No nic nie wiem o hodowli pomidorów i dlatego czytam i podpytuję by nie zepsuć swoich zbiorów. Ale to i tak w tym roku te pomidory to eksperymentalna hodowla.
Aniu ja u pomidorków obrywam dolne liście i nacinam wierzchołki liści powyżej żeby doświetlić pomidorki. Ogólnie napisałam, jak będę w domu to poszukam linku i ci wyślę tam dokładnie facet opisuje przygodę pomidorowo-paprykową.
To są eksperci a ja miałam raz pomidory w donicach na balkonie i potwierdzam jak zrobiłam porządek z liści roślina poszła w owoc nie traciła Energi wody i nawozu na zielone zbędne liście i łodygi
Cos tam czytałam własnie na pomidorowym forum, ale to tak skomplikowane tematy w zależności od tego czy wysoki czy niski czy wcześnie kończący czy samokończący ze za trudne dla mnie. Mam i wysokie cherry i jakies koralikowe i zwykłe, zobaczymy którym u u mnie najlepiej - podlewam pokrzywami, pryskam bardziej rozcieńczoną, HT i PW, podwiązuje, mam w cylindrach i zobaczymy co z tej plantacji wyrośnie. Jedynie nie mam szklarni wiec muszą współpracować, jeśli nie to dwie skrzynie beda na truskawki na kolejny sezon bo te mi ładnie rosną
Robiłam tak w zeszłym roku i rzeczywiście pod koniec grzyba dostały, ale nie widziałam ze od tego.
Wcześniej miałam tylko koktajlowe samosiejki i nic kompletnie przy nich nie robiłam i nic im nie było (tylko podlałam jak mi się przypomniało).
Hmmmm...... To mi do myślenia dałaś muszę się teraz zastanowić czy ciąć czy zostawić.