Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród

Anna i Ogród

Wiolka5_7 20:21, 22 lip 2018

Makao_J napisał(a)
Bardzo trudno jeśli nie wiesz co i jak. 2 miesiące ją robiliśmy. 3 razy zmienialiśmy węże z pompy do wylewki. Co nie co musieliśmy rozkuć. Węże ciekły i wyginały się. W końcu eM użył zbrojonych. Zawsze coś nie grało. Teraz jak już zrobiliśmy wydaje się łatwe. Jednak to wymagało od nas dużego zaparcia i chęci posiadania tej ściany więc jakoś to przetrwaliśmy.

Obecnie wiemy że węże muszą być bardzo szerokie na początku a przed wylewką dopiero przechodzić w wąskie. No i wylewka musi być długa. Nasza ma ze 20 cm.
Pompę mamy regulowaną tzn. że możemy ustawiać przepływ wody na godzinę.

Tak więc jeśli zamierzacia ją robić sami to uzbrójcie się w cierpliwość bo nie wszystko wychodzi od razu idealnie.

Jedno jest pewne. Warto mieć taką ścianę. Cudownie wygląda i cieszy oko.

Dzięki Aniu za informacje to chyba będzie trzeba poprosić kogoś o pomoc bo na 100% chcę taką ściankę za jakiś czas...miejscówka już jest
Makao_J 20:35, 22 lip 2018

eee_taam napisał(a)
chciałam zobaczyc foto po ulewach )

moje stoja sztywno ..w miare ...czesć juz wyblakła ale cześc jeszcze całkiem bielutka ....a mam raczej te zwykłe anabelki

o cieciu anabelek teraz zapomnij!!! ...przypomnij sobie wiosna w marcu je mozesz ciac pierwsze i równo przy ziemi

Okej więc proszę

Strong Anabelle dziś

Zwykłe Anabelki są takie

W przyszłym roku zwykłe Anabelle dostaną zdecydowanie podpory
Makao_J 20:38, 22 lip 2018

Kasya napisał(a)

No to gratuluje zakończenia prac
Fajnie ze cieszy

Dziękujemy.

Wiesz co mnie najbardziej wkurzyło? To że ta część wylewki co dorabialiśmy zaczęła zdzewieć. Nie mam pojęcia czemu.
Makao_J 20:39, 22 lip 2018

Wiolka5_7 napisał(a)

Dzięki Aniu za informacje to chyba będzie trzeba poprosić kogoś o pomoc bo na 100% chcę taką ściankę za jakiś czas...miejscówka już jest

To najłatwiejsze rozwiązanie ale domyślam się że z tysiaka wezmą. Bo dużo babrania jest.
AngelikaX 15:10, 23 lip 2018

Ania czy dokarmiasz swoje anabellki, bo nie wiem czy to światło takie ale wydaje mi się, że brakuje im papu ale może się mylę
Makao_J 15:18, 23 lip 2018

Dokarmiam. Co 2 tygodnie leję florowitem. Dziś jest termin kolejnego podlewania.
AngelikaX 15:29, 23 lip 2018

To pewnie światło tak pada, bo wydawało mi się, że listki dość jasne mają

ps. różnica w sztywności anabell zauważalna, ciekawe jaka będzie jak zwykłe trochę zmężnieją
15:59, 23 lip 2018
duża róznica ...moze zdecyduje jedna sobie kupić ? na testy .....hmmm w zeszłym roku spotkałam po 55zł nie miałam odwagi wziąć/ i M sie mocno krzywił

moje anabelki stoja nawet po tych 3 dniowych deszczach lekko limonkowe sie zrobiły ...juz sama nie wiem ...bo twoje strong to super wygladaja

Makao_J 16:15, 23 lip 2018

AngelikaX napisał(a)
To pewnie światło tak pada, bo wydawało mi się, że listki dość jasne mają

ps. różnica w sztywności anabell zauważalna, ciekawe jaka będzie jak zwykłe trochę zmężnieją

Trochę jaśnieją. Dobrze widzisz. One strasznie żarłoczne są. Szybko da się zauważyć że potrzebują papu. To one wyznaczają termin karmienia. Jak widzę że bledną to znaczy że już czas
Makao_J 16:19, 23 lip 2018

eee_taam napisał(a)
duża róznica ...moze zdecyduje jedna sobie kupić ? na testy .....hmmm w zeszłym roku spotkałam po 55zł nie miałam odwagi wziąć/ i M sie mocno krzywił

moje anabelki stoja nawet po tych 3 dniowych deszczach lekko limonkowe sie zrobiły ...juz sama nie wiem ...bo twoje strong to super wygladaja

W przyszłym roku może powiem więcej na temat sztywności pędów i jednej i drugiej. Strong jest u mnie drugi sezon a te zwykłe w tym roku sadzone. W dodatku to sadzonki ubiegłoroczne i nie powinny kwitnąć a kwitną. Producentka nie wie czemu tak się stało.

Możliwe że to je podwójnie osłabiło i leżą. W marcu cięcie wykonam bardzo mocne i pozbędę się tych najcieńszych pędów. Może będą silniejsze.