Kasiu przychodzę do Ciebie po pomoc
mam do posadzenia parę Clemków czy jak je sadzisz dodajesz im jakiejś ziemi innej czy do takiej jak masz w ogrodzie sadzisz???
razem z clemkami przyszła mi saszetka nawozu startowego czy podlać ich nim później czy lepiej nie ???
a i mam troszkę skorupek suszonych wymieszać z ziemią???
Agnieszko to od tego zależy jaką masz ziemię, u mnie glina. już kiedyś opisywałam jak to robię, wklejam jeszcze raz:
Mam gliniastą glebę, specjalnie dla powojników kupiłam sobie świder ręczny żeby móc głębiej kopać. Ja robię tak: dołek ok 60cm głębokości na spód drenaż (kamienie, keramzyt lub "pokruszony" styropian), do środka ziemia z ogrodu (glina ta z górnej warstwy), nie z dołu + torf odkwaszony +piasek, trochę wapna do obniżenia Ph (zależnie od Ph Twojej gleby), w tym roku dodaję również garść obornika granulowanego (nie bezpośrednio w okolicę rośliny tylko "na potem") ale jak się to sprawdzi to się dopiero okaże. Jeśli chodzi o średnicę otworu to staram się jak największą ale zwykle to na ok 40cm górą wychodzi a dołem mniej ok. 30cm. Sadzę zgodnie z zaleceniami dotyczącymi danej odmiany, czyli np. głębiej niż w doniczce był. Podsypuję korą.
Z torfem ostrożnie bo w drugą stronę można przesadzić, u mnie w zeszłym roku kilka miało za sucho (nie podlewałam ich). One nie znoszą stojącej wody ale przesuszenia też nie lubią.
Skorupki spokojnie możesz dać, co do nawozów to wstrzymaj się min. 2 tygodnie i ja w pierwszym roku nie szaleję a i potem z umiarem stosuję (choć zwykle z braku czasu )
Już się poprawiam .
Chamedafne północna
Czosnki, od lewej Giganteum, Gladiator, Globemaster
cytrynowo-żółty clematis Stolwijk Gold - niedługo zakwitnie
Ja mam te czosnki tak nadziubdziane bo ja jeszcze nigdy cebulowych nie miałam a wybór ogromny i wsadziłam po jednej cebulce żeby wiedzieć jak wygląda, kiedy kwitnie i gdzie będą pasowały
Mam ich więcej i tulipany też tak
Kasiu
zbierz nasiona czosnków tych, które Ci pasują i wysiej. Wprawdzie na cebule kwitnące z nich trzeba poczekać 2-3 sezony, ale wyobrażasz sobie u Ciebie łany czosnków pomiędzy powojnikami? Ja już to widzę jak będzie obłędnie!
Jeszcze trawy do tego i róże - ale się rozmazylam
Więcej czosnkow będzie na 100% i krokusów też ale nie wszystkie mi się podobaly (krokusy) te późniejsze/większe kwitly krótko i kladly się