Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród

Anna i Ogród

MirellaB 14:40, 16 mar 2017

Nie wiedziałaś, że zamawiasz z gołym korzeniem?
Wiosną zawsze sadzę z gołym korzeniem
Bardzo ładne dorodne. Moje podobnie wyglądają.
Ja będę sadziła w sobotę i Pani z Rosarium mi powiedziała, żeby okryć je czymś wilgotnym, żeby zabezpieczyć przed wyschnięciem. Ważne - nie mają do soboty stać w wodzie. Do wody wsadzić kilka godzin przed sadzeniem.

Najlepiej by było posadzić je od razu, ale nie mam ziemi przygotowanej.
15:01, 16 mar 2017
świetne róże ....golaski najlepsze są ....powinnaś się cieszyć choć golaski z jesieni sie najlepiej u mnie sprawują ....najgorzej rosną doniczkowane kupowane w sezonie ...one potrzebuja nawet i dwóch lat zeby sie zebrać w sobie

( mnie sie wydaje ze sprzedawcy doniczkuja golaski które sie nie sprzedały wiosna ...a że doniczka to nie to samo co grunt i tej wilgoci do rozwoju korzeni brakuje ...dlatego te róże takie marne potem sa)

koniecznie posadż zgodnie z instrukcja
Makao_J 16:44, 16 mar 2017

MirellaB napisał(a)
Nie wiedziałaś, że zamawiasz z gołym korzeniem?
Wiosną zawsze sadzę z gołym korzeniem
Bardzo ładne dorodne. Moje podobnie wyglądają.
Ja będę sadziła w sobotę i Pani z Rosarium mi powiedziała, żeby okryć je czymś wilgotnym, żeby zabezpieczyć przed wyschnięciem. Ważne - nie mają do soboty stać w wodzie. Do wody wsadzić kilka godzin przed sadzeniem.

Najlepiej by było posadzić je od razu, ale nie mam ziemi przygotowanej.

No nie przypominam sobie bym tą informację zauważyła no ale przecież nic się nie stało. Ważne że są i puszczają gałązki.

Dzięki za poinstruowanie żeby przykryć czymś wilgotnym. Tak zrobię.

Powiedz mi jeszcze jak przygotowujesz ziemię pod róże. Myślałam że wystarczy dodać obornik granulowany albo kompost.
Makao_J 16:46, 16 mar 2017

eee_taam napisał(a)
świetne róże ....golaski najlepsze są ....powinnaś się cieszyć choć golaski z jesieni sie najlepiej u mnie sprawują ....najgorzej rosną doniczkowane kupowane w sezonie ...one potrzebuja nawet i dwóch lat zeby sie zebrać w sobie

( mnie sie wydaje ze sprzedawcy doniczkuja golaski które sie nie sprzedały wiosna ...a że doniczka to nie to samo co grunt i tej wilgoci do rozwoju korzeni brakuje ...dlatego te róże takie marne potem sa)

koniecznie posadż zgodnie z instrukcja

No w porównaniu z tym co kupuję w doniczkach to te są wyraźnie dorodne. Gałęzie solidne i grube. Na prawdę warto.

W instrukcji piszą że można obciąć korzenie na długość 15-20 cm. Zastanawiam się czy tak zrobić przed wsadzeniem.
paulina_ns 17:15, 16 mar 2017

Ja też zamawiałam róże z tego sklepu i mam nadzieję,że dotrą tak piękne jak Twoje
tulucy 18:31, 16 mar 2017

Ja obcinałam trochę grubsze korzenie.
Sadzonki piękne, tfu tfu

U mnie będą też golaski, tylko z rosarium dwie dostanę w pojemnikach, ale pani najpierw spytała, czy akceptuję (nie mieli tych akurat z nagim korzeniem).
asiak 19:03, 16 mar 2017

Aniu, to czeka Cię wsadzanie róż, super... dobrej pogody życzę
MirellaB 20:12, 16 mar 2017

Ania jak nie ma u Ciebie przymrozku to róże trzymaj na dworze, a nie w domu.

Róże sadzę do ziemi ogrodowej dzisiaj w Castoramie kupiłam zmieszanej z rodzimą, daję do dołka trochę obornika geanulowanego tak z 10 granulek, trochę kory mielonej i trochę nawozu do róż. Wówczas w sezonie już niczym nie nawożę. Taką instrukcję sadzenia dostałam ze szkółki i tak sadzę
Makao_J 20:19, 16 mar 2017

paulina_ns napisał(a)
Ja też zamawiałam róże z tego sklepu i mam nadzieję,że dotrą tak piękne jak Twoje

Od dziś to mój ulubiony sklep
Makao_J 20:20, 16 mar 2017

tulucy napisał(a)
Ja obcinałam trochę grubsze korzenie.
Sadzonki piękne, tfu tfu

U mnie będą też golaski, tylko z rosarium dwie dostanę w pojemnikach, ale pani najpierw spytała, czy akceptuję (nie mieli tych akurat z nagim korzeniem).

Ok. To ja też obetnę.
Z rosarium nigdy nie zamawiałam i myślę że po dzisiejszym dniu nie będzie już konieczne zmienianie źródła.