Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z Pszenicznej ...

Z Pszenicznej ...

anna_t 21:29, 23 lut 2016

cześć Agatko obejrzałam Twoja piękną metamorfozę, dużo pracy włożyłaś w ogród ale za to ile radości prawda?
ja tez uwielbiam rozplenice, wysiałam w tym roku pierwszy raz hameln i...wzeszła!
pozdrawiam cieplutko i będę zaglądać
Margarete 21:36, 23 lut 2016

AgataP napisał(a)
Kurcze, Bogdzia jak to nie zdążyły zakwitnąć? U mnie rosną teraz będzie dopiero 3 rok i zawsze miały kotki
posadzone wiosną, a już jesienią kwitły
pierwsze zdjecie sierpień, drugie październik 2014 roku

U mnie też rozplenice hameln, Little boy i red hard kwitły a moudry tylko jedną kitkę miała, nie zdążyła....mimoż ostatnie lato było gorące i słoneczne. W Wojsławicach Tomek G.opowiadał że moudry jest na nasze polskie warunki najgorszym wyborem bo późno zakwita i nie u wszystkich zdąży.
U Zielonej Marty jest rozplenica Lady U i ta kwitnie najwcześniej, takie szukam ....
AgataP 10:00, 24 lut 2016

Krys napisał(a)
Aga dzieki za namiary

Krysiu, tylko przygotuj się ze sesleria to malutka kępka. Naczytałam sie jednak że szybko i bezproblemowo rośnie. Mam kilka i liczę, że będę mogła sama niedługo rozmnożyć ja w niezłą bandę
AgataP 10:05, 24 lut 2016

Margarete napisał(a)

Ja też marzę o białych - mam te zwyczajne różowe od dawna, mam ciemnobordowe od ub.roku, a białych nie mam.
Trzeba je tylko by było posadzić z daleka od pozostałych kolorów.....widziałam u Anity że się zapylały krzyżowo i mając ciemnoczerwone a obok białe to po roku miała mieszane : białe, czerwone i różowe na jednym krzaczku....

A widzisz tego nie wiedziałam.
Wyżej podałam link do sprzedającego, piękna sadzonka przyszła.
Jak nie kupisz to będę rozmnażać
Chciałam ciachnąć gałązki jak wyrosną i do doniczek. W tamtym roku mama przytargała mi gałązki spod bloku - 16 sztuk miałam już do wsadzenia na jesień.
AgataP 10:06, 24 lut 2016

katel napisał(a)
U Ciebie już wiosna pełną parą , u mnie nieśmiało ale też już jakieś ślady widać. Z rozplenic ja mam tylko Hameln i będę w tym roku polowała na inne bo ta mnie zachwyciła .

A ja widzisz Hameln nie mam, ale nic straconego. Miejsca dostatek, a i w planach wielka rabata gdzie rozplenic nie może zabraknąć
AgataP 10:16, 24 lut 2016

anna_t napisał(a)
cześć Agatko obejrzałam Twoja piękną metamorfozę, dużo pracy włożyłaś w ogród ale za to ile radości prawda?
ja tez uwielbiam rozplenice, wysiałam w tym roku pierwszy raz hameln i...wzeszła!
pozdrawiam cieplutko i będę zaglądać

Annia i ja do Ciebie zaglądam, widzę że chcesz jak najszybciej urządzić ogród i otoczenie. Ciężka praca. Widziałam że wiele osób Ci pomaga, ale dopóki sama nie będziesz wiedziała co Ci się podoba możesz być niezadowolona z efektu.
Widzisz, jak też kombinowałam by urządzić rabatę w stylu ogrodowiskowym, płotek z bukszpanu, żurawki, zawijaski i jak posadziłam dotarło do mnie że to nie mój styl. Nie lubię rabat z łukami, lubię prost linie bo to ułatwia mi koszenie i wizualnie tak mi odpowiada. Na jednej stronie dzieje się b.dużo bo tam bylinówka i dalej będzie różanka dlatego na wprost tarasu zaczętą rabatę zmieniam w tym roku. Będzie prostota - żywopłot grabowy i hortensje.
Nie mam jeszcze dokończonego podjazdu, taras w powijakach.. o warzywniku dopiero marzę, ale wszystko w swoim czasie. TY też dasz radę, ale musisz określić co się Tobie podoba, byś była w swoim ogrodzie szczęśliwa i radością biegła do niego choćby wyrywać chwasty hahah Ja już stoję w starterach i czekam na wystrzał )
AgataP 10:21, 24 lut 2016

Margarete napisał(a)

U mnie też rozplenice hameln, Little boy i red hard kwitły a moudry tylko jedną kitkę miała, nie zdążyła....mimoż ostatnie lato było gorące i słoneczne. W Wojsławicach Tomek G.opowiadał że moudry jest na nasze polskie warunki najgorszym wyborem bo późno zakwita i nie u wszystkich zdąży.
U Zielonej Marty jest rozplenica Lady U i ta kwitnie najwcześniej, takie szukam ....

Gosia, no widzisz cały czas się człowiek uczy.
Nie wiem czy u Anety S. będzie ta odmiana. Trzeba poczekać do kwietnia/maja.
Mam już zapisane inne trawki i będę ich szukać... dobrze, ze mój ogród to zmieści Ale pewnie do czasu
A mi spodobała się ostatnio perłówka orzesiona i też będę szukać
Konieczki 12:24, 24 lut 2016

Aga przyszłam tutaj, jak widzisz dziewczynom rozplenica wzeszła to i może Tobie się uda. Ja cierpliwie czekam.
Historię przeczytałm jednych tchem... no lekko nie miałaś, ale efekt który osiągnęłaś super. Naprwdę masz fajny swój kawałek świata
Muszę to napisać że moje sere porwała wielopienna brzózka
margaretka3 12:29, 24 lut 2016

Perłówkę orzęsioną wysiałam kilka dni temu, pięknie wschodzi. Ale niestety nie mam już nasionek
AgataP 12:30, 24 lut 2016

Napisałam już do Gosi, z chęcią i ja bym spróbowała swoich sił z trawami.
Kupiłam tez nasionka bylin, ale posieję chyba w gruncie jak się ociepli.
Nie mam wprawy we wczesnym sianiu, zawsze albo przeleję, albo zasuszę albo jeszcze coś innnego...
A brzózek to ci u mnie dostatek I jak spojrzę to u mnie większość tych drzewek jest wielopniowych, nie wiem czemu