Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Gożdzikowa - wiejski ogród

Gożdzikowa - wiejski ogród

gobasia 14:17, 06 lip 2018

hanka_andrus napisał(a)
Super zbiory się zapowiadają! Gratuluję.

Haniu u Ciebie to pewnie już czerwienieją? Muszę jakieś wczesniejszej odmiany poszukać
W gruncie betalux już dojrzewa
hanka_andrus 14:42, 06 lip 2018

Basiu, pierwszy czerwony pomidor dopiero za tydzień. Bawole serce. A inne w podobnym stanie co u ciebie. Nawet koktajlówki jeszcze nie, ale te pozyskałam z siewek zeszłorocznych, co się znalazły w szklarni samoistnie już po posadzeniu właściwych. Żal było nie przygarnąć.

Ogórki w szklarni wysiałam 2 tygodnie temu, tak jak i do gruntu, i dobrze, bo w ten gorąc to by mi uschły, a tak zielenieją i jest nadzieja na plony. Już kwitną.
BasiaLT 14:43, 06 lip 2018

Bardzo fajne to miejsce do siedzenia, żadna wypasiona parasolka nie zastąpi cienia drzewa.
Basilikum 16:05, 06 lip 2018

ogladnelam piekny kacik wypoczynkowy pod orzechem i cudne rabatki

alez masz piekne te lilie
moje pomidory jeszcze zielone
greg66 17:02, 06 lip 2018

Bogate i fajne zbiory będę
A potem chlebek z pomidorkiem lub sam sałatka np.pomidorowo-salatowa, mniam

A kącik uroczy.
Kochanowski odpoczywał pod lipą, Ty pod orzechem
gobasia 12:01, 07 lip 2018

ElzbietaFranka napisał(a)

Mowia, ze pod orzechem nic nie rosnie a trawa rosnie.

Basiu w moim rodzinnym domu byla taka duza jablon owoce o smaku nie do opisania. Jakas papierowka poniewaz owocow bylo bardzo duzo byly obierane na susz. Nigdy takiego suszu nie jadlam. Juz jej nie ma, ale siostra zaszczepila trzy drzewka ta jablonka i dwie juz rosna dosyc ladne.

Pod ta jablonia zawsze byly spotksnia dzienne w cieniu lisci i wieczorne przy grilu. To byly czasy.
U ciebie pewnie tez tak jest pod orzechem pewnie odpoczywacie po ciezkiej pracy no i dzieci sie bawia.

Kochanowski pisal o lipie ty masz orzecha piekne miejsce tylko pozazdrościc. Takiego miejsca. Niech orzech rosnie.
Piekne obejscie gospodarskie kazdy kat inny i ladnie wyglada

Znowu upal

Elu pewnie ,że rośnie i wcale ma się dobrze...a przecież to jest najbardziej uczęszczane miejsce w ogrodzie...Pod drugim co mniej chodzimy to trawa jak pierzyna i tez nie podlewana...

Elu to nie jest jeden orzech a dwa a pośrodku jabłoń i jeszcze z przodu lipa ..także miejsca wystarczy dla wszystkich i dla nas i dzieci

Upał jest ,żar sie leje z nieba a deszczu ni widu ni słychu
gobasia 12:05, 07 lip 2018

agnieszka_m napisał(a)
Tez mam w szklarni te długie ogórki ale nie zbyt mi smakują
Lepsze te zwykłe krótkie
Jak dla mnie

jak dla mnie też ...zrywam jak są jeszcze młode i cienkie to wtedy lepsze...najlepsze są węż ale trudno o nasiona

zwykłe mam już ze dwa tygodnie z gruntu

pomidorki w gruncie pierwsze niż w szklarni

gobasia 12:28, 07 lip 2018

Radziu2013 napisał(a)
Bardzo klimatyczny kącik pod orzechem Pewnie sama przyjemność pod nim odpoczywać...nie wiem czemu, ale mi się to miejsce kojarzy z kładzeniem przetworów w słoiki...a zwłaszcza z kładzeniem ogórków

Bujana ławka bardzo mi się podoba... ma piękny kolor naturalnego spatynowanego drewna-najładniejszy kolor (bo nie malowałaś jej niczym Basiu, prawda?)

U nas klimat trochę inny...i pomidory do zbierania nadają się już od dwóch tygodni...chociaż, może to od odmiany też zależy...

Pozdrawiam

ha ha ha ...zgadłeś nawet widać tam michę z ogórkami

Ławka Radizu to staroć ,nigdy nie była malowana ...nowa już się robi

tak wczesnie pomidory masz? pewnie jakaś wczesna odmiana ..u mnie Betalux już zaczyna

gobasia 12:34, 07 lip 2018

Monia81 napisał(a)
Fajnie mieć takie drzewo na działce, cień przydatny zwłaszcza w upały, jest gdzie odpocząć pomidorasy i ogórki mega buziaki

pewnie ,ze tak ..Moniu żadna altanka nie da tak przyjemnego chłodu co drzewa...

to coś na ząb jeszcze dorzucę

hanka_andrus 12:37, 07 lip 2018

Smacznego, Basiu! Ja chyba jutro pierwszego pomidorka komisyjnie zerwę.

I pierwszy koszyk borówek, A co? Niech jedzą na zdrowie!