to i humor się znajdzie.

A tymczasem wypytaj synową jakie chce mieć danie na wigilię, co u nich jadano, i w ogóle, jakie u nich święta były. Kobiet nic tak nie zbliża jak wspólna troska, żeby wszystko się udało. A małżonek jej o drzewku niech pomyśli i przysposabia. Wam dziadkom wystarcza i bez tego zajęcia.

Złe moce odpędzam, czy położnica już będzie w domu na święta, czy jakieś komplikacje są? Bo może stąd Twoje złe myśli?

Zajrzę jeszcze do Ciebie, w wolnej chwili po obiedzie. Dziś zięć serwuje własnoręczne chili con carne.
W końcu ich jest troje, a ja jedna,