Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam ! » Edycja postu

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 21:08, 25 kwi 2026

Basieksp napisał(a)
Śliczne te kwiatuszki epimediów Miałam je na swojej liście, potem mi przeszło, aj chyba muszę zaktualizować tą moją listę

Te kwiatki sa takie drobniutkie, że widać je dopiero na zdjęciach makro. Dodatkowo wiatr tak nimi poruszał, że ledwie co widać. U mnie nie rosną zbyt dobrze, ale liście można zauważyć bez potrzeby zakładania okularów.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:19, 25 kwi 2026

Udało się wyjść z wysiewami w warzywniku na prostą. Dzisiaj wykancikowałam kolejny zagonek i wysiałam buraki cylindryczne i kuliste oraz pietruszkę naciową. Ta druga pewnie znowu nie wzejdzie, ale nadzieja umiera ostatnia, więc wciąż próbuję. Na pozostałej części zagonka po majowym weekendzie wysieję fasolkę szparagową i ogórki. W warzywniku niestety trzeba już podlewać, co dwa dni, bo w kwietniu był tylko jeden kilkugodzinny opad deszczu. W prognozach deszczu nie widać. Pierwsze na objawy suszy zareagowały liście ozdobnych czosnków. reszta roślin jakoś sobie radzi.
Zakwitła rajska jabłoń Ola. Skromnie, bo mocno ją przycięłam podczas pozimowych porządków.

I na koniec takie tamy z dzisiejszego obchodu ogrodu.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:23, 25 kwi 2026

Mahonia i tawuła wczesna

LIDKA 22:04, 25 kwi 2026

Zielono i kwitnąco. Jakieś 2 tyg pogoda do przodu od mojej.

Mi z pietruszką naciową idzie różne. Też kiepsko wschodzi. A tak lubimy do zup.

Haniu jest tu jeszcze jedna Hania która ma dlugasny staż i jest aktywna nadal.

Nieczynne już niektóre wątki są niezłą kopalnią wiedzy a czasem i humoru.
Gruszka_na_w... 22:12, 25 kwi 2026

LIDKA napisał(a)

Haniu jest tu jeszcze jedna Hania która ma dlugasny staż i jest aktywna nadal.

Nieczynne już niektóre wątki są niezłą kopalnią wiedzy a czasem i humoru.

Jest Hania Andrus, ale od kilku lat już zdecydowanie rzadziej bywa na forum. Mieszka nad morzem i uprawia działeczkę. Lubiła pisać rymowanki na przeróżne okazje.

Na początku bytności na forum, kiedy mój ogród wymagał niewielkich nakładów pracy, uwielbiałam podczytywać w całości niektóre wątki. Po wielotygodniowej lekturze czułam się czasem tak, jakbym znała właścicielkę wątku od zawsze.
LIDKA 22:19, 25 kwi 2026

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Jest Hania Andrus, ale od kilku lat już zdecydowanie rzadziej bywa na forum. Mieszka nad morzem i uprawia działeczkę. Lubiła pisać rymowanki na przeróżne okazje.

Na początku bytności na forum, kiedy mój ogród wymagał niewielkich nakładów pracy, uwielbiałam podczytywać w całości niektóre wątki. Po wielotygodniowej lekturze czułam się czasem tak, jakbym znała właścicielkę wątku od zawsze.

Zimę spędziłam na zamknietych wątkach. Sporo ogrodniczek jest na insta, niektóre nawet znane są mocno. Szkoda że się do forum już nie przyznają.