Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Miejski ogród w wersji mini

Miejski ogród w wersji mini

kaz742011 18:26, 16 lip 2017

Zupełnie nie znam tej rośliny. Muszę wygooglować co to .
paulina_ns 20:25, 16 lip 2017

kaz742011 napisał(a)

Kupowałam jako berberys Red Rocket. Ale kto wie . Miałam już kilka pomyłek. A podsadzone są stipą.

I nie jest pusto? Ja myślałam o berberysach red pillar, Orange Rocket już mam tylko właśnie zastanawiam się co dać przed nimi, stipa śliczna, ale z nią różnie po zimie bywa.
kaz742011 20:32, 16 lip 2017

Stipę sadziłam z nasionek. To mój debiut. Jest jeszcze młoda to i efektu takiego jak trzeba nie daje. Jak zimy nie przeżyje to mam jeszcze sporo nasionek . Wymienię na nową.
mrokasia 21:42, 16 lip 2017

paulina_ns napisał(a)

I nie jest pusto? Ja myślałam o berberysach red pillar, Orange Rocket już mam tylko właśnie zastanawiam się co dać przed nimi, stipa śliczna, ale z nią różnie po zimie bywa.

Ja właśnie do berberysów red rocket kupiłam seslerię jesienną. Jeszcze nie posadzona ale powinno być ładnie. Może jutro posadzę to wstawię fotę u siebie.
mrokasia 21:49, 16 lip 2017

Kasia, ja chyba nie polecam zawciągu jako wypełniacza pod ten bonsai... Jest bardzo ładny w fazie kwitnienia ale trzeba obcinać przekwitnięte kwiaty. Rozrasta się w trochę niekontrolowany sposób. Mam u siebie i powiem Ci, że po jakimś czasie łysieje w środku kęp, trzeba dzielić, odmładzać... no jakoś mnie nie zachwyca. A jak przekwitnie wygląda mało atrakcyjnie.
Poszukaj niskich traw na słońce, może coś z turzyc? Jak coś mi wpadnie w oczy dam znać.
kaz742011 21:57, 16 lip 2017

Ja sadzę według projektu. Jak coś się nie sprawdzi to będę wtedy szukać zamienników. Nie mam odwagi na eksperymenty. Zaufałam Danusi w 100%. Oglądałam jej realizacje i ogrody które dziewczyny na O. robiły według jej projektów i wszystkie wyglądają super.Dlatego zdecydowałam że jeśli projekt, to tylko od niej. Mam nadzieję że i u mnie efekt będzie równie dobry .
Do Ciebie oczywiście zajrzę żeby zobaczyć jak wyszło .
kaz742011 22:02, 16 lip 2017

Trawy będą chyba najlepsze . Muszę coś znaleźć co będzie dobrze wyglądało z ptasimi łapkami i konwalnikiem, które też są na tej rabacie. W dodatku ten mój cis jest żółty ( kupiłam podobno summergold). Na razie raczej tego nie widać. Ale kolor traw muszę dopasować do niego.
mrokasia 22:05, 16 lip 2017

Aaaa, no pewnie, jak masz projekt to nie ma o czym dyskutować . Też bym sadziła wg projektu Danusi . Widziałam w jej realizacjach berbeysy w stipie - cudne . Sama tak myślałam zrobić, ale obawiam się, że stipa nie przezimuje a nie chcę co sezon sadzić jej od nowa. A co masz w projekcie pod bonsaiem?.
mrokasia 22:08, 16 lip 2017

Fajnie by tam chyba wyglądały ice dancery ale nie wiem czy one na słońce. Iwka z "od nowa na przekór wszystkim" je ma pod swoim bonsaiem, widziałaś?
kaz742011 22:10, 16 lip 2017

mrokasia napisał(a)
Aaaa, no pewnie, jak masz projekt to nie ma o czym dyskutować . Też bym sadziła wg projektu Danusi . Widziałam w jej realizacjach berbeysy w stipie - cudne . Sama tak myślałam zrobić, ale obawiam się, że stipa nie przezimuje a nie chcę co sezon sadzić jej od nowa. A co masz w projekcie pod bonsaiem?.

W jednej wersji nic, w drugiej "na bogato" evergoldy . Tylko cis w projekcie jest zielony.