Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z Pszenicznej ...

Z Pszenicznej ...

AgataP 08:53, 15 maj 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Bardzo dorodne sadzonki nabyłaś. Nacięcie bocznych gałązek spowoduje, że się ładnie zagęści.
Na jaka wysokość będziesz go prowadzić?

Gruszko jeszcze sama nie wiem, zależy ile cienia mi da. Stojąc na krawędzi podjazdu, mój cień nie sięga nawet malin więc spokojnie żywopłot mógłby rosnąć na 1,5 - 1,7. Ale wszystko się okaże w czasie
AgataP 09:07, 15 maj 2017

bacowa napisał(a)

podpinam się pod pytanie Joli.

Za buki trzymam kciuki, bo to chyba nie czas na sadzenie z gołym korzeniem.

Żółte to wilczomlecz złocisty

A buki, może dobrze że później, nie dotknęły ich przymrozki.
Okaże się wszystko niedługo
AgataP 09:12, 15 maj 2017

Aga2017 napisał(a)

Przymierzam się do bylinówki raczej skromnej w rozmiarze na szerokość i długość ale zawsze coś jednakże w przeciwieństwie do moich wcześniejszych decyzji teraz zanim cokolwiek wsadzę muszę wszystko przemyśleć i dobrać odpowiednie rośliny oraz miejsce, dotychczas moje nasadzenia to tzw. radosna twórczość czego efekty są widoczne na działce zły dobór roślin pojedyncze nasadzenia ... u Ciebie i innych Pań widać pasję i świetną aranżację muszę się tego nauczyć i przeorganizować swój ogród jeśli się da, jakie rośliny masz jako tło na końcu rabaty?

Ja akurat mam sadzcca, miskanty, wernonie jak przeżyły
rdest, jeżówki, trzcinniki.... generalnie od tyłu sadzisz wysokie, potem niższe a z przodu obwódkowe... gdzie nie gdzie może być wyjątek w postaci wysokiej rośliny z przodu.
Zrób listę roślin jakie masz i jakie byś chciała, zobacz czy nadają się do Twoich warunków ( zapotrzebowanie na wodę i światło), potem ile miejsca potrzebują a ile Ty masz. Te duże sadź zgodnie z wymogami przestrzeni, mniejsze możesz gęściej, jak podrosną to rozsadzisz, ale przynajmiej nie będzie dziur w nasadzeniach. Tak od tego zacznij...
Potem kup kompost na Kasprowicza lub luzem na Sanitariuszek, przekop ze swoją ziemią i sadź

AgataP 09:20, 15 maj 2017

A ja spędziłam dwa dni przy malowaniu kratek na róże i nie jestem zadowolona.
Nie dość, że impregnat malował się badziewnie to jeszcze drewno piło go jak wodę. Z jednej strony dobrze bo przynajmniej drewno zabezpieczone, ale z drugiej strony poszła cała pucha 2,8 a i tak przebija ten zielony preparat.
Malowanie tych kratek to była robota dla cierpliwych.
Mąż stwierdził, że jak się mam tak męczyć i nie być zadowolona to dokupi porządny wąż do kompresora i pomalujemy pistoletem lakierniczym.

Ale chyba już nie w tym sezonie, róże mają pączki, już je przywiązałam, nie chce ich znowu szarpać bo w końcu ani jeden kwiatek nie zostanie. Powojnik już się przytulił do pergoli więc też go już nie tykam. Dokupiłam mu drugiego - oba to Polish spirit.

No i nie jestem do końca przekonana do białego koloru...może dlatego że kratki nie są jeszcze obrośnięte w pełni. Muszę uzbroić się w cierpliwość, jak zakwitną róże będę miała odpowiedź czy to jest to.
Jak nie to mam całą paletę kolorów do wyboru - ja wskazuję palcem, maż maluje. Brak ograniczeń

Tak to wygląda z bliska i to mnie irytuje, ale może wszystko się wyjaśni jak zakwitną róże, na dodatek jeszcze mnie czeka dosadzenie tam kolejnych.

AgataP 09:23, 15 maj 2017

u stóp pergoli już ładny busz się zrobił, przesadzony Leoś nic sobie nie robi z przenosin, rośnie jak na drożdżach
Louis Odier w tym roku będzie miał więcej kwiatów, uwielbiam jego zapach, w nogach ma białe róże, bo nic mi do niego nie pasowało. Zobaczymy czy to będzie udane połączenie, aha za kompanów ma ciemno niebiskie ostróżki

AgataP 09:25, 15 maj 2017

Bylinowa kolejny etap rozwoju

Monia81 09:26, 15 maj 2017

Agatko niestety te malowanie krat najgorsze, dużo czasu to zajmuje niestety, no a impregnat zwłaszcza te jasne kolory nie do końca pokrywają te zielone preparaty
AgataP 09:27, 15 maj 2017

AgataP 09:29, 15 maj 2017

Natomiast w warzywniku doszła kolejna skrzynia i rama z kratką
To na ogórki Będzie eksperyment Kratka zrobiona z resztek łat i siatki zbrojeniowej.

AgataP 09:31, 15 maj 2017

Monia81 napisał(a)
Agatko niestety te malowanie krat najgorsze, dużo czasu to zajmuje niestety, no a impregnat zwłaszcza te jasne kolory nie do końca pokrywają te zielone preparaty

Monik już o tym wiem
Ale jak mąż obiecał malowanie natryskowe to polepszyło mi się
Na razie zabezpieczone przed wilgocią, no i róże zadowolone.