Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Gożdzikowa - wiejski ogród

Gożdzikowa - wiejski ogród

gobasia 14:51, 09 mar 2017

Kokesz napisał(a)

Witam
Dotarłam do Ciebie za sprawą tej przepięknej lilii, czy mogę się uśmiechnąć o wysłanie takich cebulek przybyszowych
Pozdrawiam
Renata

Bardzo bym chciala obdarować jak najwięcej ogrodniczek...ale niestety na razie limit wyczerpany...właśnie jesienią rozeslałam co tylko sie dalo.. zostawilam sobie jedna duzą cebulkę i kilka dzieci.jeśli przyrośnie jej znowu to wtedy chetnie sie podzielę ..a na razie przykro mi bardzo

a co do lilii orientalnej to musiala mieć za cieplo...40 cm to bardzo dużo..co by tu Ci poradzić
Cebule sadzi sie dosyć glęboko ale to jakieś do 20 cm góra...więc ze 20 byłoby ponad ziemią ..to teraz nie da rady za wcześnie

albo posadż ją w jakimś koszyczku i potrzymaj w ciemnym chlodnym miejscu a jak zaczną już pokazywać się w gruncie wtedy wkopiesz ją z koszyczkiem w ziemie ...albo posadż w donicy i postaw na oknie ..jak zrobi się ciepło wystawisz do ogrodu..

ja u siebie nie wykopuję ...narzucam trochę ściolki..ryzyk-fizyk jeśli giną trudno

Ta już żyje ze 4 lata..niewykopywana a u mnie najzimniejsza strefa
gobasia 14:54, 09 mar 2017

lindsay80 napisał(a)
Zaglądam za sprawą tej pięknej lilii, rzeczywiście spektakularna ilość kwiatów.

Mi podobają się przede wszystkim odmiany azjatyckie i pełne i powiększam stale swoją kolekcję.
Wrzucę u siebie fotkę mojej ulubionej lilii, która również obficie kwitła w ubiegłym roku.

Bardzo się cieszę z odwiedzin..chętnie zobaczę Twoją

właśnie pokazuje się coraz więcej na rynku azjatyckich pelnych...ja też jesienia kila sztuk takowych posadzilam

Serdecznie pozdrawiam
violka171 22:37, 09 mar 2017

mówiłam że mutantka się nie znudzi,ha i co ?-łyso ?
Basiu jeszcze raz napiszesz że nie chcesz nią przynudzać to pogroże Ci paluchem
no
violka171 23:12, 09 mar 2017

gobasia napisał(a)
Wiesz Haniu tak się zwykle w życiu plecie (przytoczę cytat).
"radość z cierpieniem i nieszczęściem
czas urodzaju-lata głodu
lata upału-lata chłodu"

ja też zmagam się już ponad 30lat mimo ,że kocham kwiaty niesamowicie to rozsądek zwyciężał.Sadziłam całe hektary wszystkiego co nadawało się do jedzenia .Trzeba było wykarmić swoją gromadkę ,przecież doskonale wiesz jakie były lata 80-te.Teraz będę poświęcała się swoim pasjom,na naukę podobno nigdy nie jest się za młodym ani za starym ;D

tak mnie wzięlo ze po raz kolejny czytam twą opowieść i zacytuję Twoje słowa z 24 listopada 2015 roku,że teraz bedziesz poświęcała się swoim pasjom,Basiu "zaraz"bedzie dwa lata, a Ty tyrasz dalej jak wół ,mam nadzieję że niebawem to zmienisz
zszywka 23:25, 09 mar 2017

Macham po przerwie a propo lili, jestem ciekawa co wyrośnie z moich
Milka 05:45, 10 mar 2017

Kocham lilie, zwlaszcza pachnące, twoje podziwiam, są wyjątkowe
gobasia 12:56, 10 mar 2017

violka171 napisał(a)

tak mnie wzięlo ze po raz kolejny czytam twą opowieść i zacytuję Twoje słowa z 24 listopada 2015 roku,że teraz bedziesz poświęcała się swoim pasjom,Basiu "zaraz"bedzie dwa lata, a Ty tyrasz dalej jak wół ,mam nadzieję że niebawem to zmienisz

Ło matko ...Violka
ale mnie zaskoczylaś ,Tobie chce sie wracać do moich wypocin...aż nie wiem co napisać...ufff
Viola ,życie...takie a nie inne Kochana teraz to kaszka z mleczkiem,pełen luzik...moja praca to taka rehabilitacja na moje gnaty..,Pójdę zajrzę tu to tam..."pańskie oko konia tuczy" tu dorzucę tam podrzucę .. pilnuję ksiązki rejestru ,paszportów ,zamawiania paszy i takie tam..no i dojenie krow ..ale to nie cieżka praca ..takie tam podłaczyć ,odłączyć ( gimnastyka) mleko leci samo do zbiorników..nie to co kilka lat temu ,od każdej krowy trzeba było zanieść i wylać..Zeby te krowy doiło się tylko w dni powszednie ...o to by było super...

A niebawem to sie zmieni...będę wolna jak ptak
Ale musimy wprowadzić dzieci w caly ten interes...przecież oni do nas dopiero się wprowadzili...Syn nie mieszkal z nami przez 9 lat..zajmował sie zupełnie czymś innym
gobasia 12:58, 10 mar 2017

Milko i Patrycjo

Dziekuje za odwiedziny,bardzo mi miło

u mnie wiosna już pomalutku zaczyna sie budzić ,tylko brak słońca
gobasia 17:53, 10 mar 2017

Słuchajcie w środę rano zasiałam pomidory a dziś już pierwsze wschody sie pojawiły po 48 h

papryczki już mam takie

violka171 20:36, 10 mar 2017

ładnie ruszyły z kopyta pomidorki
jutro moje będą miały tydz jak wysiane,dam u siebie fotkę