Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z Pszenicznej ...

Z Pszenicznej ...

Makao_J 17:56, 24 sie 2016

Aha. Bo już myślałam że po tych ciągłych deszczach to zgnije mi wszystko. Muszę jeszcze te wytłaczanki po jajkach wrzucić.
tulucy 18:04, 24 sie 2016

Aniu woda przesiąknie, nie ma spodu, to nie będzie gnić.
To jak z kompostem, jak za suchy to podlewać trzeba
Makao_J 20:26, 24 sie 2016

No ja nigdy kompostu nie robiłam. To po raz pierwszy. Naczytałam się tylko artykułów ale w praniu to wychodzi inaczej. Dlatego podpytuję bardziej doświadczonych. Dzięki że podpowiadasz.

A żwir można dosypywać czy lepiej zwykłej ziemi?
tulucy 21:42, 24 sie 2016

O żwirze nie słyszałam. Moje warstwy to rozdrobnione gałęzie, potem darnina, potem skoszona trawa, na to kompost, na wierzch ziemia zmieszana z krowieńcem.
Makao_J 22:34, 24 sie 2016

Dajesz darninę? Nie boisz się że odżyje i wyrośnie? Ja właśnie chcę ją wyrzucić.
tulucy 22:41, 24 sie 2016

Nie da rady odżyć pod taką warstwą nad sobą,do tego darnina jest do góry korzeniami, nie napisałam tego, odwrotnie ją układam.
tulucy 22:45, 24 sie 2016

Agata, napisz mi proszę, jak wygląda teraz arcydzięgiel Twój, jeśli możesz, chodzi mi o to, czy ma liście, czy już sam pęd kwiatowy... Bo ten co dostałam, to jedna łodygi goła właśnie kwiatowa, zero liści, no i nie wiem. Może on tak powinien mieć przy kwitnieniu?
AgataP 08:49, 25 sie 2016

tulucy napisał(a)
Nie da rady odżyć pod taką warstwą nad sobą,do tego darnina jest do góry korzeniami, nie napisałam tego, odwrotnie ją układam.

Robię dokładnie jak Luśka, tam gdzie gałęzie grubsze nie będzie korzeniowych tylko coś co się płytko korzeni, gdy przyjdzie czas na płodozmian akurat przegniją i grubsze gałęzie. Darnina też tam pójdzie jak ją tylko ściągnę, gnije szybko dodatkowo jest z ziemią więc nie trzeba przesypywać.
W tym roku chcę też zrobić ziemię liściową w workach, ale to z myślą o rabatach bylinowych.

AgataP 08:51, 25 sie 2016

tulucy napisał(a)
Agata, napisz mi proszę, jak wygląda teraz arcydzięgiel Twój, jeśli możesz, chodzi mi o to, czy ma liście, czy już sam pęd kwiatowy... Bo ten co dostałam, to jedna łodygi goła właśnie kwiatowa, zero liści, no i nie wiem. Może on tak powinien mieć przy kwitnieniu?

Masz go na porannym dzisiejszym zdjęciu

Ten rośnie w towarzystwie innych bylin które zakrywają mu nóżki.
Dwa inne rosną same, bo roślinki tam jeszcze małe i nie są takie. Mają bardziej żółte listki i są niższe.
AgataP 08:53, 25 sie 2016

Makao_J napisał(a)
Dajesz darninę? Nie boisz się że odżyje i wyrośnie? Ja właśnie chcę ją wyrzucić.

Aniu, wrzucaj darninę. Jak przysypiesz ją jeszcze ziemią to zgnije na wiosnę Ja tak robiłam na kompostowniku.